25 Ιαν 2013

“Λευκές χώρες προς θερισμό” ( Τσεχία , Αγγλία,Ουαλία, Ουρουγουάη ) για επανευαγγελισμό και Ορθόδοξο Ευαγγελισμό των κατοίκων τους !


Οι απογραφές που διενεργήθηκαν στη Τσεχία, στην Αγγλία- Ουαλλία και Ουρουγουάη, κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τον Χριστιανισμό στην Ευρώπη  και σε άλλες χώρες του κόσμου ! Και εδώ βρίσκεται ο καταλυτικός ρόλοςπου πρέπει να αναλάβει η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία για τον επανευαγγελισμό των χωρών αυτών, με την ορθόδοξη μαρτυρία της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας, των Πατέρων και των Συνόδων, του Hσυχασμού και της Μυστηριακής ζωής. Αυτό, όμως, για να συμβεί, πρέπει ΑΜΕΣΑνα αλλάξει ο τρόπος που δρουν και κινούνται οι Ορθόδοξες Εκκλησίες και Πατριαρχεία στις χώρες αυτές και είναι ανάγκη να υπάρχει ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ και ΜΑΡΤΥΡΙΑ για την πρωτοχριστιανική πίστη ( οι διοικητικές διαφορές δεν αφορούν τα έθνη και τους απλούς ανθρώπους, που – εναγωνίως ζητούν απαντήσεις στα μεταφυσικά τους ερωτήματα και νόημα στη ζωή τους ! ).Και – φυσικά, να προβληματιστούμε στο τρόπο προσέγγισης των ανθρώπων αυτών, γιατί – μόνο-  με κηρύγματα στους ναούς, απλά, μπορεί να “πείσουμε” ΜΟΝΟ όσους πιστεύουν ή θρησκεύουν παραδοσιακά ! Οι άλλοι, όμως, που είναι “μακράν” ; Οι άλλοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και ορθόδοξα Μυστήρια ; Πως θα τους προσεγγίσουμε ; Είμαστε στο τέλος Ιανουαρίου 2013. Πόσο καιρό θα περιμένουν, ακόμα, οι Άγγλοι, οι Ουαλοί, οι Σκωτσέζοι, οι Ιρλανδοί, οι Τσέχοι, οι Ουρουγουανοί για να ακούσουν τη μαρτυρία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας ;

Συνεχίζουμε, λοιπόν, την έρευνά μας και βλέπουμε ότι στη Τσεχία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στην απογραφή του 2011 , περίπου το 45%, αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για τη θρησκεία που πρεσβεύει, ένα άλλο 35% δήλωσε “καμία θρησκεία” και ένα 6,7% δήλωσε ότι πιστεύει αλλά δεν ταυτίζεται με συγκεκριμένη θρησκεία ! Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που καταγράφηκαν στην απογραφή ανέρχονται σε 26.000 περίπου, τη στιγμή που μόνο οι μετανάστες από Ουκρανία, Βουλγαρία, Ελλάδα,  Ρωσία ανέρχονταν σε 150.000 περίπου ! Τα στατιστικά μπορείτε να τα δείτε ακολούθως. Οι πληροφορίες από τη Τσεχία μιλούν για αυξανόμενο αριθμό Ορθόδοξων πιστών στις εκκλησίες, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στην επίσημη απογραφή. Ακόμα και αυτή η χλιαρή θρησκευτική συνείδηση των βαπτισμένων Ορθόδοξων Χριστιανών, των προερχόμενων από παραδοσιακά ορθόδοξες χώρες είναι ένα πρόβλημα. Υπάρχει, λοιπόν, θέμα ΑΜΕΣΗΣ κατήχησης ή ΕΠΑΝΑΚΑΤΗΧΗΣΗΣ των βαπτισμένων Ορθόδοξων Χριστιανών και μαρτυρία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης στο 75% του λαού της Τσεχίας που – φαίνεται- να έχει αποστασιοποιηθεί από τα ζητήματα της θρησκείες και της παρουσίας του Ιησού Χριστού !
Στην Αγγλία- Ουαλία τα πράγματα για τον Χριστιανισμό παρουσιάζονται, κάπως, περίπλοκα, αφού σημειώνεται μεγάλη πτώση των ανθρώπων που δηλώνουν ότι ανήκουν σε κάποια Χριστιανική ομολογία. Αναλυτική καταγραφή  για τις διάφορες χριστιανικές ομολογίες και την Ορθόδοξη Εκκλησία  δεν παρέχεται από την επίσημη αγγλική απογραφή, αλλά αυτοί που δήλωσαν ότι είναι Χριστιανοί “έπεσαν” από το71% στο 59% , ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι δεν έχουν θρήσκευμα ανήλθε στο 25% ( περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι ), ενώ άνοδο σημείωσαν άλλες θρησκείες, λόγω μετανάστευσης . Οι πληροφορίες βρίσκονται εδώ.
Επειδή δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των Ορθόδοξων Χριστιανών της Αγγλίας και της Ουαλίας, δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι για τη δράση των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Αγγλίας σχετικά με το θέμα της επανακατήχησης των βαπτισμένων Ορθοδόξων Χριστιανών. Αυτό θεωρείται, βέβαια, αναγκαίο λόγω της παρουσίας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από ορθόδοξες χώρες ( Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ ).
Οι διάφορες, όμως, παραχριστιανικές ομολογίες έχουν έντονη  παρουσία στο Ηνωμένο Βασιλείο. Οι πληροφορίες μιλούν για  188.000 μορμόνους, 135.000 μάρτυρες της Σκοπιάς και 33.000 αντβεντιστές. Θα τους δώσουμε, κάποτε, τη μαρτυρία της Ορθόδοξης πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας ;
Αυτό, όμως, που καθίσταται αναγκαίο είναι η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ- ΜΑΡΤΥΡΙΑ των Ορθοδόξων Εκκλησία στην Αγγλία και την Ουαλία, τόσο στο 25% του πληθυσμού που δηλώνει άθρησκο, όσο και στο πλήθος εκείνο των Άγγλων και των Ουαλών ετεροδόξων που προβληματίζονται από την πανσπερμία χριστιανικών ομολογιών και το τρόπο δράσης της αγγλικανικής και ρωμαιοκαθολικής ομολογίας ! Πότε και πως θα γίνει αυτό. Ο προβληματισμός και η απάντηση είναι στα χέρια των Ορθόδοξων Επισκόπων και ιερέων των ορθοδόξων εκκλησιών της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Σκωτίας, της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας !
Ολοκληρώνουμε για σήμερα, με την Ουρουγουάη, μια χώρα με ισχυρή ελληνική παρουσία ( 20.000 με 25.000 ) αλλά με ελάχιστες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η Μητρόπολη Μπουένος Άιρες διατηρεί μια Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουρουγουάη, ενώ  υπάρχει σίγουρα και μια ρωσική ορθόδοξη εκκλησία χωρίς ιερέα ( δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό ). Σε μια καταγραφή του ΠΣΕ αναφέρονται 29.000 Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην Ουρουγουάη.
Πως διαμορφώνεται ο θρησκευτικός χάρτης της Ουρουγουάης ; Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2006 το 58%  του πληθυσμού δηλώνει ότι ανήκει σε κάποια χριστιανική ομολογία ή αίρεση, ενώ το 41% δεν δηλώνει θρήσκευμα ή πιστευει στο Θεό χωρίς να ανήκει κάπου ! Σε έρευνα του 2008, τα ποσοστά των αυτοαποκαλούμενων Χριστιανών πέφτουν στο 54% περίπου, δηλαδή οι μισοί κάτοικοι της Ουρουγουάης δεν ανήκουν σε κάποια χριστιανική ομολογία ! Επίσης,καταγράφονται 12.000 περίπου μάρτυρες της εταιρίας Σκοπιά,  7.000 αντβεντιστές και 97.000 μορμόνοι, σύμφωνα με στατιστικές απογραφές των εν λόγω παραχριστιανικών αιρέσεων.
Είναι προφανές ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην ΕΠΑΝΑΚΑΤΗΧΗΣΗ των βαπτισμένων Ορθόδοξων Χριστιανών της Ουρουγουάης ή στη ΚΑΤΗΧΗΣΗ των προερχόμενων από παραδοσιακά Ορθόδοξες χώρες πολιτών που είναι μακριά της !
Επιπρόσθετα πρέπει να δώσει την Ορθόδοξη μαρτυρία στο 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Ουρουγουάης που φαίνονται  να είμαι μακριά από τη θρησκεία ! Πως θα γίνει, όμως, αυτό ; Με τις μέχρι τώρα ακολουθούμενες μεθόδους, που αποδεικνύονται αναποτελεσματικές ; Με την διοικητική πολυδιάσπαση των ορθοδόξων εκκλησιών σε κάθε χώρα ; Και , μάλιστα, χωρίς τα οικονομικά μέσα και τις άλλες δυνατότητες ( ραδιόφωνα, τηλεοπτικά και ιντερνετικά δίκτυα ) που έχουν οι χριστιανικές ομολογίες- αιρέσεις ; Δεν πρέπει, επιτέλους, να προβληματισμούμε ; Είναι δυνατόν να καταγράφονται αφρικανικά θρησκεύματα ή παραχριστιανικές αιρέσεις, και η Ορθόδοξη Εκκλησία να είναι απούσα το 2013 ; Δεν πρέπει, επιτέλους, να κάνουμε κάτι για τον Ευαγγελισμό των ΕΘνών και τον Επανευαγγελισμό των βαπτισμένων Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο το κόσμο ;
Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας φωτίσει ! Να μας συγχωρέσει για την αδράνειά μας ή τις ελλιπείς προσπάθειες Ευαγγελισμού των Εθνών, για την απουσία μας ή τη μικρή παρουσία μας σε όλο το κόσμο. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε το Πανάγιο Πνεύμα να δώσει λύσει στον Ορθόδοξο Ευαγγλισμό των Εθνών, βρίσκοντας λύσεις εκεί που φαίνεται αδιέξοδο και οι δικές μας μηδαμινές, ελάχιστες προσπάθειες !
Δείτε και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com