14 Νοε 2012

Στο σφυρί επιστολές ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης


Στο σφυρί «ηρωικές» επιστολές.
Βιβλία, έγγραφα για την Επανάσταση του 21 σε δημοπρασία
Μνήμες από την Επανάσταση του 1821 θα ξυπνήσει η μεγάλη δημοπρασία που έχει προγραμματίσει για τις 21 Νοεμβρίου ο οίκος «Π. Βέργος». Συλλεκτικά βιβλία και έγγραφα καθώς και επιστολές με κορυφαίες εκείνες των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη βγαίνουν στο «σφυρί» στο ξενοδοχείο «Athens Plaza» προκαλώντας κύμα ενθουσιασμού στους λάτρεις της Ιστορίας.
 Μάλιστα αυτή είναι μια από τις λιγοστές φορές που επιστολές του Καραϊσκάκη βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μιας και τα δικά του γραπτά είναι εξαιρετικά σπάνια.

 Συνολικά επτά γράμματα με τη χαρακτηριστική της εποχής υπογραφή «Καραησκάκις» δημοπρατούνται. Πρόκειται για επιστολές του αρχιστράτηγου, που απευθύνονται στην επιτροπή των Ψαριανών προσφύγων της Αίγινας, στη Διοίκηση της Ελλάδος και αλλά στον Άγγλο στρατηγό Ρίτσαρντ Τσερτς. Μάλιστα σε ένα από τα γράμματά του προς τους Ψαριανούς ο θρυλικός ήρωας περιγράφει τη μάχη της Αράχοβας, που μόλις είχε ολοκληρωθεί με νικηφόρα για τους Ελληνες έκβαση (24 Νοεμβρίου 1826), κάνοντας λόγο για μια από τις πιο ένδοξες στιγμές του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα. «...εις τας 18 του παρόντος εφθάσαμεν ενταύθα, επολεμήσαμεν την αυτήν ημέραν, περίπου πέντε ώρες και, αφού εφονεύσαμεν αρκετούς, τους περιωρίσαμεν εις ένα τσουγκρί (βραχώδη πλαγιά), χωρίς ψωμί, χωρίς νερόν και χωρίς να έχουν κανένα φυσέκι, ούτω λοιπόν έμειναν πολιορκημένοι επτά ημέρας, και σήμερον προς τας 10 ώρας της ημέρας έκαμαν γιουρούσι. Οθεν αφού επιάσαμεν τας προσδιορισμένας θέσεις εφονεύσαμεν περίπου χιλίους τριακοσίους, εφονεύσαμεν τον Κιαχαγιάμπεην, τον Μουστάμπεην, τον Καργιοφίλμπεην, τον αδελφόν του Μπανούση Σέβρανη, καθώς με δεύτερον κατόπιν θέλω σας στείλει τα κεφάλια τους, επιάσαμεν και ζωντανούς μερικούς σημαντικούς. Εθησαύρισαν όλοι εξίσου οι Ελληνες από λάφυρα, χρήματα, ασημένια άρματα, χρυσά φορέματα και περίπου χίλια άλογα...» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στην άλλη επιστολή του προς τη Διοίκηση είναι εμφανής η πικρία του για τον παραμερισμό του (1826). «Εγώ ως πατριώτης όπου είμαι λυπούμαι και με πονεί η ψυχή εις το να βλέπω παρόμοια να ακολουθούν εις το δυστυχές έθνος μας...».
 Ιδιαίτερης σημασίας όμως είναι και το γράμμα του προς τον Τσερτς, μιας και είναι ένα από τα τελευταία που έστειλε (18 Απριλίου 1827) ο αγωνιστής, αφού πέντε ημέρες αργότερα θα πέθαινε ύστερα από τραυματισμό του στο πεδίο της μάχης.
Οπως επισημαίνουν και οι διοργανωτές, η τιμή εκτίμησης και των επτά επιστολών είναι 15.000-20.000 ευρώ.
 Στην ίδια δημοπρασία βγαίνει στο σφυρί και μια μεγάλη ενότητα 61 εγγράφων, που προέρχονται από την κληρονομιά του Αδαμάντιου Κοραή. Η συνολική τους αξία κυμαίνεται μεταξύ 8.000 και 12.000 ευρώ.
 Ακόμη περιλαμβάνονται και 24 λιθογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν σπουδαίους άνδρες, οι οποίοι είχαν ηγετικό ρόλο στην Επανάσταση του '21. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένα πορτρέτο του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Η τιμή εκτίμησης και των 24 λιθογραφιών είναι 4.000-6.000 ευρώ.
 Οι συλλέκτες επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν και σπάνιες επιστολές διά χειρός Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η μία από αυτές μάλιστα έχει σταλεί από τον ίδιο προς τους προκρίτους των Ψαρών και αποτελεί έκκληση για βοήθεια στους πολιορκημένους των Πεταλίων. Η τιμή εκτίμησής της είναι τα 2.000-3.000 ευρώ.
 Βέβαια μπορεί τα παραπάνω έγγραφα και ιστορικά κειμήλια να τραβούν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων, ωστόσο στη δημοπρασία της 21ης Νοεμβρίου θα υπάρχουν και άλλα σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, που αξίζουν την προσοχή μας.
 Μεταξύ αυτών και η πρώτη έκδοση της εμβληματικής ποιητικής σύνθεσης «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου (600-800 ευρώ), κείμενα του σατιρικού ποιητή και συγγραφέα Ανδρέα Λασκαράτου (3.000-4.000 ευρώ) χάρτες, φωτογραφικά πορτρέτα, χαρακτικά, λαϊκές λιθογραφίες, αφίσες.
 Γιώτα Βαζούρα - Δημοκρατία 14/11/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com