20 Αυγ 2012

New York Τimes: Ιδιαίτερα επίφοβο το νέο «Σαλαφιστικό τόξο»


New York Τimes: Ιδιαίτερα επίφοβο το νέο «Σαλαφιστικό τόξο»
New York Τimes: Ιδιαίτερα επίφοβο το νέο «Σαλαφιστικό τόξο»
Ο ισλαμισμός μετά την Αραβική Άνοιξη, κατά την αμερικανική εφημερίδα
«Μην φοβάστε όλους τους ισλαμιστές, μόνο τους σαλαφιστές», γράφει στους New York Times η Ρόμπιν Ράιτ, ανταποκρίτρια στη Μέση Ανατολή, και συγγραφέας του «Οργή και Εξέγερση στον Ισλαμικό Κόσμο».
«Οι σαλαφιστές είναι οι υπερσυντηρητικοί σουνίτες μουσουλμάνοι, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης. Θέλουν να βασίσουν αυτή τη νέα τάξη στα πρωταρχικά, θρησκευτικά κηρύγματα του Ισλάμ, όπως διαμορφώθηκαν τον 7ο αιώνα, και όχι στη σημερινή πραγματικότητα.  Επί χρόνια, πολλοί σαλαφιστές -«σαλάφ» σημαίνει προκάτοχοι- είχαν αποφύγει την πολιτική και στήριζαν αυταρχικά καθεστώτα, αρκεί να ήταν μουσουλμανικά.

Αλλά τους τελευταίους οκτώ μήνες, ομάδες πιστών σε όλη τη Μέση Ανατολή, έχουν συστήσει ισχυρά σαλαφιστικά κινήματα που αξιοποιούν τη δυσαρέσκεια και την αταξία της μετάβασης.
Αυτό το νέο Σαλαφιστικό Τόξο, που εκτείνεται από την Σαουδική Αραβία ως τον Περσικό Κόλπο και την Βόρεια Αφρική, είναι το πιο υποτιμημένο και ανησυχητικό υποπροϊόν των αραβικών εξεγέρσεων.
Σε διαφορετικούς βαθμούς, αυτοί οι λαϊκιστές πουριτανοί καταλαμβάνουν τον πολιτικό χώρο όπου κυριαρχούσαν κάποτε οι μαχητές του τζιχάντ (σσ του ιερού πολέμου των μουσουλμάνων). Αλλά οι σαλαφιστές δεν είναι απαραιτήτως μαχητές. Πολλοί αποκηρύσσουν την βία.
Στην Αίγυπτο, οι σαλαφιστές αναδύθηκαν πέρυσι από την αφάνεια, δημιούργησαν κόμματα στα βιαστικά, και τον Ιανουάριο κέρδισαν το 25% των εδρών στο κοινοβούλιο -πίσω μόνον από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που έχουν ιστορία 84 ετών.
Σαλαφιστές αυξάνουν την επιρροή τους στην εξέγερση στη Συρία. Και έχουν κόμματα ή φατρίες στην Τυνησία, την Αλγερία, το Μπαχρέϊν, το Κουβέϊτ, τη Λιβύη, την Υεμένη, και στα παλαιστινιακά εδάφη. Λίκνο τους είναι η Σαουδική Αραβία.
Αλλά είναι μόνο ένα μέρος ενός ταχέως αναπτυσσόμενου ισλαμιστικού φάσματος. Η ποικιλία των ισλαμιστών στις αρχές του 21ου αιώνα θυμίζει τις πολλές αποχρώσεις του σοσιαλισμού στον 20ό. Τώρα, όπως τότε, κάποιοι ισλαμιστές απειλούν περισσότερο τα δυτικά συμφέροντα και τις δυτικές αξίες απ' ο,τι άλλοι.
Οι σαλαφιστές αντιπαθούν ιδιαιτέρως τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων. Θέλουν να περιορίσουν την πολιτική και προσωπική ζωή περισσότερο απ΄ό,τι τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα ισλαμιστικά κόμματα που κέρδισαν εκλογικές πλειοψηφίες στην Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο, από τον Οκτώβριο.
Επιπλέον, οι σαλαφιστές βαθαίνουν το ρήγμα ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες μουσουλμάνους, και έχουν τους πιο αντιδυτικούς στόχους από κάθε άλλο ισλαμιστικό κόμμα», γράφει η Ράιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com