23 Ιουλ 2012

Ο Ερντογάν χτίζει τζαμί στα πρότυπα Οθωμανών Σουλτάνων!


Ο Ερντογάν χτίζει τζαμί στα πρότυπα Οθωμανών Σουλτάνων!
Ο Ερντογάν χτίζει τζαμί στα πρότυπα Οθωμανών Σουλτάνων!
Μανώλης Κωστίδης
Στα εγκαίνια του τεράστιου τζαμί που χτίστηκε στην Ανατολική όχθη της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ομιλία που πραγματοποίησε θύμισε στους Τούρκοι περισσότερο Οθωμανό Σουλτάνο, παρά πρωθυπουργό της Τουρκίας., όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης. . Ήδη πολλοί Τούρκοι σε μηνύματα κοινωνικής δικτύωσης μετονομάζουν τον τούρκο πρωθυπουργό σε «Σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν.»
Ο τούρκος πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας το τζαμί την προηγούμενη Παρασκευή ,στην περιοχή Ατάσεχιρ, το οποίο θα μπορούν να προσεύχονται 10.000 πιστοί, δήλωσε « στην ευρωπαϊκή όχθη υπάρχουν τα τζαμί Φατίχ, Σουλταναχμέτ, Σουλεγμάνιγιε τα οποία είναι τζαμί «Σελατίν». Θελήσαμε να υπάρχουν τέτοια τζαμί «Σελατίν» και στην ανατολική όχθη για τις προσευχές της Παρασκευής, όπως αυτό εδώ και θα χτίσουμε κι άλλα. ».

Ο όρος «Σελατίν» χρησιμοποιούνταν για τα τζαμί τα οποία έχτιζαν οι Οθωμανοί σουλτάνοι. Βασικός όρος για να χτιστεί ένα τέτοιο τζαμί ήταν ο σουλτάνος να έχει κερδίζει κάποια μάχη και να έχει κατακτήσει εδάφη. Ο όρος αυτός είχε καταργηθεί με την ίδρυση του «Κεμαλικού» κράτους της Τουρκίας καθώς δεν υπάρχουν πια σουλτάνοι.  Ο Ερντογάν ,με την ομιλία του επανέφερε αυτόν τον όρο, και έβαλε σε σε σκέψεις πολλούς στην Τουρκία για τον τρόπο που σκέφτεται ως νέος σουλτάνος.
To νέο Τζαμί το οποίο έχει την ονομασία Μιμάρ Σινάν τζαμί, κόστισε περίπου 20 εκατομμύρια Ευρώ. Ο τούρκος πρωθυπουργός τον περασμένο Μάϊο, είχε ανακοινώσει πως έχει ως στόχο να χτίσει ένα τζαμί στον πιο υψηλό λόφο της Κωνσταντινούπολης, στον λόφο Τσάμλιτζα, το οποίο θα είναι από τα μεγαλύτερα της Τουρκίας, θα καλύπτει έκταση 15.000 τ.μ και είναι ορατό σχεδόν από όλη την Πόλη. Ήδη ετοιμάζονται τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την κατασκευή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com