24 Απρ 2012

Μουσουλμάνοι "προσκυνητές" στα Ιωάννινα


Επίσκεψη πραγματοποιούν στα Γιάννινα, εξήντα απόγονοι μουσουλμάνων που είχαν μετακινηθεί στην Τουρκία κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ανάμεσα τους ο 98χρονος Λουφτού Καραντάγ, ο οποίος γεννήθηκε στα Γιάννινα και επιστρέφει ως προσκυνητής στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Τους εξήντα περίπου επισκέπτες, ανάμεσά τους και Τουρκογιαννιώτες υποδέχθηκε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, σε τελετή που έγινε στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.
Ο κ. Φίλιος τους καλωσόρισε στον τόπο από τον οποίο κατάγονται, επισημαίνοντας:

«Ενενήντα χρόνια μετά τις ανταλλαγές πληθυσμών, μπορούμε να ξαναβρεθούμε κοντά, να αναπολούμε την ιστορία και να δουλέψουμε με δύναμη για την φιλία των δύο λαών». Κατέληξε δε λέγοντας ότι, τα Γιάννινα έχουν κρατήσει και διατηρήσει τα έντονα χαρακτηριστικά της πολυπολιτισμικής πόλης.
Καθοριστικός για τις επισκέψεις αυτές είναι ο ρόλος του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της συνθήκης της Λωζάνης. 
Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος που μετέχει στην αποστολή, Σεφέ Γκιουβέντς, τόνισε ότι η ανταλλαγή ήταν μία τραυματική εμπειρία. «Σκοπός μας με την επίσκεψη στα Γιάννινα είναι να καλύψουμε ένα μέρος της νοσταλγίας για την πατρίδα των προγόνων μας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν δημιουργώντας σχέσεις φιλίας».
Ο Λουφτού Καραντάγ γεννήθηκε στα Γιάννινα τον Μάιο του 1914. Ενενήντα οκτώ ετών σήμερα δήλωσε: «Εγώ έχω δύο πατρίδες. Εδώ είναι η μητέρα γη μου. Και όπου βρίσκομαι είμαι πρεσβευτής των Ιωαννίνων».
Μία επιστολή εκ μέρους όλων όσων βρίσκονται στην Πόλη διάβασε η κ. Νουρ Τασάν στην ελληνική γλώσσα. Μία επιστολή όπου περιγράφει συναισθήματα και την επιθυμία να πάρουν όλοι μία φούχτα χώμα από τα Γιάννινα και να την εναποθέσουν στους τάφους των δικών τους ανθρώπων.
Στην αποστολή μετείχε και ο δήμαρχος της περιοχής Μεσιούτε του Πόντου. Μιας περιοχής από την οποία είχαν εκδιωχθεί Έλληνες. Ο δήμαρχος της Μεσιούτε κάλεσε τον δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο να επισκεφθεί την περιοχή σημειώνοντας ότι έτσι μπορούν να δημιουργηθούν ισχυρές σχέσεις φιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com