23 Απρ 2012

Δήλωση του Πατριαρχείου Μόσχας για την καταπάτηση του δικαιώματος του θρησκεύειν των Ορθοδόξων της κατεχόμενης Κύπρου


Έφθασαν οι πληροφορίες στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ότι την εορτή του Αγίου Πάσχα, στις 15 Απριλίου 2012, απαγορεύθηκε η είσοδος στη χειρσόνησο της Καρπάσου του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, όπου κατοικεί εγκλωβισμένο το ποίμνιό του, στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, Ιεράρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου, για την τέλεση πασχαλινών ακολουθιών. Στις 12 Μαρτίου 2012 οι κατοχικές αρχές έβαλαν το όνομά του στο στοπ-λιστ, πράγμα το οποίο σημαίνει την απαγόρευση εισόδου στην Πράσινη Γραμμή, η οποία χωρίζει τη Βόρεια Κύπρο από το υπόλοιπο νησί.

Αρχίζοντας από το Νοέμβριο 2008 στον Επίσκοπο Χριστοφόρο απαγορευόταν επανειλημμένως η τέλεση ακολουθιών και οι επισκέψεις του ποιμνίου του. Η διαρκής διάκριση σε βάρος των χριστιανών κατοίκων του θύλακα της Καρπασίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού τους από 20 000 το έτος 1974 έως 477 σήμερα. Η παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στην περιοχή αναφέρεται στα έγγραφα των Ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών οργανισμών.
Βαθιά ανησυχία προκαλεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας η επόμενη κατά σειρά καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων κατοίκων της Κύπρου. Είναι προφανές ότι οι εν λόγω ενέργειες δεν αντιβαίνουν μόνο στο διεθνές δίκαιο αλλά και δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
Δήλωση της Υπηρεσίας Επικοινωνίας του ΤΕΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com