1 Απρ 2012

Ο ρόλος της Εκκλησίας μας και των Θεολογικών σχολών είναι ο διάλογος με τις χιλιάδες αιρέσεις και θρησκείες ή να κηρύξουν Ιησού Χριστό Εσταυρωμένο και Αναστημένο ;


Την ώρα που οι “μάρτυρες Ιεχωβά” αλωνίζουν έξω από τα σπίτια των Ορθοδόξων και ο Πάπας περιοδεύει σε Κούβα, Μεξικό για να μαντρώσει …… τα μέλη της ρωμαιοκαθολικής ομολογίας,  τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες τυρβάζουν περί άλλων πραγμάτων , “σπουδαίων και τρανών” ! Για παράδειγμα, ένα “σπουδαίο” θέμα που απασχολεί την Ορθοδοξία είναι η αυτοκεφαλία της ορθόδοξης εκκλησίας Τσεχίας- Σλοβακίας ! 10 ή 60 χρόνια αυτοκεφαλία ;

Την ίδια, ακριβώς, ώρα που ο 85 χρόνος Πάπας τρέχει σε Κούβα και Μεξικό για να συσπειρώσει τη φθίνουσα ρωμαιοκαθολική ομολογία, εμείς δεν έχουμε τα απαραίτητα να στηρίξουμε τις ορθόδοξες ιεραποστολές στις ίδιες περιοχές, ούτε υπάρχει ένας προγραμματισμός για την εξεύρεση οικονομικών πόρων, ούτε την  επάνδρωσή τους με νέους ιεραποστόλους  !

Την ίδια ώρα που χιλιάδες μέλη- ισόβιοι πλασιέ της αίρεσης των μαρτύρων του Ιεχωβά, τρέχουν στις πόρτες των Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλες τις Ορθόδοξες χώρες, για να τους προσκαλέσουν στη παρωδία του Μυστικού Δείπνου που διοργανώνει αυτή τη βδομάδα – παγκοσμίως – η εκδοτική εταιρία Σκοπιά για να στρατολογήσει νέα υποψήφια μέλη- ισόβιους, αμισθί, πλασιέ, η Ορθοδοξία δεν διαθέτει έναν επίσημο πολύγλωσσο ιστότοπο που να ενημερώνει τους Ορθόδοξους πιστούς για τις πλάνες των μαρτύρων του Ιεχωβά, των αντβεντιστών, των μορμόνων, των πεντηκοστιανών κλπ και την ορθόδοξη μαρτυρία της Ανάστασης !
Την ώρα που ακούγονταν οι Χαιρετισμοί στη Παναγία, στους ορθόδοξους ναούς, οι περισσότεροι νέοι των Ορθόδοξων χωρών ήταν στις καφετέριες και στα εμπορικά κέντρα. Την Κυριακή το πρωί, την ώρα που ανοίγουν οι εκκλησίες, οι περισσότεροι νέοι τότε γυρνούν στα σπίτια τους από τη νυχτερινή διασκέδαση στα κατάμεστα νυχτερινά κέντρα, μπαράκια και ρεμπετάδικα. Αλλά , εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα και αρκούμαστε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να τους απομακρύνουμε, με τις ανούσιες ενδοεκκλησιαστικές διενέξεις για θέματα αδιάφορα για το μέσο άνθρωπο του 21ου αιώνα ! ΕΛΕΟΣ !
Σκεφτήκαμε, σήμερα, να βάζαμε ένα άρθρο για ένα ανύπαρκτο εκκλησιαστικό “σκάνδαλο”, με διάφορα υπονοούμενα, θέλοντας να αποδείξουμε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του κοσμικού ριάλιτυ και κουτσομπολίστικου στυλ έχει εισχωρήσει στον εκκλησιαστικό χώρο  και ότι υπάρχει πολύ μικρό ενδιαφέρον για το Αποστολικό έργο της Εκκλησίας μας. Τελικά, μετανοιώσαμε και δεν προχωρήσαμε σε μια τέτοια ενέργεια, ειδικά τη μέρα της πρωταπριλιάς !
Γιατί, λοιπόν, οι ετερόδοξοι δυσκολεύονται να δουν στους σημερινούς Ορθόδοξους Επισκόπους τους διαδόχους των Αποστόλων ; Μήπως, πέρα από τις πλανεμένες διδασκαλίες, μεγάλη ευθύνη έχουμε και εμείς
Το ερώτημα παραμένει,λοιπόν : Γιατί σήμερα η Εκκλησία και οι Θεολογικές Σχολές δεν ελκύουν τους νέους στην ιερωσύνη και στην ιεραποστολή ;  Ο ρόλος της Εκκλησίας μας και των Θεολογικών σχολών  είναι ο διάλογος με τις χιλιάδες αιρέσεις και θρησκείες ή να κηρύξουν Ιησού Χριστό Εσταυρωμένο και Αναστημένο ;  Μετά, όμως, μην απορούμε όταν οι αιρέσεις έχουν χιλιάδες μέλη και έχουν παγκόσμια παρουσία, ενώ η δική μας παρουσία ανέρχεται πχ στην Ασία σε μερικές δεκάδες χιλιάδες Ορθοδόξων πιστών, σε μια ήπειρο 4 δισεκατομμυρίων κατοίκνων ! Πως θα πείσουμε, λοιπόν, ότι εμείς είμαστε η ΜΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ Εκκλησία ;  Πως θα πείσουμε,λοιπόν, ότι το Πατριαρχείο μας στη Κωνσταντινούπολη είναι πράγματι ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ, έχοντας κάτω από την επιρροή του  μερικές χιλιάδες ή εκατοντάδες ή και δεκάδες πιστούς σε χώρες με εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια κατοίκους  ; Πως θα πείσουμε ότι είμαστε η ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ Εκκλησία, όταν ασκούμε αποστολικό έργο ΜΟΝΟ μέσα στους 4 τοίχους των Εκκλησιών μας, απευθυνόμενοι σε ήδη πεπεισμένους πιστούς, ενώ χάνουμε και βαπτισμένους πιστούς, οι οποίοι από άγνοια πέφτουν θύματα αιρέσεων και παραθρησκειών ;  Πως θα πείσουμε ότι είμαστε η Εκκλησία του Χριστού, όταν διαρκώς “τσακωνόμαστε”  για διοικητικά και εθνοφυλετικά   θέματα ; 
Υ.Γ  Οι σκέψεις αυτές είναι προσωπικές και δεν απηχούν  τις απόψεις των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων και  των ορθόδοξων ιεραποστολικών συλλόγων. Είναι σκέψεις που γράφονται με πόνο ψυχής, όταν ο γράφων βλέπει δεκάδες οικογένειες να πηγαίνουν με τα παιδιά τους σε καφετέριες, αλλά όχι στις εκκλησίες. Είναι σκέψεις που γράφονται με πόνο ψυχής, όταν ο γράφων συναντά ανθρώπους – μέλη της εταιρίας Σκοπιάς που έμπλεξαν από άγνοια στα γρανάζια αυτής της αίρεσης, που στερεί τα μέλη της από την αληθινή Θεία Κοινωνία και τα Μυστήρια, όπως πολλές άλλες δυτικόφερτες και αμερικανόφερτες αιρέσεις !

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό κείμενο!

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δίκιο έχει!
Ακριβώς στην καρδιά του προβλήματος.
Φωτισμένο από το Άγιο Πνεύμα.
Δόξα Τω Θεώ!

Ανώνυμος είπε...

Ας πούμε και αυτό: το "Οικουμενικό" Πατριαρχείο όχι μόνο δεν κάνει ιεραποστολή που αξίζει το όνομα αυτό (οι νεοσύστατες Μητροπόλεις στην Ασία π.χ. έχουν περισσότερο πολιτικό σκοπό παρά ιεραποστολικό), αλλά και εμποδίζει και πολεμά αυθεντικές ιεραποστολικές δράσεις.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com