3 Απρ 2012

Γιατί ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετέβη για «μεταχρονολογημένες ευχές» στο Φανάρι... Ποιός είναι ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης στον Πατριάρχη;


Απρόσμενο ράπισμα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο!
Γιατί ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετέβη για «μεταχρονολογημένες ευχές» στο Φανάρι... Ποιός είναι ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης στον Πατριάρχη;
«Τελείωσε» άδοξα πριν καν ξεκινήσει το σχέδιο επένδυσης σε φωτοβολταϊκά με ... μουσουλμανικά κονδύλια από το Κατάρ!
 Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος: "Ποιά είναι η πίκρα μου; Όταν βλέπουμε να μην συνεννοούμεθα και οι μεν ξένοι με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που κατετέθη πρόσφατα μπορούν μέσα σε λίγες ημέρες να πάρουν εκτάσεις, να κάνουν φωτοβολταϊκά, και το τίμημα το ορίζουν αυτοί πόσο θα είναι και μεις ως Εκκλησία που έχουμε εκτάσεις και λέμε κι εμείς να κάνουμε φωτοβολταϊκά και τα χρήματα να πάνε για τους φτωχούς ανθρώπους δεν βρίσκουμε ανταπόκριση"

 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχασε και την τελευταία ελπίδα του να περισώσει ότι απέμεινε από τις απαράδεκτες αποφάσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια της τετράχρονης ποιμαντικής διακονίας του στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έτρεφε την κρυφή ελπίδα ότι με την πολύκροτη επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα με το μουσουλμανικό Κατάρ θα καταφέρει να διορθώσει τα αλλεπάλληλα λάθη στις επιλογές του, έτσι ώστε να μην εγκαταλείψει το θρόνο της οδού Φιλοθέης με το βαρύτατο στίγμα του παντελούς αποτυχημένου Προκαθημένου. Πίστευε δηλαδή πως η επένδυση αυτή θα αποτελούσε δείγμα πως κάτι τελικά έκανε και ο ίδιος πέραν της αποτυχημένης προσπάθειας συντήρησης των όσων κληρονόμησε από τους Προκατόχους του.
Τελικά όμως διαπίστωσε πως οι υποσχέσεις που του έδιδαν οι δήθεν φίλοι του πολιτικοί προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανοχή της Εκκλησίας στα εθνικά και κοινωνικά εγκλήματα τους ήταν παντελώς φρούδες. Και τώρα που με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων το διαπιστώνει παρουσιάζεται σφόδρα ενοχλημένος και πικραμένος. Μιλά ανοικτά για προδοσία σχολιάζοντας την απρόσμενη απόσυρση της τροπολογίας. Γιατί η τροπολογία θα έδιδε το πράσινο φως για την επένδυση που σχεδίαζε να κάνει καθ’ υπόδειξη ως λέγεται του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε συνεργασία με την ισλαμική κυβέρνηση του Κατάρ. Και η πικρία του αυξάνεται όταν αναλογίζεται ότι τα εμπόδια στα σχέδια προκλήθηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, στενού συνεργάτη του επιστήθιου φίλου του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου!
Το γεγονός ότι δεν πέρασε όπως προσδοκούσε η τροπολογία, για πολλοστή φορά αποδεικνύει την περιφρόνηση προς τον ίδιο συγκεκριμένων πολιτικών που τους συμπαραστάθηκε και τους στήριξε σε δύσκολους καιρούς. Επιπλέον όμως, καταδεικνύει την de facto και χωρίς την παραμικρή πλέον αμφιβολία περιθωριοποίηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία χρεώνεται ο ίδιος ως απόρροια της πολιτικής σιωπής η κατ’ άλλους πολιτική αδιαφορίας και απραξίας... Είχε προηγηθεί και η κωλυσιεργία στην προώθηση του αιτήματός του για ανέγερση ιδρύματος στην περιοχή του Γουδή, την οποία κατήγγειλε ο ίδιος κάνοντας λόγο για γραφειοκρατικές αγκυλώσεις...
Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές κλίμα μίας γενικής αμφισβήτησης του ήρθε να επιβεβαιωθεί η λαϊκή παροιμία περί του γαϊδάρου και του κλίματος, που του προξένησε νέα αναστάτωση! Κι αυτό γιατί αποδείχθηκε και κρίθηκε παράλογη σε πολλούς η απόφασή του εν καιρώ κρίσεως να επενδύσει σε ομόλογα του Δημοσίου ανταποκρινόμενος, ως λέγεται σε αίτημα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η επιλογή του αποδείχθηκε μοιραία! Κι αυτό γιατί ζημίωσε κατά πολύ τα εκκλησιαστικά κεντρικά ταμεία στα οποία προστέθηκε πέραν των άλλων ζημιών που αναφέραμε στο προηγούμενο τεύχος και το βάρος μιας νέας απώλειας της τάξεως του 35% λόγω του PSI (κουρέματος)! Με τα ομόλογα του Δημοσίου, που αγόρασε η Οικονομική Υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου, λέγεται πως στηρίχθηκε η λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε μία δύσκολη γι’ αυτόν περίοδο και όχι η Πολιτεία, όπως φαίνεται να πίστευε ο Αρχιεπίσκοπος. Το ύψος της ζημιάς που υπέστη η Εκκλησία παραμένει επί του παρόντος εφτασφράγιστο μυστικό.
Έμμεσα και άμεσα ενίοτε όπως λ. χ. με την εμφάνισή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αρχιεπίσκοπος επωμίζεται εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την στήριξη της πολιτικής των καταστροφικών μνημονίων, που βύθισαν την χώρα στην παρακμή διασύροντάς την παγκοσμίως και κάνοντάς την παράδειγμα προς αποφυγήν σε ολάκερη την οικουμένη.
Τώρα η Οικονομική Υπηρεσία (ΕΚΥΟ), βρίσκεται όχι ένα αλλά μισό βήμα πριν την επίσημη ανακήρυξη πτώχευσης, σημείωνε ανώτατη εκκλησιαστική πηγή. Και η επικείμενη, όπως πολλοί πιστεύουν, ανακοίνωση πτώχευσής της θα συνοδευτεί και με την ταυτόχρονη απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου από τα εκκλησιαστικά δρώμενα, κάτι που θα επικυρώνει την παταγώδη αποτυχία της εκκλησιαστικής πολιτικής του.
Αυτό ακριβώς το στοιχείο δεν προκαλεί μόνο ανησυχία στον Αρχιεπίσκοπο και στο περιβάλλον του, ως αναφέρει η ίδια πηγή αλλά τον έχει τρομοκρατήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλοί να μιλούν για απώλεια της ψυχραιμίας του. Τον παρουσιάζουν μάλιστα να αναζητά εναγωνίως μία σανίδα σωτηρίας κατά το παράδειγμα του πνιγμένου που προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά... πότε στρέφοντας το βλέμμα του προς τη Ρώμη και το Βατικανό που ως λέγεται, του κλείνει πονηρά το μάτι με σειρά υποσχέσεων και πότε προς την Βασιλεύουσα.
 Οι μύχιες προσδοκίες ... από το Φανάρι!
 Γιατί μέσα στο πλαίσιο της απώλειας της ψυχραιμίας του τοποθετείται και η ξαφνική απρογραμμάτιστη επίσκεψή του στο Φανάρι και στον πάλαι ποτέ πικραμένο, όμως τώρα φίλο και συμπαραστάτη του, δηλαδή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επισήμως, όπως παρουσιάστηκε, ήθελε σώνει και καλά μεταχρονολογημένα να ευχηθεί δια ζώσης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη συμπλήρωση της 20ετιας του (σημειωτέον τα 20 χρόνια συμπληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2011)!!!
Η επίσημη αιτιολογία δεν έπεισε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, κανέναν σοβαρά σκεπτόμενο πιστό χριστιανό. Γιατί ο κοινός νους αντιλαμβάνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ουσιαστικά αποσκοπούσε να τον βολιδοσκοπήσει κατά πόσο είναι πρόθυμος να τον στηρίξει σε μία πιθανή ανάφλεξη και ξέσπασμα κλήρου και λαού και να του συμπαρασταθεί, ώστε να αποφύγει την επικείμενη γενική δημόσια αμφισβήτησή του για τα πεπραγμένα του... την οποία διαισθάνεται πως ήδη έρχεται και τον πλησιάζει, με τη μορφή ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς! Και επιπλέον να εξετάσει κατά πόσον είναι διατεθειμένη η κατέχουσα ζεστό χρήμα Κωνσταντινούπολη να συμβάλει παντοιοτρόπως και με κάθε δυνατό μέσο στα σχέδια επενδύσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος!!! Άλλωστε το Φανάρι, όπως συζητείται ευθαρσώς στους εκκλησιαστικούς κύκλους, φέρεται να μεσολάβησε για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου στο Κατάρ με το οποίο διατηρούνται -ελέω Ουάσιγκτον- άριστες και αγαστές σχέσεις, που δεν περιορίζονται μόνο σε αμιγώς θρησκευτικό επίπεδο.
Το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου συνέκλινε λοιπόν στην άποψη, ως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή, ότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μπορούσε να βοηθήσει, αφού διατηρεί άψογες σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδος και της Τουρκίας. Αυτό δεν περνά απαρατήρητο στην παρούσα κατάσταση από τον κλυδωνιζόμενο σήμερα πανταχόθεν Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η ίδια πηγή μάλιστα δεν θεωρούσε παντελώς τυχαίο ότι το ταξίδι συνέπεσε με επιχειρηματική συνάντηση Τούρκων και Ελλήνων επενδυτών στην Πόλη.
Όμως και το ίδιο το Πατριαρχείο πιθανόν να έβλεπε θετικά μία τέτοιου είδους συνεργασία, η οποία θα το βοηθούσε στο να επιταχύνει κυρίως τα ενδόμυχα σχέδια περαιτέρω διείσδυσής του στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, έτσι ώστε να ενισχύσει το ήδη αμφισβητούμενο εμμέσως καθεστώς της Αυτοκεφαλίας.
Ωστόσο, ως λέγεται, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εύκολα διέγνωσε την έντονη ανησυχία και την ψυχική ταραχή του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μέσα στο όλο κλίμα μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται αρχιερατικά χείλη, επιχείρησε να το «εκμεταλλευθεί» παρεμβαίνοντας ωμά και απροκάλυπτα στα του οίκου της θυγατέρας Εκκλησίας... Συγκεκριμένα σε μία προσπάθεια να στηρίξει τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να περιορίσει τρόπο τινά την αντί-οικουμενιστική δραστηριότητα των Μητροπολιτών Πειραιώς Σεραφείμ, Γλυφάδας Παύλου και Κυθήρων Σεραφείμ.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς του συγκεκριμένου Ιεράρχη μίλησε πολύ κολακευτικά περί των εκκλησιαστικών δυνατοτήτων και ικανοτήτων του Μητροπολίτη Μεσσηνίας! Αυτό παραξένεψε πολλούς και τους έκανε να πιστεύουν πως πιθανόν να προωθεί τον συγκεκριμένο Μητροπολίτη είτε για την Μητρόπολη Γαλλίας, στην περίπτωση που μετακινηθεί μελλοντικά ο νυν Μητροπολίτης Εμμανουήλ στην Αμερική, είτε και για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής!!! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος ο Πατριάρχης επαίνεσε προσφάτως το έργο και την παρουσία του εν λόγω Ιεράρχη, ως εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον υποτιθέμενο θεολογικό διάλογο με το Βατικανό. Τον χαρακτήρισε μάλιστα ως δεξί χέρι και πολύτιμο συνεργάτη του προέδρου του διαλόγου Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη.
Πέραν τούτου πολλοί θέλουν να πιστεύουν πως πιθανόν να του έδωσε και συγκεκριμένες οδηγίες ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου τον προσεχή Μάιο στη Μόσχα... Γιατί η αυθόρμητη φιλανθρωπική κυρίως στήριξη του ελληνικού λαού από τη ρωσική Εκκλησία δεν περνά απαρατήρητη από το Φανάρι. Απεναντίας, ως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, προκαλεί και ενοχλήσεις λόγω των εύλογων ασυναίσθητων συγκρίσεων στις οποίες θα προβεί ο εμπερίστατος σήμερα Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός. 
Αυτό πάντως που γίνεται σαφές από το πρόσφατο ταξίδι φαίνεται να είναι η «εξαργύρωση» της ανησυχίας του Προκαθημένου με σειρά ανταλλαγμάτων κάτι που εύλογα προκαλεί προβληματισμό σε πολλούς Αρχιερείς. Γιατί πολλοί είναι πλέον εκείνοι που αναρωτιούνται μέχρι που θα φθάσει η κατρακύλα της παρουσιαζόμενης ως «πικραμένης» θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου!
 Τι κρατά τον Αρχιεπίσκοπο...
 Το γεγονός άλλωστε πως η μη επικύρωση της τροπολογίας για την κοινή επένδυση των φωτοβολταϊκών της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Κατάρ συνοδεύτηκε και με τη μερική αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της συγκεκριμένης έκτασης εκλαμβάνεται ως καμπανάκι κινδύνου για τις μελλοντικές προθέσεις και διαθέσεις των προσωπικών κομματικών φίλων του Προκαθημένου (θρησκευτικά αδιάφορων) στην περίπτωση που ο λαός τους επιλέξει και πάλι ως ηγέτες του! Βέβαια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλοντας πιθανόν να προλάβει τον κίνδυνο τούτο προχώρησε στην έκδοση βιβλίου, από τις σελίδες του οποίου πιστεύει πως δίδει τις αρμόζουσες απαντήσεις κυρίως σε ότι αφορά την περιουσιακή κατάσταση της Εκκλησίας! Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες αρχιερατικές μάλιστα αναφορές το βιβλίο αυτό κρίνεται παρωχημένο...αφού προβαίνει σε διαπιστώσεις άλλων χρονικά περιόδων!
Κατόπιν αυτών όλοι πλέον είναι εύλογο να αναρωτιούνται τι είναι αυτό που κρατά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και δεν υποβάλλει την παραίτησή του, έτσι ώστε να ελευθερώσει τις πραγματικές δυνάμεις της Εκκλησίας που σήμερα είναι παντελώς περιθωριοποιημένες και αδρανοποιημένες. Γιατί η γλυκύτητα της εξουσίας υπό την κοσμική αυτής έννοια δεν συνάδει για εκκλησιαστική προσωπικότητα.
 Γιατί η ελπίδα μίας αλλαγής του δυσμενούς κλίματος υπό τις παρούσες συνθήκες γενικής διάλυσης κρίνεται από λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο ως απατηλό όνειρο θερινής νυκτός. Ως εκ τούτου, χωρίς καμιά παντελώς αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά ως απλός πιστός χριστιανός, θα επαναλάβουμε αυτό που οι περισσότεροι ήδη ψιθυρίζουν, ότι δηλαδή η υποβολή παραίτησης του Αρχιεπισκόπου είναι επιτακτική ανάγκη και μονόδρομος. Και αυτό γιατί επαλήθευσε όλους αυτούς που δεν τον ψήφισαν το 2008 αλλά διέψευσε και τις αμυδρές προσδοκίες αυτών που τον ψήφισαν ακόμη και των στενών θα λέγαμε συνεργατών του.
Άλλωστε είναι αλήθεια ότι πέραν της «συνετής» όπως ονομάτισε ο ίδιος πολιτικής του σιωπάν δεν έχει να επιδείξει ουδέν απολύτως έργο, παρά μόνον αυτό της κοινωνικής περιθωριοποίησης της Εκκλησίας της Ελλάδος και της διακωμώδησης της στάσης της έναντι της διαβρωτικής κυβερνητικής πολιτικής από όλους ανεξαιρέτως.
Δυστυχώς όμως θύματα της συνετής σιωπής του κ. Ιερωνύμου πέφτουν ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότεροι Ιεράρχες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την λαϊκή αγανάκτηση, (βλ. επεισόδιο στην παρέλαση στη Λαμία με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο)! Αυτό ακριβώς δεικνύει ότι η συνετή πολιτική σιωπής συνοδεύτηκε και από πνευματική απραξία και αδράνεια, κάτι που δυσαρέστησε τον ελληνικό ορθόδοξο λαό!
    Αθέτησε την υπόσχεσή του ο Παπακωνσταντίνου
 Απέσυρε τελικά ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου την τροπολογία που θα άναβε το πράσινο φως για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο της Εκκλησίας για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό Όρος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή, η επίμαχη τροπολογία «επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά σε ένα πολύ ενδιαφέρον και φιλόδοξο πρόγραμμα της Εκκλησίας για το οποίο έχω συζητήσει και εγώ με τον Αρχιεπίσκοπο. Η ιδέα είναι να αναδασωθεί ένα μεγάλο μέρος της Πεντέλης χρησιμοποιώντας ως όχημα μία επένδυση. Θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει, αν γίνει, τέτοια παρέμβαση: μία υποχρέωση του κράτους, όπως η αναδάσωση, να αναλαμβάνεται από ιδιωτικούς πόρους».
Επίσης, εξήγησε, ότι «δεν είμαστε αντίθετοι με αυτή την επένδυση, αλλά είμαστε θετικοί παρά τα προβλήματα. Όμως δεν μπορώ να την αποδεχθώ, γιατί πρέπει να ωριμάσει περισσότερο».
Αφού, όπως είπε, «αν την κάνουμε αποδεκτή κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ, γιατί θα συναντήσει αντιστάσεις και πρέπει να λύσουμε προβλήματα με πρώτο το ιδιοκτησιακό, καθώς η Πολιτεία έχει δικαιώματα κυριότητας»!!!
Στην τροπολογία αναφερόταν ότι η Εκκλησία θα προχωρούσε στην αναδάσωση περίπου 20.000 στρεμμάτων στο Πεντελικό Όρος με δικές της δαπάνες ως αντάλλαγμα στη δυνατότητα χρήσης και εγκατάστασης σε 3.500 στρέμματα σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια έως 300 MW.
Συντάκτης: Διονύσης Μακρής

1 σχόλιο:

Αντιοικουμενιστής είπε...

Ο νυν "μακαριότατος" δύναται να διορθώσει τα λάθη και τας παραλείψεις του αφήνοντας διάδοχο εις τον θρόνο του Εκκλησιαστικό Ανήρ μαχητή της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος. Οι καιροί εισί πονηροί και πολλοί επικίνδυνοι δια την Αγίαν ημών Πίστην και Πατρίδαν προαλείφονται δια τον αρχιεπισκοπικό θρόνον του "πάσης Ελλάδος". ΠΡΟΣΟΧΗ! Αδελφοί γρηγορείτε και προσεύχεσθε!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com