10 Ιαν 2012

Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το θέμα της προφυλακίσεως του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ


Συνῆλθε, σήμερον, 10 Ἰανουαρίου 2012, ὑπὸ τὴν προεδρείαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος εἰς τακτικὴν συνεδρίαν αὐτῆς, κατὰ τὴν ὁποίαν, μεταξὺ ἄλλων, συνεζήτησε καὶ τὸ ἀνακῦψαν θέμα τῆς προφυλακίσεως τοῦ Καθηγουμένου τῆς . Μονῆς Βατοπαιδίου Ἐφραίμ. Ἐπὶ τοῦ θέματος τούτου ἀνακοινοῦνται τὰ ἑξῆς:
1. Ἡ Α.Θ.Παναγιότης καὶ ἡ περὶ Αὐτὴν Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος ἐκφράζουν τὴν λύπην αὐτῶν διὰ τὴν οὑτωσὶ διαμορφωθεῖσαν κατάστασιν ὡς πρὸς τὴν ἐν λόγῳ ὑπόθεσιν.
2. Τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον, κατὰ παγίαν τακτικὴν αὐτοῦ, σεβόμενον τὴν ἀνεξαρτησίαν τῆς Δικαιοσύνης, ἀποφεύγει πάντοτε πᾶσαν ἀνάμειξιν εἰς ἐκκρεμούσας δικαστικὰς ὑποθέσεις, δοθέντος, ἄλλωστε, ὅτι ἀγνοεῖ τὸ περιεχόμενον τῆς σχετικῆς δικογραφίας.

3. Τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον, ἐξ ἀφορμῆς γενομένων δηλώσεων ἐκ μέρους ἀδελφῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐπὶ τοῦ ὡς ἄνω θέματος, ὑπενθυμίζει ὅτι τὸ Ἅγιον Ὄρος, κανονικὸν ἔδαφος αὐτοῦ, ἀποτελεῖται μὲν  ἀπὸ Ὀρθοδόξους μοναχοὺς διαφόρων ἐθνοτήτων, τοῦτο ὅμως οὐδόλως προσδίδει εἰς αὐτὸ πανορθόδοξον χαρακτῆρα ἐπιτρέποντα τὴν οἱασδήποτε μορφῆς ἐπέμβασιν εἰς αὐτὸ ἄλλων Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν.
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 10ῃ Ἰανουαρίου 2012
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καὶ Ἱερᾶς Συνόδου

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δήλωση για ΚΛΑΜΜΑΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Ω, της υποκρισίας και του καιροσκοπισμού!
Η παράνομη προφυλάκιση είναι «ἀνάμειξις εἰς ἐκκρεμούσας δικαστικὰς ὑποθέσεις»;
Ποιός είπε να μη δικασθεί κανονικά ο ηγούμενος Εφραίμ κι αν αποδειχθεί ότι πταίει, να του επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις; Το μέγεθος της διαμαρτυρίας πολλών πιστών, έχει να κάνει με την παράνομη προφυλάκιση και όχι με την δίκη.
Και δεν είδε ο πατριάρχης ότι καταλύεται το αυτοδιοίκητον του Αγίου Όρους με αυτήν την σύλληψη ηγουμενου, χωρίς συνεννόηση με τις αρχές του Αγίου Όρους; Ότι «βιώνουμε τις απαρχές ενός διωγμού της Εκκλησίας, ξεκινώντας από την διάλυση του αυτοδιοίκητου Αγίου Όρους»; Μήπως συναινεί ο κ. Βαρθολομαίος σ’ αυτό;
Η ανακοίνωση, είναι σαφές, ότι βγήκε με πρόσχημα τον ηγούμενο Εφραίμ (τον οποίο αδειάζει), αλλά με κύριο σκοπό να υποστηρίζει «ὅτι τὸ Ἅγιον Ὄρος, είναι κανονικὸν ἔδαφος αὐτοῦ»!!! Το ενδιαφέρον του είναι μόνο για το Πρωτείο!
«Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες εν Φαναρίῳ».
Σημάτης Παναγιώτης

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ. ΠΟΛΗ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αντιοικουμενιστής είπε...

Το "οικουμενικό" μας πατριαρχείο στηρίζεται υλικά και ηθικά εκ των Η.Π.Α. ως εκ τούτου καθοδηγείται απόλυτα από αυτές. Εδώ και πολλά χρόνια πράττει οτιδήποτε μπορεί να πλήξει και να προσβάλει το Πατριαρχείο της Μόσχας και την Ρωσική Εκκλησία, διότι πιστεύει ότι η Μόσχα διεκδικεί την διαδοχή στον οικουμενικό "θρόνο"! Η απόσταση που χωρίζει το "οικ." πατριαρχείο από την Ρωσική Εκκλησία φαίνεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την απόσταση που χωρίζει το πατριαρχείο από το Βατικανό! Το "οικουμενικό" πατριαρχείο δεν δύναται να εκφέρει γνώμη δια το σκάνδαλον διότι δεν εγνώριζε δήθεν την υπόθεση εκ της δικογραφίας...Μου φέρει εις την μνήμην μου τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο όπου εδήλωνε με περισσή αφέλεια ότι επί επταετίας δεν αντελήφθη ότι το στρατιωτικό καθεστώς προέβαινε εις πολιτικάς διώξεις και αυθαίρετες ενέργειες, διότι εμελετούσε... Οι χειρισμοί της διοικούσης εκκλησίας κρίνονται από επικίνδυνοι έως απαράδεκτοι. Το έχω ξαναγράψει θα το γράψω και τώρα: η αγάπη του Φαναρίου είναι ύποπτη και περίεργη: αγαπά τον μεμακρισμένο ετερόδοξο, αλλόδοξο, ετερόφυλο και εν γένει κάθε άσχετο και αμέτοχο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού και μισεί τους αδελφούς του Ορθοδόξους και Έλληνες!!! Ο ρατσισμός και η μεροληψία εις όλον της το μεγαλείο...

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτη δήλωση εκ μέρους του Πατριαρχείου. Η προφυλάκιση του αγίου γέροντος Εφραίμ είναι πράξη παράνομη και θα πρέπει να τοποθετηθεί ο Πατριάρχης επί της παρανομίας. Πολύ σωστά υπογραμμίζεται σε προηγούμενο μήνυμα ότι "καταλύεται το αυτοδιοίκητον του Αγίου Όρους με αυτήν την σύλληψη ηγουμένου, χωρίς συνεννόηση με τις αρχές του Αγίου Όρους". Ο Πατριάρχης δείχνει εμπάθεια με την συγκεκριμένη θέση. Τελικά ο Βατοπαιδινός γέροντας, έιναι όντως εξιλαστήριο θύμα τόσο για τις βρωμιές των πολιτικών όσο και για τις επιδιώξεις και ίντρικες των εκκλησιαστικών. Ντροπἠ για την μεροληπτική στάση του Πατριαρχείου. Εδώ χρειάζεται ανδρική συμπεριφορά αλλά δυστυχώς για τους σύγχρονους ταγούς αυτό είναι ζητούμενο.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τη στιγμή ένας ηγούμενος του Αγίου Όρους που υπάγεται πνευματικά στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι προφυλακισμένος εντελώς άδικα και η προφυλάκισή του εξυπηρετεί καταφανέστατα πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες.Η συντριπτική πλειοψηφία του πιστού κι όχι μόνο λαού είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με την πολιτική του ηγουμένου διαισθάνθηκε την αδικία προς το πρόσωπό του και κάκισε το γεγονός της εν λόγω προφυλακίσεως.Το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως θα έπρεπε δίχως άλλο να στηλιτεύσει την αδικία καθόσον άδικοι βασιλείαν Θεού ου κληρονομήσουσιν!Δυστυχώς δεν έπραξε κάτι τέτοιο προς ικανοποίηση των εκκλησιομάχων και χριστιανομάχων και μέγιστο σκανδαλισμό του πληρώματος της Εκκλησίας μας!
Λυκούργος Νάνης

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Φωνή ηκούσθη εκ του Φαναρίου! Και είπε :

1) Λυπάται δια την ουτωσί διαμορφωθείσαν κατάστασιν.
2) Σέβεται την ανεξάρτητον δικαιοσύνη και δεν αναμιγνύεται σε εκκρεμούσας δικαστικάς αποφάσεις
3) Το άγιον Όρος είναι κανονικόν έδαφος του Φαναρίου και δεν σημαίνει, επειδή υπάρχουν εκεί Μοναχοί διαφόρων εθνοτήτων, ότι έχει πανορθόδοξον χαρακτήρα.

Και ημείς σημειώνουμε :
1) Η ουτωσί (sic) διαμορφωθείσα κατάσταση είναι η εκ της παγκοσμιοποίησης ακαταστασία στην οποία λάβρος μετέχει και ο θρόνος του Φαναρίου με τον "πράσινο" προκαθήμενο αυτού.

2) Η σεβαστή κοσμική δικαιοσύνη δεν είναι η Δικαιοσύνη την οποία υποτίθεται διδάσκει, και φωτίζουσα διαχέει, ο του Φαναρίου εσβεσμένος λαμπτήρ. Σεβασμός, ναι, όχι όμως προς τα ιδιοτελή (της νέας τάξης) συμφέροντα ενός λίαν κακώς νοουμένου εθνικού συμφέροντος.

Το σκότει διαπορευόμενο Φανάριον φαίνεται ότι αναζητεί "φως στο τούνελ".

3) Φυσικά και δεν είναι πανορθόδοξος ο χαρακτήρ του αγίου Όρους. Εδώ και πολλά χρόνια απέκτησε νέαν "οσμήν πνευματικήν" ανοίγοντας την αγκάλην του προς κάθε πιστό ο οποίος βαδίζει την οδό του "ένας θεός για όλους". Ως λέγεται μάλιστα, κατηχήθηκε στην οδό αυτή και ο πρίγκηπας Κάρολος της Αγγλίας, το δε αποτελέσμα, λένε οι κακές γλώσσες, είναι ο εγκλεισμός του κατηχητού στη φυλακή!

Τι μένει λοιπόν ίνα είπωμεν; Μήπως το "πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται"; Μας φαίνεται υπερβολικό, ωστόσο το καταγράφουμε δια λόγους ιστορικούς και μόνον.

(http://kyprianoscy.blogspot.com/2012/01/blog-post_11.html)

Ανώνυμος είπε...

Για το Φανάρι (το σβηστό) υπάρχει μόνο «υπόθεση», άνθρωπος και μάλιστα του Θεού δεν υπάρχει. Αλληλεγγύη με τον αδικημένο απαγορεύεται και δυσφημίζεται ως «παρέμβαση» στα προνόμια του Οικ. Πατριαρχείου. Ενδιαφέρον για τη παραβίαση του Καθεστώς του Αγίου Όρους ουδέν. Κηρίο κριτήριο τα ενδιαφέροντα του Φαναρίου. Καλός Ποιμένας που το;; Πατέρας που το;; Σύνδεσμος πανορθόδοξης ενότητας που το;; Ο κατήφορος του κ. Βαρθολομαίο συνεχίζει. Το προσωπείο όλο περισσότερο πέφτει.

Χαριλαος είπε...

Αγνοει ο κ. Πατριαρχης το περιεχομενο της δικογραφιας;

Αν το αγνοειτε κυριε, επρεπε να το ζητησετε αμεσως να σας το δωσουνε.

Αφου... οι εβραικες συναγωγες σας ανοιγουν τις πορτες και εισθε εκλεκτος τους φιλος και επισκεπτης...

Αφου... οι Ροταρυ και οι Λάιονς ειναι εξαιρετικοι σας φιλοι και σας επισκεπτονται τακτικα στο Φαναρι...γιατι δεν πηγατε μαζι τους...

να επισκεφθειτε τον Γεροντα Εφραιμ στην φυλακη και να τον βοηθησετε;

Αληθεια φοβαται ενας Πατριαρχης; Τι;

Ο Μαρκος ο Ευγενικος ενας απλος μοναχος ηταν και δεν φοβοταν κανεναν για την υπερασπιση της Ορθοδοξιας...

Να πατε αμεσως κυριε Πατριαρχα να δειτε τον γεροντα στην φυλακη και να κατσετε και σεις εκει μεσα καμμια βδομαδα μαζι του.

Και να βγειτε να μιλησετε ο ιδιος δημοσια και ζωντανα και οχι να βαζετε αλλους να μιλουν για σας συντομα και κοφτα,

ενω στις Συναγωγες τις Εβραικες πηγαινετε και τους επαινειτε, και το βιντεο του αισχους γυριζει ολο τον κοσμο.

Αυτα ειναι για σας αξια σημασιας μονον και τα οικολογικα;


Τα θεματα πιστεως και οι Πατερες μας δεν ειναι αξιοι υποστηριξης;

ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ

Χαριλαος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com