21 Αυγ 2011

Επιστολή προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος . «Όχι» στην απομάκρυνση του Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Μύρου

Επιστολή προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην απομάκρυνση του Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Μύρου από την ενορία του Αγίου Νικάνορα, απέστειλε η Επιτροπή Αγώνος της Ενορίας Αγίου Νικάνορα. Να σημειωθεί ότι την επιστολή συνοδεύουν πάνω από 500 υπογραφές και το περιεχόμενό της έχει ως εξής:

Κοζάνη 14-Αυγούστου-2011

Προς

Την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας Ι. Γενναδίου 14 115 21 Αθήνα

Σεβασμιώτατοι,

Με βαθύ σεβασμό, σας στέλνουμε την επιστολή μας νια να λάβετε γνώση, γιατί ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος δεν δέχτηκε την επιτροπή της ενορίας για να εκφράσει το παράπονο της, που ως ποιμενάρχης που είναι, θα πρέπει να ακολουθεί τις Άγιες γραφές των πατέρων της Εκκλησίας, των ταπεινών εκείνων ιεραρχών, που με το έργο τους και τη συμπεριφορά τους προς τους ανθρώπους τις δύσκολης εκείνης εποχής, έγιναν αποδεκτοί από το πλήρωμα της εκκλησίας και εδραίωσαν την Ορθοδοξία, πιστοί στις διακηρύξεις του Ευαγγελίου.

Με αγανάκτηση μεγάλη και απογοήτευση μάθαμε οι ενορίτες της εκκλησίας του Αγίου Νικάνορα την απομάκρυνση του πατέρα Αυγουστίνου Μύρου, Αρχιμανδρίτη, από την ενορία μας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους της απομάκρυνσης του και πάντως μια τέτοια συμπεριφορά από τον μητροπολίτη Κοζάνης προς τον ιερέα μας μόνο ως επιβράβευση του έργου και της προσφοράς του προς τους ενορίτες, δεν μπορεί να είναι.

Ο πατέρας Αυγουστίνος Μύρος, ήταν ο εξομολόγος μας και ο άνθρωπος που κέρδισε με το χριστιανικό του έργο ( κατήχηση, συγκέντρωση των νέων, που τους καθοδηγεί να αποφεύγουν τα επικίνδυνα στέκια της σημερινής κοινωνίας, που ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι και κατασκηνώσεις) την εμπιστοσύνη και αγάπη μας, ιδιαίτερα σήμερα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, τέτοια πνευματικά αναστήματα είναι λιγοστά. Έχουμε εκφράσει προς τον μητροπολίτη μας το μεγάλο παράπονο μας σχετικά με το θέμα αυτό και δυστυχώς έχουμε συναντήσει μια συμπεριφορά απόλυτα αδιάλλακτη και αυταρχική, δεν δέχεται διάλογο, η δε στάση αυτή έχει οδηγήσει σε μεγάλη αναστάτωση την ενορία μας. Η αδιαλλαξία και η αλαζονεία είναι μικρότητες που καμία σχέση δεν πρέπει να έχουν με τη θρησκεία της άδολης και υπέρτατης αγάπης.

Η απουσία της Ιεράς διακονίας του πατέρα Αυγουστίνου είναι για μας τους ενορίτες του Αγίου Νικάνορα, αλλά και για όλους τους Κοζανίτες, πάρα πολύ αισθητή γιατί χαίρει μεγάλης εκτίμησης και αγάπης από τους θρησκευόμενους της πόλης μας, πόνος αβάσταχτος και δυσαναπλήρωτος, αφού έχομε ανάγκη την παρουσία του και την πατερική του αγάπη και μάλιστα πολλοί ενορίτες μας που έχουν διάφορα προβλήματα και αρρώστιες, εύρισκαν στο θείο λόγο του, παρηγοριά, συμπαράσταση και συνδρομή.

Μια άλλη αρνητική απόφαση του μητροπολίτη είναι ότι απαγόρευσε να εξομολογεί στην εκκλησία του Άγιου Νικάνορα ο πατήρ Αυγουστίνος, αλλά να πηγαίνουν οι ενορίτες στο χωριό Παλαιογράτσινο, όπου έχει ησυχαστήριο ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος και να εξομολογούνται εκεί, μια απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Κοζάνη. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Πως θα πηγαίνουν οι ηλικιωμένοι;, αλλά και γιατί οι νεότεροι να υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία; Έλεος Θεέ μας, σε ποια περίοδο βρισκόμαστε; Στην περίοδο των διωγμών των χριστιανών από τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες της Ρώμης; Έτσι παρομοιάζεται η τιμωρία που επέβαλλε ο μητροπολίτης Κοζάνης στους ενορίτες του Αγίου Νικάνορα.

Είμαστε αποφασισμένοι εκτός από την έντονη διαμαρτυρία μας να ενημερώσουμε τις αρχές της πολιτείας και της Ελληνικής εκκλησίας. Τον Αρχιεπίσκοπο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά και τον Οικουμενικό πατριάρχη, που είναι πνευματικός μας πατέρας ως νέες χώρες, που είμαστε, στα ΜΜΕ και στον τύπο. Για να πληροφορηθούν τη μεγάλη αδικία που έγινε στην ενορία μας, απομακρύνοντας τον πατέρα Αυγουστίνο Μύρο, έναν ταπεινό και σεμνό ιερωμένο διδάκτορα Θεολογίας από πανεπιστήμιο της Αγγλίας, και βαθύ γνώστη των Πατέρων της εκκλησίας καθώς έχει και σπουδές φιλοσοφίας. Ήταν και ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης.

Ζητούμε από τον μητροπολίτη Κοζάνης να αντιληφθεί την εσφαλμένη επιλογή του να απομακρύνει τον πατέρα μας Αυγουστίνο , να αφουγκραστεί τις καρδιές μας. Τις καρδιές των χριστιανών ενοριτών, και να διορθώσει την κατάσταση επαναφέροντας τον σεβαστό μας πατέρα Αυγουστίνο Μύρο στην ενορία μας. Ας πρυτανεύσει η διαλλακτικότητα και η χριστιανική αγάπη και ας γίνει ο μητροπολίτης μας παράδειγμα ανωτερότητας και όχι «μικρότητας» αναδεικνύοντας την αξία του θρησκευτικού λόγου.

Η Θεοσέβαστη Παναγιά μας, που τιμούμε την μνήμη Της την 15-Αυγούστου, ας εισακούσει την παράκληση μας για να έχουμε και πάλι κοντά μας τον πνευματικό μας πατέρα Αυγουστίνο, που με την νηφαλιότητα του στη συμπεριφορά και την φωτεινότητα της προσωπικότητα του φέρνει κοντά τους ανθρώπους στην πίστη της Ορθοδοξίας.

Η επιτροπή αγώνος της ενορίας Αγίου Νικάνορα.

Ακολουθούν οι υπογραφές με τα ονόματα των ενοριτών που είναι πεντακόσιες (500) των αριθμών και πλέον.

«Πρωινός Λόγος» 19/08/2011!

Δείτε σχετικά και:

-Κοζάνη - Γιατί απομάκρυνε ο Μητροπολίτης Παύλος τον π. Αυγουστίνο Μύρου;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ ο κόσμος καίγεται με την απροκάλυπτη πλέον μεθόδευση της περιθωριοποίησης της Εκκλησίας απ τη δημόσια ζωή και κάποιοι Εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι δε θεωρούν υψίστη πολυτέλεια να δάκνουν αλλήλους!Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει αλληλοδάγκωμα αλλά δεσποτικό δάγκωμα απέναντι σ έναν ΠΑΝΑΞΙΟ κληρικό που κοσμεί από ετών την Εκκλησία της Κοζάνης.Ο π.Αυγουστίνος είναι σεμνός,ενάρετος,κεχαριτωμένος.Τον αγαπά όλη η Κοζάνη και όχι μόνο.Αλλά φαίνεται ότι ο μισόκαλος δαίμονας φθόνησε την εκκλησιαστική παρουσία του π.Αυγουστίνου,τη συντελεστική στην καλλιέργεια της πνευματικής ζωής στη μητρόπολη Κοζάνης,και έβαλε το ποδαράκι του εγείροντας αισθήματα αντιπαλότητας στην ψυχή του μητροπολίτη Παύλου!Ο μητροπολίτης πρέπει τάχιστα να μεταβάλλει τακτική.Να αναθεωρήσει τη βρίθουσα ιεροκρατικής νοοτροπίας και δεσποτισμού απόφαση διώξεως του π.Αυγουστίνου προς δόξαν Θεού και καταισχύνη των δαιμόνων.Αλλοιώς ο λαός του Θεού πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.Δεν μπορούν οι επίσκοποι να πολιτεύονται σατραπικώ και εξουσιαστικώ τω τρόπω προς τους υφισταμένους τους.Ο λαός του Θεού έχει απαράγραπτα δικαιώματα που απορρέουν απ την ιδιότητα του Βασιλείου Ιερατεύματος και δεν οφείλουν τυφλή και αδιάκριτη υπακοή.
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΗΣ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com