17 Ιουν 2011

Kαρδινάλιος Kurt Koch: "Η Εκκλησία πρέπει να αναπνέει με δύο πνευμόνια"

Τις κοινές συνισταμένες που θα μπορέσουν να ενώσουν την Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία 1000 χρόνια μετά το Σχίσμα αναζητούν τα μέλη της συντακτικής επιτροπής της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των δύο εκκλησιών, που πραγματοποιείται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ρέθυμνο με τη φιλοξενία εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου.

Στη Μικτή Επιτροπή συμμετέχουν δεκατέσσερα μέλη των δύο Εκκλησιών, υπό τη Συμπροεδρία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κ.κ. Ιωάννου, του Οικομενικού Πατριαρχείου και του Ρωμαιοκαθολικού Σεβασμιοτάτου Καρδινάλιου κ. Kurt Koch, Προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου περί της Προωθήσεως της Χριστιανικής Ενότητος.

Χθες, στο περιθώριο των συνομιλιών οι εκπρόσωποι των δύο Εκκλησιών μίλησαν για τη διαδικασία και θέλησαν να καταθέσουν την μεγάλη αγωνία τους για την εξέλιξη του διαλόγου.

«Ο διάλογος έχει ξεκινήσει από το 1980, είναι επίσημος, και σε αυτόν μετέχουν όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες με αντιπροσώπους. Είναι ένας διάλογος που κρίνεται απαραίτητος σήμερα, γιατί πρέπει οπωσδήποτε οι χριστιανοί μεταξύ τους να διαλεχθούν ώστε να δουν εάν μπορούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον. Μεταξύ των δύο Εκκλησιών έχουν συσσωρευτεί προβλήματα επί 1000 χρόνια, μετά τον 11ο αιώνα, που έγινε το μεγάλο Σχίσμα και αυτά τα προβλήματα πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστούν θεολογικά», σημείωσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Περγάμου, Ιωάννης.

Από την πλευρά του, ο καρδινάλιος Kurt Koch ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η σύγκλιση των δύο Εκκλησιών είναι πιο απαραίτητη από ποτέ: «Όπως έλεγε ο μακαριστός πάπας Παύλος Ιωάννης ο Β΄, η Εκκλησία πρέπει να αναπνέει με δύο πνευμόνια. Για αιώνες αναπνέαμε με ένα πνευμόνι και τώρα αρχίσαμε να αναπνέουμε με δύο πνευμόνια, που αντικατοπτρίζονται στις σχέσεις ανατολής και δύσης και έτσι διαπιστώνουμε ότι αυτά που μας διαιρούν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που μας ενώνουν.

Ο κύριος εγκατέστησε μία Εκκλησία, παρότι υπάρχουν δύο εκκλησίες. Θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στην πραγματική έννοια της Εκκλησίας, όπως ζήσαμε μαζί την πρώτη χιλιετία. Οι διάφορες παραδόσεις μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν. Ο οικουμενισμός δε σημαίνει ότι θα δημιουργήσει κανείς έναν μονοπολιτισμό, αλλά είναι ένας κήπος με πολλά άνθη και τα άνθη πρέπει μεταξύ τους να σέβονται το ένα το άλλο παρότι βρίσκονται στον ίδιο κήπο».

Από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες μετέχουν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος, Ορθόδοξος Γραμματέας και μέλος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων (Πατριαρχείον Μόσχας), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος (Εκκλησία Κύπρου), Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία της Ελλάδος), ο Θεοφιλέστατος Επισκοπος Μπρανιστσέβο κ. Ιγνάτιος (Πατριαρχείο Σερβίας) και ο Ιερολογ. Αρχιδιάκονος κ. Ioan Ica Jr. (Πατριαρχείο Ρουμανίας)

Από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μετέχουν ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Roland Minnerath, οι Αιδεσιμότατοι καθηγητές κ. Piero Coda, κ. Paul McPartlan, κ. Frans Bouwen, η κα Theresia Hainthaler και ο Αιδεσιμολ. κ. Andrea Palmieri, Γραμματέας.

Το θέμα των εργασιών της Συντονιστικής Επιτροπής είναι «Το Πρωτείον και η Συνοδικότης εξ επόψεως θεολογικής και εκκλησιολογικής». Η Επιτροπή θα συντάξει κοινό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στη Συντονιστική Επιτροπή του Διαλόγου τον προσεχή Νοέμβριο στη Ρώμη.

Τόσο ο Μητροπολίτης Περγάμου όσο και ο Καρδινάλιος Κοχ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την παραμονή τους στο Ρέθυμνο και τις ευχαριστίες τους προς τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιο για τη φιλοξενία. «Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μας γιατί η επιτροπή συνέρχεται στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο, φιλοξενούμενη του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγενίου ο οποίος μας έχει προσφέρει τόσο πλούσια φιλοξενία και θέλουμε να εκφράσουμε την ευχαριστία μας γι’ αυτό. Είναι ένας ιεράρχης, τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο ιδιαιτέρως τιμά και ο οποίος αποδεικνύεται και πάλι πνευματικός ηγέτης, όπως αξίζει στην Εκκλησία της Κρήτης», είπε ο κ. Ιωάννης.

"goodnet 17/06/2011"

Δείτε σχετικά και:

-Δηλώσεις του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη και του Καρδινάλιου Kurt Koch για το Θεολογικό Διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών

-Προσφώνηση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγένιου κατά την έναρξη της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών

-Φωτογραφίες από την έναρξη των εργασιών της Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών

-Ανακοίνωση για τη Συνάντηση της Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς οι Ορθόδοξοι Κρήτες όμως, Κύριε Καρδινάλιε, δεν χαιρόμαστε καθόλου για αυτήν την μόλυνση του εδαφίου της μαρτυρικής Κρήτης από τα ίχνη σας. Δεν περιμέναμε εσάς να αναπνέομε με δυο πνευμόνια , γιατί αναπνέομε την φρεσκάδα τής Ορθοδόξου μας πίστεως.

Ανώνυμος είπε...

AN O ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΕΝΑΙ ΦΥΜΑΤΙΩΣΙΣ, Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟΝ. ΑΣ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΝ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com