23 Ιουν 2011

«Το ψάρι από το κεφάλι»

ElΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ, ότι «το της πόλεως ήθος όμοιούται τοις άρχουσιν». Οι άρχοντες επηρεάζουν και διαμορφώνουν το ήθος και τα ήθη της πόλεως και των πολιτών. Ή ηγεσία του τόπου, πολιτική, πνευμα­τική, επιστημονική, εκκλησιαστική, δημιουργεί πρό­τυπα συμπεριφοράς και όπως είναι γνωστό, «φιλεί το άρχόμενον έξομοιούσθαι τοις άρχουσιν».

Γι' αυτό σοφά και ό λαός μας λέει, ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Βαριά, λοιπόν, ή ευθύνη της ηγεσίας. Και ή εποχή μας κρίσιμη. Και ή νεολαία ευπρόσβλητη και ανυπεράσπιστη σε ποικίλες αρνητικές επιρροές. Ιδιαίτερα σήμερα πού ή ανεργία έχει πληγώσει βαθιά τις προοπτικές της νέας γενιάς. Γι' αυτό και ή ηγε­σία θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να παραμερίσει συμφέροντα. Να συνειδητοποιήσει την ευθύνη της για το μέλλον αυτού του τόπου.

Ή δημοκρατία δεν είναι φτηνή συνθηματολογία. «Είναι πολίτευμα ώριμων και ακμαίων κοινωνιών. Όσοι και όποιοι επιχειρούν την υποβάθμιση της ποιοτικής στάθμης της δημόσιας ζωής πριονίζουν το κλαδί στο όποιο και οι ίδιοι κάθονται». Και άν το άλας μωρανθή, έν τίνι άλισθήσεται;

«ΖΩΗ», 16/06/2011

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Συμφωνω και διευκρινιζω: η ηγεσια ενος λαου ειναι διττη: πολιτικη και θρησκευτικη.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com