22 Μαΐ 2011

Πρωτοπρ. Πολύκαρπος Γρ. Τύμπας, Είμαστε Χριστιανοί!

Είμαστε Χριστιανοί!

Του πρωτ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα

Μεγάλη τιμή, αγαπητοί μου, που είμαστε μέλη της Εκκλησίας του Χριστού και ονομαζόμαστε Χριστιανοί. Το όνομα Χριστιανός είναι μεγάλο και ένδοξο όνομα. Μπροστά σ’ αυτό το όνομα όλα τα αξιώματα και οι τίτλοι των ανθρώπων, όσο λαμπροί και αν είναι σβήνουν και εκμηδενίζονται. Πρέπει να καυχόμαστε, που γεννηθήκαμε Χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι.

Για πρώτη φορά ονομάστηκαν οι οπαδοί του Χριστού Χριστιανοί κατά την αποστολική εποχή στην Αντιόχεια. Ως τότε λέγονταν μαθητές του Χριστού και άγιοι. Ακούσαμε σήμερα στις «Πράξεις των Αποστόλων» να λέγει ο Ευαγγελιστής Λουκάς: «Εγένετο δε… χρηματίσαι το πρώτον εν Αντιοχεία τους μαθητάς Χριστιανούς».

Το όνομα όμως Χριστιανός αποτελεί τίτλον τιμής για μας, ενώ συγχρόνως μας δημιουργεί ευθύνες και υποχρεώσεις, διότι μας αναθέτει σπουδαία αποστολή μέσα στον κόσμο.

Χριστιανός λοιπόν, είναι εκείνος που ανήκει στον Ιησού Χριστό. Εκείνος που τον αναγνωρίζει αρχηγό της πίστεώς του και Σωτήρα του. Που τον ομολογεί «υιόν Θεού ζώντα». Που έχει σχέση και γνωριμίας και ενότητας με τον Χριστό. Εκείνος που αγαπάει πράγματι τον Θεάνθρωπο Κύριο και αγωνίζεται να συμμορφωθεί προς τα προστάγματά του. Ο Χριστιανός είναι κάτι περισσότερο: Είναι μέλος του σώματος του Χριστού, σάρκα από τη σάρκα του. Το βεβαιώνει ο Απ. Παύλος. «Υμείς δε (οι Χριστιανοί), λέγει, «εστέ σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους». Σε άλλη επιστολή του το εκφράζει παραστατικότατα: «Είμαστε μέλη του σώματος του Χριστού από την Αγία σάρκα του και από τα οστά του». Διότι οι Χριστιανοί έχουμε φορέσει ως άλλο πολυτελέστατο ένδυμα τον Χριστό, όταν ακριβώς βαπτιστήκαμε. «Όσοι γαρ εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε».

Οι Χριστιανοί και κατά τον Απ. Πέτρο, είμαστε «γένος εκλεκτόν, βασίλειον ιεράτευμα, έθνος άγιον, λαός εις περιποίησιν». Είμαστε δηλ. πολίτες της βασιλείας του Θεού. «Στρατιώτες μεσ’ στου Χριστού τ’ αθάνατο βασίλειο». Τέκνα Θεού. «Όσοι δε έλαβαν αυτόν (τον Χριστόν)… έδωκεν σ’ αυτούς το δικαίωμα να γίνουν τέκνα Θεού κατά χάριν», και έγιναν θείοι φύσεως κοινωνοί».

Εννοείται ότι αυτά ισχύουν για τους αληθινούς χριστιανούς και όχι για όσους είναι κατ’ όνομα Χριστιανοί, επειδή ως πιοι δέχθηκαν το Χριστιανικό βάπτισμα.

«Χριστιανός ειμί» σημαίνει: Είναι αντίγραφο και ομοίωμα του Χριστού. «Ζω ουκ εκ εγώ, ζει δε εν εμοί Χριστός». Είναι, λοιπόν, μεγάλη και ένδοξη η αποστολή των Χριστιανών μέσα στον σύγχρονο κόσμο. Καλούμεθα να είμαστε το «φως του κόσμου» και «το άλας της γης».

«Η ΕΡΕΥΝΑ» 22 Μαΐου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com