13 Μαΐ 2011

Κυριακή του Παραλύτου – Η υπερνίκηση της φθοράς

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Πράξ. θ' 32-42

Η ΥΠΕΡΝΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΦΘΟΡΑΣ

«Αίνέα, ίάταί σε Ιησούς Χριστός».

Ή φθορά μια μεγάλη πραγματικότητα της ζωής μας. Ό κατάκοιτος Αινέας, ή νεκρή Ταβιθά, πού αναφέρει ή αποστολική περικοπή, καθώς και ό παράλυτος τού σημερινού Ευαγγελίου δεν ήταν τα μόνα θύματα της φθοράς. Μυριάδες και εκατομμύρια τα ανθρώπινα θύματα της.Και από το άλλο μέρος βλέπουμε την αγωνία και τον αγώνα του άνθρωπου για την υπερνίκηση της φθοράς. Μάταιος όμως κόπος. Καμιά ανθρώπινη δύναμη, καμιά τεχνική εφεύρεση δεν μπορεί να σταματήσει το ποτάμι της φθοράς. Γι' αυτό και το μήνυμα της σημερινής αποστολικής περικοπής είναι εκπληκτικό. Γιατί μάς μιλάει για ένα αντίθετο ρεύμα ζωής, πού ήλθε στην φθαρτή μας γη και άρχισε να νικά την φθορά και τον θάνατο. Είναι το ρεύμα της ζωής του Χριστού, πού θεραπεύει,αφυπνίζει, ανασταίνει και θα έλθει ή στιγμή πού θα νικήσει οριστικά την φθορά και θα άφθαρτοποιήσει όλους και όλα.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Ό απόστολος Πέτρος, με την ζωοποιό δύναμη τού Χριστού θεράπευσε έναν άνθρωπο, πού ήταν οκτώ χρόνια παράλυτος. «Αίνέα, ίαταί σε Ιησούς Χριστός», του είπε. Με την ίδια δύναμη ανέστησε την εκλεκτή Χριστιανή γυναίκα της Ίόππης, την Ταβιθά. Με τον τρόπο αυτό γινόταν φανερό, ότι οι άγιοι Απόστολοι διαχειρίζονταν την φιλάνθρωπη και σωτήρια δύναμη τού Ιησού Χριστού, πού νικούσε την φθορά. Ό Κύριος ήταν Εκείνος, πού έφερε και μετέδιδε πρώτος την θεία αύτη δύναμη. Και μετά την Ανάληψη του, ή ίδια δύναμη ξεχύθηκε στους Αποστόλους και στην Εκκλησία του, με το Άγιο Πνεύμα.

Έτσι άρχισε στην γη μια καινούργια πραγματικότητα. Στην εποχή αύτη, οι άνθρωποι με την ζωοποιό δύναμη τού Χριστού αρχίζουν να κερδίζουν τις πρώτες νίκες εναντίον της φθοράς. Αρχίζουν να νικούν τα πρώτα συμπτώματα της φθοράς. Με το φως του λόγου τού Χριστού διαλύουν τα σκοτάδια της πλάνης και ανακαλύπτουν την αλήθεια. Με την δύναμη της χάριτος του νικούν τα πάθη, πού ριζώνουν μέσα στην ψυχή και την όλη ύπαρξη τού άνθρωπου. Αμύνονται στις προσβολές του κακού και δεν υποκύπτουν. Αντέχουν στα κτυπήματα τού πόνου, στην έλευση της συμφοράς και της καταστροφής. Γιατί μέσα τους κρύβουν το σπέρμα της καινούργιας ζωής τού Χριστού, πού τούς ελευθερώνει, τούς ισχυροποιεί, τούς ζωογονεί. Ή καινούργια ζωή τού Πνεύματος, πού ζουν, είναι μια συμμετοχή στον αγώνα και τη νίκη τού Χριστού εναντίον της φθοράς. Έτσι οι φθαρτοί και γήινοι άνθρωποι γίνονται από τώρα «υιοί Θεοί» και κληρονόμοι της δόξης του.

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ

Ή καινούργια όμως αύτη πραγματικότητα δεν έχει πλήρως αποκαλυφθεί. Ή νίκη εναντίον της φθοράς δεν έγινε ακόμη οριστική. Και οι άνθρωποι και ή φύση βρίσκονται ακόμη υπό το κράτος της φθοράς και του θανάτου. Ό απόστολος Πέτρος με την δύναμη τού Χριστού ανέστησε την Ταβιθά. Και ή ανάσταση αυτή ήταν ένα ακόμη «σημείον», μια απόδειξη της καινούργιας εποχής, πού άρχισε με την έλευση τού Κυρίου. Ή ανάσταση όμως αύτη δεν ήταν οριστική. Γιατί ή Ταβιθά πέθανε και πάλι. Ή οριστική υπερνίκηση της φθοράς και τού θανάτου θα γίνει στην Βασιλεία του Χριστού, πού όλοι μας περιμένουμε. Ή οριστική νίκη εναντίον της φθοράς θα σημάνει, όταν θα έλθει και πάλι ό Κύριος Ιησούς ως βασιλιάς και νικητής και θα βασιλεύσει στους αιώνες των αιώνων.

Ή 'Αγία Γραφή μάς περιγράφει πολύ έντονα και πολύ καθαρά την οριστική αύτη υπερνίκηση της φθοράς. Μάς λέει ότι όλα τότεθα αλλάξουν. Οι νεκροί θα αναστηθούν άφθαρτοι και θα αποκτήσουν ένα καινούργιο σώμα ντυμένο με ουράνια δόξα. Ή αγωνία, ό πόνος, ή αθλιότητα του κόσμου θα εξαφανιστούν. «Καινούς ουρανούς και γήν καινήν κατά το επάγγελμα (την υπόσχεση) αυτού προσδοκώμεν», γράφει ό απόστολος Πέτρος (Β' Πέτρ. γ' 13). Και ό ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει ότι «εξαλείψει ό Θεός πάν δάκρυον εκ των οφθαλμών» των ανθρώπων (Άποκ. ζ' 17)

«ΖΩΗ»5/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com