17 Απρ 2011

Το Βατικανό ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Ασίζης 2011. Θα υπάρξουν συμπροσευχές αλλά όχι δημόσιες. Θα προσκληθούν άθεοι και άθρησκοι

Το Βατικανό ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας προσευχής των Θρησκειών για την ειρήνη, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ασίζη, 25 χρόνια μετά την πρώτη που έγινε στις 27 Οκτωβρίου του 1986. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα στείλει άραγε αντιπρόσωπο στην Ασίζη;

Είκοσι πέντε χρόνια πριν, οι θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν μαζί με τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ, για να συμπροσευχηθούν για την ειρήνη.

Αυτή η αμφιλεγόμενη εκδήλωση του Βατικανό, έδωσε την εντύπωση ότι όλες οι θρησκείες είναι ίσες.Ο τότε Καρδινάλιος Joseph Ratzinger, για παράδειγμα, δεν έλαβε μέρος, και μερικοί είπαν ότι είχε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη συνάντηση.

Γι 'αυτό πολλοί εξεπλάγησαν όταν ο Πάπας ανακοίνωσε μια νέα συνάντηση στην Ασίζη, προσκαλώντας τους εκπροσώπους των θρησκειών απ΄ όλο τον κόσμο. Αλλά τώρα όπως ανακοινώθηκε θα υπάρξουν μερικές βασικές διαφορές: Θα υπάρχει χώρος για ατομική προσευχή, ένα κοινό γεύμα και μια τελική συνάντηση για την ανανέωση της δέσμευσης για την ειρήνη. Το Βατικανό θέλησε να τονίσει ότι οι συμμετέχοντες θα προσευχηθούν καθένας σύμφωνα με την παράδοση του.

Δηλαδή αναφέρει η ανακοίνωση «για τον Πάπα άνθρωποι της πίστης δεν μπορεί να προσευχηθούν μαζί»; Οχι ακριβώς. Για παράδειγμα, όταν ο Βενέδικτος XVI πήγε στην Τουρκία το 2006, προσευχήθηκε μαζί με έναν ιμάμη στο Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, το Βατικανό θέλει «να αποφευχθεί η συνάντηση στην Ασίζη να γίνει ένα χωνευτήρι διαφορετικών θρησκευτικών ταυτοτήτων». Οι συμπροσευχές του τρέχοντος έτους θα έχουν ένα πιο ιδιωτικό χαρακτήρα από ό,τι το 1986, όταν ήταν ορατές σε όλους και ίσως πιο «θεαματικές».

Μια άλλη μεγάλη διαφορά φέτος είναι ότι ο Πάπας θα καλέσει να συμμετάσχουν ακόμα και εκείνοι που πρεσβεύουν ότι δεν υπάρχει θρησκεία. Το Βατικανό έχει δηλώσει ότι είναι σημαντικό ότι οι θρησκείες δεν είναι μόνο να συνομιλούν μεταξύ τους αλλά και με όλους τους άνδρες και τις γυναίκες καλής θέλησης, συμπεριλαμβανομένων και των μη πιστών.

Το θέμα της ημέρας θα είναι : "Προσκυνητές της αλήθειας, προσκυνητές της ειρήνης" Η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από το σταθμό του Βατικανού, με το ονομαζόμενο «τρένο της ειρήνης», μαζί με τον Πάπα, και θα καταλήξει μετά κάποιες ώρες στην Ασίζη. Μετά από μερικές ομιλίες, θα υπάρξει γεύμα και στη συνέχεια σιωπή και ατομική προσευχή. Τέλος, θα υπάρξει συλλαλητήριο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα ανανεώσουν τη βούλησή τους για την ειρήνη.

Δείτε σχετικά και:

-Πρόσκληση του Πάπα Βενέδικτου για μια νέα Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής των Θρησκειών στην Ασίζη

-Απόσπασμα από το μήνυμα του Πάπα Βενεδίκτου 16ου επ’ ευκαιρία της εορτής για την Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης (1η Ιανουαρίου 2011).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συνεχώς γίνονται προσευχές για την ειρήνη και ειρήνη δεν έχουμε. Γιατί άραγε δεν μας ακούει ο Θεός; Ο προφήτης Ηλίας προσευχήθηκε και εισακούσθηκε. Μήπως κάτι κάνουμε λάθος; Και πώς αυτοί που θα συμμετέχουν θα είναι οι προσκυνητές της αληθείας αφού δεν πρεσβεύουν την ΑΛΗΘΕΙΑ;

Αντιοικουμενιστής είπε...

Θεωρώ πολύ ενδιαφέρον που ο ποντίφηξ προσκάλεσε στην Ασίζη εκτός από τον θρησκευτικό συμφερτό των αιρετικών, των κακοδόξων και των αντιχρίστων του πλανήτη και αθρήσκους και αθέους. Να πληροφορηθεί επιτέλους ο Φιλόχριστος Ορθόδοξος Λαός ποιοι απoτελούν τους εχθρούς της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Άλλωστε όμοιος τω ομοίω αεί πελάζει...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com