3 Μαρ 2011

Και άλλοτε συναυλίες σε ιερούς ναούς. Ρωτήθηκε o οικοδεσπότης; Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Και άλλοτε συναυλίες σε ιερούς ναούς

Την μουσική συναυλία, πού έγινε στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, σχολιάσαμε στο προηγούμενο τεύχος. Επειδή όμως πολλοί σκανδαλισμένοι πιστοί, ακόμη και από το Εξωτερικό, μας τηλεφωνούν και εκφράζουν την άγανάκτησί τους για το γεγονός και τον έντονο προβληματισμό τους, θα θέλαμε να προσθέσωμε μερικές ακόμη σκέψεις μας. Δυστυχώς δεν είναι ή πρώτη φορά, πού τελείται μουσική συναυλία μέσα σε Ορθό­δοξο ναό. Έδώ στην Ελλάδα την αρχή έκανε ό αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, όταν φιλοξένησε συναυλία με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη « Requiem - Ακολουθία εις Κεκοιμημένους» στις 30.3.2007 στον Μητροπολιτικό ναό των Αθηνών. Και τότε υπήρξαν διαμαρτυρίες, οι όποιες όμως γρήγορα λησμονήθηκαν. Τα ΜΜΕ, πού παρουσιάζουν το σκότος ως φώς και το φώς ως σκότος, ώμίλησαν τότε για «ένα μυσταγωγικό ταξίδι σπάνιας θρησκευτικής εμπειρίας», όπως έκαναν και για την συναυλία στον Άγ. Παντελεήμονα λέγοντας, ότι ή έκδήλωσι αυτή «συνιστά πρωτοπορία - ως προς τον τόπο τέλεσης της - αφού πρόκειται για κάτι πού δεν συνηθίζεται»

Μουσικές συναυλίες γίνονται και με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχου μέσα στον ιστορικό ναό της Άγ. Ειρήνης της Κωνσταντινουπόλεως, ό όποιος πρωτοκτίσθηκε τον 4° αίώνα μ.Χ. από τον Μ. Κωνσταντίνο και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με αποτέλεσμα εκεί, πού κάποτε ετελείτο θεία Λειτουργία, στις ήμερες μας να τραγουδούν λαϊκά άσματα Τούρκοι, Έλληνες και άλλοι τραγουδιστές!

Ή τέλεσι μουσικών συναυλιών μέσα σε ναούς συνηθίζεται σε άλλους, ξένους προς την Ορθοδοξία, θρησκευτικούς χώρους, όπως αυτόν του Προτεσταντισμού, όπου οι πιστοί έχουν απολέσει την αίσθησι της ίερότητος των τόπων της λατρείας τους και επιτρέπουν την είσοδο ακόμη και των κατοικίδιων ζώων τους!

Ρωτήθηκε ό οικοδεσπότης;

Ορθόδοξος ναός είναι τόπος ιερώτατος προσευχής και λατρείας του Θεού. Είναι ό οίκος του Θεού. Οικοδεσπότης σε κάθε Ορθόδοξο ναό δεν είναι ούτε ό ιερεύς ούτε ό επίσκοπος ούτε ό αρχιεπίσκοπος ούτε ό πατριάρχης, αλλά ό ίδιος ό Χριστός, ό όποιος εύρίσκεται ολόκληρος σωματικώς μέσα στο άγιο αρτοφόριο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ερωτήθηκε ό Χριστός από τους διοργανωτάς των κοσμικών αυτών εκδηλώσεων, έάν έπιτρέπη την τέλεσι μέσα στο σπίτι του;

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Καιρός να μετανοήσωμε, να σοβαρευτούμε και να παύσωμε να παίζωμε, «έν ού παικτοίς». Αρκετά με τις αμαρτίες και τις ασέβειες μας παρωργίσαμε τον Θεό. Αρκετά τον προκαλέσαμε με την επιμονή μας, αντί να αγαπούμε την ευπρέπεια του οίκου του, να πράττωμε κάθε είδους άπρέπεια μέσα σ’ αυτόν. Οι γυναίκες ας παύσουν να είσέρχωνται ημίγυμνες μέσα στους ναούς ή με παντελόνια, οι δε άνδρες, όποιο αξίωμα και αν έχουν, ας παύσουν να διοργανώνουν μουσικές συναυλίες μέσα σ' αυτούς, όσο καλός και αν είναι ό σκοπός τους. Το Ιησουίτικο αξίωμα του Παπισμού «ό σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν έχει καμμία θέσι στην Ορθοδοξία. Είθε να άλλάξωμε πορεία ως Έθνος, ως Εκκλησία, ως οικογένειες, ως άτομα, και να ζητήσωμε γονατιστοί το έλεος του Θεού. Εάν δεν το πράξωμε, ή χάρις του Θεού θα μας εγκατάλειψη, και θα άναλάβη να μας συνέτιση ή σιδηρά παιδαγωγική ράβδος του. Όταν δε έλθουν οι δοκιμασίες, ας μη αναρωτηθούμε γιατί ό Θεός τις επιτρέπει.

«Ο ΣΤΑΥΡΟΣ»Φεβρουάριος 2011

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟ ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ. ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ Η ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ, ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΤΕ ΑΞΙΟ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά και τα όμοια έχουν μια αιτία - η μανία να μιμηθούν την Δύση.

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο αγωνιστικό περιοδικό Ο ΣΤΑΥΡΟΣ στην πρώτη γραμμή του αγώνα!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com