5 Φεβ 2011

Η Θεία Λειτουργία κρύβει θείο μεγαλείο

ΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Το λες θέλοντας να δικαιολογήσεις απουσίες σου από την Εκκλησία, «Δεν καταλαβαίνω», θα ήθελα και συ να ρωτήσεις το νήπιο αν καταλαβαίνει τα λόγια της μητέρας του, και πάλι πόσο εκείνη καταλαβαίνει τα μπερδεμένα λογάκια του μωρού της. Όλα αυτά τα ερωτήματα, που κρύβουν συγχρόνως και απαντήσεις, να τα σκεφθείς με τη ησυχία σου.

Φυσικό είναι να μην καταλαβαίνεις. Και, αν ακόμη προσπαθήσεις πολύ, θα εξακολουθείς να στέκεις ενεός μπροστά στη Θ. Λειτουργία. Διότι Θ. Λειτουργία θα πει συνομιλία με τον Παντοκράτορα! Πραγματική συνάντηση με τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Θεάνθρωπο Χριστό! Συμψαλμωδία με τους Αγίους και την Παναγία μας στη γλώσσα των Αγγέλων.

Επίκαιρα και ταιριαστά έρχονται για το θέμα μας τα λόγια του σοφού της Π. Διαθήκης: «Τις εξιχνιάσει τα μεγαλεία Αυτού;» Ποιος μπορεί να εισδύσει και να εξερευνήσει την ανέκφραστη ωραιότητα του Απείρου; Και τις προσθήσει εκδιηγήσασθαι τα ελέη Αυτού;» Και ποιος ακόμη περισσότερο θα προχωρήσει με δέος, για να διηγηθεί τι Έλεος και Αγάπη έδειξε Εκείνος για το γένος μας; «Όταν συντελέση άνθρωπος, τότε έρχεται». Μετά από πολλές προσπάθειες θείου ζήλου και ευλαβείας, εκεί που η ψυχή του ανθρώπου έχει πληρωθεί από μεθυστική ευφροσύνη, έκπληξη, θάμβος και νιώθει πως έφτασε, τότε καταλαβαίνει ότι βρίσκεται μόλις στην αρχή. (Σοφ, Σειράχ ιη 4,5,7).

Λοιπόν, δεν είναι διόλου παράξενο που δεν καταλαβαίνεις. Αλλά αγωνίσου. Η Θ. Λειτουργία κρύβει θείο μεγαλείο. Είναι πρόσβαση στο χώρο του ακτίστου. Πρόγευση Παραδείσου. Ό,τι πιο βαθύ, πιο ωραίο, πιο αληθινό. Αιώνιο. Θεϊκό. Προσπάθησε να το κατακτήσεις.

«Σημερινή»04/02/2011 -Σωκράτης Αριστοτέλους, Σωτήρα Αμμοχώστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com