3 Φεβ 2011

Προκαλούν το θρησκευτικό αίσθημα του λαού.

Κάποιοι με περίσσιο θράσος εξευτελίζουν ιερά και όσια. Πιστεύουν ότι έτσι θα γίνουν για λίγο γνωστοί στο κοινό μια και δεν τους γνωρίζει ούτε η μάννα τους. Δικαίωμά τους να είναι άθεοι, δεν έχουν όμως δικαίωμα να προσβάλλουν το πιστεύω του λαού. Οι μηνύσεις, τα άδεια θέατρα και οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι η λύση. Φτάνει πιά !

Παράφορος έρωτας μοναχού για μοναχή

Θέμα συζήτησης αναμένεται να αποτελέσει, στην τοπική κοινωνία της Καλαμπάκας αλλά και στις τάξεις της εκκλησίας, η ταινία, της οποίας πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα στη χώρα μας, με τίτλο «Μετέωρα» και θέμα τον έρωτα ενός μοναχού για μια μοναχή!

Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας μετά από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» (Κυριακή 23/1), ωστόσο δεν αναφέρεται αν τα γυρίσματα έγιναν και στην περιοχή μας. Για γυρίσματα εντός ή στο προαύλιο κάποιου μοναστηριού δεν γίνεται λόγος, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται έγγραφη άδεια, και με τη γνωστοποίηση του θέματος της ταινίας και μόνο, οποιοδήποτε αίτημα θα απορριπτόταν.

Το σενάριο της ταινίας πραγματεύεται τη ζωή ενός ανθρώπου που έχει αφιερωθεί στο Θεό και που απαρνιέται όλα όσα ήξερε και είχε αγαπήσει, ακόμη και τον αδελφό του, προκειμένου να ακολουθήσει τη μοναχική ζωή! Όλα όμως ανατρέπονται στη ζωή του όταν η αγάπη που τον οδήγησε στον μοναχισμό έρχεται σε σύγκρουση με το παράφορο πάθος του για μια καλόγρια…!

Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση της ταινίας δεν υπάρχουν και πρέπει να περιμένουμε το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν και θα προβληθεί στη χώρα μας, χωρίς να αποκλείεται να τη δούμε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Τότε θα μπορούμε να πούμε αν πρόκειται για μια ταινία που διαφημίζει την περιοχή μας ή αν αποτελεί δυσφήμιση για τα Μετέωρα και τον μοναχισμό γενικότερα.

Βέβαια, από τα λίγα που ξέρουμε για την υπόθεση, η οποία αφορά στον παράφορο έρωτα ενός μοναχού για μια μοναχή, θεωρούμε ευνόητο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής (τουλάχιστον) εκκλησίας. Το μέγεθος της αντίδρασης αυτής εξαρτάται από την πλοκή της υπόθεσης και από τις σκηνές.

Με μεγάλη μυστικότητα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ, τα γυρίσματα στην Ελλάδα ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές μέρες «χωρίς οι συντελεστές να δώσουν το στόχαστρο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και με μεγάλη μυστικότητα», με πρωταγωνιστές δύο ανερχόμενους Έλληνες ηθοποιούς που κάνουν καριέρα στο Χόλιγουντ, τους Theo Alexander (Τεό Αλεξάντερ) και Adonis Kapsalis (Αντώνης Καψάλης).

Και το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Πρόκειται για γαλλική παραγωγή, η οποία έχει άρωμα ελληνικό, αφού, εκτός των άλλων, σκηνοθέτης είναι ο Ελληνοκολομβιανός, βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών, Spyros Stathoulopoulos. Στην ταινία πρωταγωνιστεί επίσης η Ταμίλα Κουλίεβα, η οποία έχει αξιόλογη καριέρα τόσο στον ελληνικό όσο και στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Ο Αντώνης Καψάλης, λίγο προτού εγκαταλείψει την Ελλάδα, όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα, για να επιστρέψει στη μόνιμη έδρα του, το Χόλυγουντ Χιλς στο Λος Άντζελες, αποκάλυψε στο ‘Ολα people’ λεπτομέρειες για την αξιόλογη παραγωγή που φιλοδοξεί να κατακτήσει καταρχάς το Φεστιβάλ των Καννών».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ηθοποιός, η ταινία πραγματεύεται τη ζωή ενός ανθρώπου που έχει αφιερωθεί στον Θεό, ρόλο που ερμηνεύει ο Τεό ο οποίος απαρνιέται όλα όσα ήξερε και είχε αγαπήσει, ακόμη και τον αδελφό του, τον οποίο υποδύεται ο ίδιος, προκειμένου να ακολουθήσει τη μοναχική ζωή.

Όλα όμως ανατρέπονται στη ζωή του όταν η αγάπη που τον οδήγησε στον μοναχισμό έρχεται σε σύγκρουση με το παράφορο πάθος του για μια καλόγρια, ρόλο που ενσαρκώνει η Ταμίλα Κουλίεβα. «Η ταινία “Meteora” προβάλλει τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας και ευελπιστούμε να κατακτήσει το κοινό σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του εξωτερικού», καταλήγει ο Aντώνης Καψάλης.

Πηγή: Εφημερίδα "Τα Μετέωρα"trikala.net/i

Έφυγαν εξοργισμένοι οι θεατές στη μέση της παράστασης

Μια παράσταση που διχάζει. Μια νέα σκηνοθέτης η οποία σύμφωνα με κάποιους τολμά, σύμφωνα με κάποιους άλλους προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα των θεατών.

Μια σκηνή που ξεσήκωσε αντιδράσεις και εξόργισε πολλούς από τους θεατές του έργου. Δυο ηθοποιοί που υποδύονται τον Ιησού και την Μαρία την Μαγδαληνή και εμφανίζονται σχεδόν γυμνοί να κάνουν έρωτα επί σκηνής.

Όλα αυτά συνέβησαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στη διάρκεια της παράστασης «Nο Body Else».

Η Κίρκη Καραλή, η κόρη της Σεμίνας Διγενή, συνέλαβε την ιδέα και σκηνοθέτησε το έργο το οποίο καταπιάνεται με έξι ιστορίες που διηγούνται το αποτύπωμα της μνήμης σε ένα σώμα, μνήμες που καταγράφονται στο DΝΑ. Μια σκηνή όμως φέρεται να θύμωσε το κοινό που αποχώρησε από το θέατρο.

Οι ψίθυροι άρχισαν να ακούγονται όταν στη διάρκεια της παράστασης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής Πολύ μπλα μπλα, ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον Ιησού εμφανίζεται γυμνός. Πολλοί από τους θεατές σοκάρονται αλλά αυτό που θα ακολουθήσει στη συνέχεια τους εξοργίζει.

Ο «Ιησούς» αρχίζει να ερωτοτροπεί με την «Μαρία την Μαγδαληνή». Σηκώνονται από τις θέσεις τους και μη μπορώντας να δεχθούν αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους, αποχωρούν φανερά εκνευρισμένοι. Οι ηθοποιοί αρχικά ξαφνιάζονται αλλά ως επαγγελματίες συνεχίζουν την δουλειά τους.

Οι θεατές αν και ήταν ενημερωμένοι ότι το έργο ήταν ακατάλληλο για ενηλίκους, δεν περίμεναν να δουν μπροστά στα μάτια τους μια τέτοια σκηνή. Τη θεώρησαν προσβλητική και αποχώρησαν από την αίθουσα.

Όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου της παράστασης, στην οποία πρωταγωνιστούν οι: Ελένη Ευθυμίου, Χριστίνα Μπιρμπίλη-Καραλέκα, Χρήστος Τανταλάκης, Τάσος Τσουκάλης-Δημητριάδης, Αναστασία Χατζάρα, Μαρία Ψαρολόγου, «η σύνθεση της δραματουργίας προέκυψε από την ομάδα και τα αναγνώσματά της. Η σκηνική της μεταφορά προέκυψε κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Οτιδήποτε προκύψει κατά τη διάρκεια των παραστάσεων αποτελεί μέρος της».

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει κοινό, κριτικούς και καλλιτέχνες καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η διάθεση και ο τρόπος προσέγγισης ενός δημιουργού, διχάζει αλλά και προκαλεί.

star.gr - tro-ma-ktiko.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ!
ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΙΣΧΟΣ!

ΝΑ ΜΗΝΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ!

ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ!
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ!

ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com