21 Ιαν 2011

Διένεξη για την πολυπολιτισμικότητα στον Καναδά

[article-1229472-074AF115000005DC-181_468x294.jpg]

Αντεγκλήσεις για το ζήτημα του «πολυπολιτισμού» στη χώρα μετά την απαγόρευση εισόδου Σιχ που φορούσαν παραδοσιακά τουρμπάνια στη βουλή του Κεμπέκ.

Μεγάλες διαφωνίες για τον πολυπολιτισμό στον Καναδά άνοιξε η χθεσινή απαγόρευση στους τέσσερις εκπροσώπους των Σιχ να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ με τα παραδοσιακά τουρμπάνια τους.

Βουλευτές του Καναδά, που φορούν το τουρμπάνι στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (τουλάχιστον ένας) αντιμετωπίζουν την απαίτηση από συναδέλφους τους να το αφαιρέσουν κατά την άσκηση των νομοθετικών καθηκόντων τους.

Η συζήτηση πυροδοτήθηκε από τους βουλευτές του αυτονομιστικού ομοσπονδιακού κόμματος Μπλόκ Κεμπεκουά, το οποίο ανακοίνωσε πως θα ζητήσει να απαγορεύεται το τουρμπάνι στο Καναδικό Κοινοβούλιο με νόμο. Ωστόσο σ’ αυτή την προοπτική αντιτίθεται σθεναρά το Νεοδημοκρατικό κόμμα που λέει πως αυτές οι πρακτικές είναι απαράδεκτες.

Στο Κεμπέκ η συζήτηση πού θα τεθούν τα όρια με τα σύμβολα των εθνικών κοινοτήτων προκάλεσε ένα νόμο, που ανάμεσα σε άλλα απαγορεύσει στις μουσουλμάνες με καλυμμένα πρόσωπα να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον Καναδά καθώς άλλοι τίθενται υπέρ και άλλοι κατά του τουρμπανιού στη Βουλή. Ωστόσο, άμεσα ενδιαφερόμενος περί αυτού είναι ο Σιχ βουλευτής Navdeep Bains, ο οποίος φοράει το τουρμπάνι της φυλής του στο καναδικό Κοινοβούλιο.

«Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί ζήτημα τώρα. Φοράω το τουρμπάνι από το 2004 και ποτέ δεν αποτέλεσε πρόβλημα», δήλωσε ο βουλευτής.

Το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα ουσιαστικά δεν τοποθετήθηκε καθώς ο υπουργός πολυπολιτισμού Τζέισον Κένι είπε ότι οι κανόνες ασφάλειας στο Κοινοβούλιο ρυθμίζονται από το σώμα ασφαλείας του.

Στο μεταξύ, το θέμα έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και σχόλια ανάμεσα στους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς με άλλους να τάσσονται υπέρ και άλλους κατά.

Πάντως, περί του επίμαχου θέματος έχει αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά το 2006. Με ψήφους 8-0 έχει κρίνει πως η πλήρης απαγόρευση του τουρμπανιού σε ένα σχολείο του Κεμπέκ αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Ωστόσο, στην ίδια απόφαση το δικαστήριο επιτρέπει στις Σχολικές Επιτροπές να θέτουν κάποιους κανονισμούς εάν πρόκειται για τη δημόσια ασφάλεια.

«Καθημερινή»21/01/2011- με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com