28 Ιαν 2011

Κυριακή ΙΕ' Λουκά- Με όπλο την πίστη

«Μνημονεύετε των ηγουμένων υμών... ών αναθεωρούντες την έκβασιν της αναστροφής μιμείσθε την πίστιν»

1. Ή παραγγελία του μεγάλου Αποστόλου άφορα όλους τούς πιστούς κάθε εποχής. Στον καθένα μας απευθύνεται και μας τονίζει την ανάγκη να θυμώμαστε τούς Αποστόλους και μεγάλους διδασκάλους μας, τούς ήρωες και μάρτυρες της πίστεως. Καινά τούς τιμάμε, μιμούμενοι την πίστη τους, πού ήταν τόσο φλογερή.

Σήμερα τιμάμε τούς «τρεις μέγιστους φωστήρας», «τα σεπτά δοχεία τον Πνεύματος, τους στερρούς της πίστεως προμάχους, τούς στύλους της Εκκλησίας, πιστών στήριγμα» «τούς κήρυκας της Ορθοδοξίας... ποιμένας χριστομιμήτους...» Ασυνθηκολόγητοι με οποιαδήποτε σκοπιμότητα ήσαν έτοιμοι να θυσιάσουν και τη ζωή τους για την αλήθεια και την πίστη. Αλύγιστοι στρατιώτες έμειναν σ' όλη τους την ζωή.Τί υπέροχος ρόλος! Για την αλήθεια αγωνίστηκαν εναντίον των αιρετικών. Αυτήν ζήτησαν να κρατήσουν αλώβητη. Και την κράτησαν από τόσες και τόσες αντιδράσεις.

2. Αυτών των μεγάλων αγωνιστών την πίστη μάς προτείνει ό θείος-Απόστολος να μιμηθούμε.«Αναθεωρούντες την έκβασιν της ανάστροφης μιμείσθε την πίστιν».

Μα εμείς, οι τόσο αδύνατοι μπορούμε να μιμηθούμε την φλογερή πίστη εκείνων των ηρώων και των μαρτύρων; Εμείς συχνά ζούμε μεταξύ αμφιβολίας και ολιγοπιστίας. Εμείς μόλις συναντήσουμε μια μικρή δυσκολία, ένα εμπόδιο, μια θλίψη, μια δοκιμασία, λυγίζουμε, τα χάνουμε.

Σήμερα μάλιστα, πού φουσκώνει το κύμα της απιστίας, σήμερα πού ό άνθρωπος αμφιβάλλει για κάθε τι το υπερφυσικό, σήμερα και εμείς οι πιστοί, πού εκκλησιαζόμαστε, πού μελετάμε την Αγία Γραφή, με όσα ακούμε γύρω μας, με της απιστίας τα συνθήματα, συχνά ταραζόμαστε.

3. Και όμως και σε τέτοιες εποχές ξανακούγεται ή θεία φωνή του Αποστόλου πού μάς τονίζει ότι αναθεωρούντες την ζωή και τα έργα τωνάγιων της πίστεως, πρέπει και μπορούμε και στις πιο δύσκολες στιγμές μας να ξαναζωντανέψουμε μέσα μας την πίστη. Και θα το πετύχουμε αν κατορθώσουμε να αναπλάσουμε την εποχή πού έζησαν, τούς εχθρούς πού αντιμετώπισαν: Βασιλείς, κληρικούς πού είχαν συνωμοτήσει εναντίον τους. Όμως έμειναν ακλόνητοι. Θυσίασαν τα πάντα για την πίστη τους.

Σήμερα -πού σε μερικά σημεία μοιάζει ή εποχή μας με την εποχή τους- ό Θεός πάλι μάς ζητάει να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της πίστεως. Αυτό μάς ζητάει. Να μιμηθούμε την πίστη τους στην κάθε δυσκολία μας, στον πόνο μας, στις αντιξοότητες της ζωής. Να μιμηθούμε την πίστη τους και όταν γύρω μας άκούγωνται συνθήματα απιστίας και πολλοί ζουν μέσα στην ολιγοπιστία. Μα και όλοι να κλονισθούν εμείς πρέπει να μείνουμε εδραίοι, αμετακίνητοι, ακλόνητοι στην πίστη των πατέρων μας πού και σήμερα έχουμε τόσο ανάγκη. Ξένη ή πίστη μας από κοσμικές επιδράσεις και ένοχες επιρροές. Δεν προσαρμόζεται ή ορθόδοξη πίστη στις απαιτήσεις του εκσυγχρονισμού. Ή πίστη μας είναι Αποστολική, Πατερική, Οικουμενική, έφθασε μέχρι τις ήμερες μας μέσα από διωγμούς και μαρτύρια, γι' αυτό και είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ή τεχνική πρόοδος, ή ευμάρεια, ή επιστήμη δεν καταργούν την πίστη. Συχνά στα κατάβαθα της ψυχής μας αναδεύουν τα θεία της φτερά. Σε στιγμές συμφορών και εκείνος πού παριστάνει τον άπιστο, γονατίζει και προσεύχεται. Και όταν βρίσκεται εμπρός στο πρόβλημα του θανάτου, και τότε νιώθει πόση ανάγκη έχει την βακτηρία πού λέγεται πίστη.

4. Αυτή την τόσο αναγκαία πίστη, έρχονται οι άγιοι και οι μάρτυρες, με τη ζωή και τον θάνατο τους, να μάς την τονώσουν. Διότι και σήμερα υπάρχουν άγιοι και μάρτυρες. Μια ματιά στο νέο Μαρτυρολόγιο των τετρακοσίων χρόνων της τουρκοκρατίας ή στο μαρτυρολόγιο της ρωσικής Ορθοδοξίας μάς πείθει ότι και σήμερα μπορεί να έφαρμοσθεί ό λόγος του μεγάλου Αποστόλου: «Μνημονεύετε» των σύγχρονων ηρώων και μαρτύρων της πίστεως «ών αναθεωρούντες την έκβασιν της αναστροφής μιμείσθε την πίστιν».

«ΖΩΗ»2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com