3 Ιαν 2011

Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης ,Εκτός τόπου και χρόνου η κα. Μ. Ρεπούση

Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ Θ Ε Ο Λ Ο Γ Ω Ν Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ – Θ Ρ Α Κ Η Σ

Γραφείο 404, Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, 54624 Θεσσαλονίκη

Τηλ. Επικ.– fax: 2310 997113, mail: theologoi@gmail.com,http://theologoi.wordpress.com

Εκτός τόπου και χρόνου η κα. Μ. Ρεπούση

Χριστουγεννιάτικες μέρες θυμήθηκε η κα Ρεπούση να επιτεθεί με έντονο ιδεολογικό προφίλ και αντιεπιστημονικά, ανιστόρητα και αντιδημοκρατικά επιχειρήματα, εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζοντας, σε μια εποχή ανοικτού διαλόγου, δημοκρατίας και πλουραλισμού της σκέψης και του λόγου ότι η Εκκλησία «παραβιάζει συστηματικά τη σιωπή που αρμόζει στη διακηρυγμένη αποστολή της» και για έναν «θεσμό που εκτρέπεται συστηματικά».

Φαίνεται ότι η κα Ρεπούση μιλά σαν να βρίσκεται σε άλλο τόπο και σε άλλη εποχή, πιθανόν στην περίοδο του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπου η άθεη δικτατορία του προλεταριάτου, καταργώντας κάθε έννοια ελευθερίας, απαγόρευε στη μεν Εκκλησία να μιλάει στους δε πιστούς να πιστεύουν.

Ως προς το Μάθημα των Θρησκευτικών, φαίνεται επίσης, ότι οι αναχρονιστικές αντιλήψεις της κας Ρεπούση δεν της επιτρέπουν να αποδεχθεί τη νόμιμη και συνταγματικά κατοχυρωμένη ύπαρξη του Μαθήματος και του χαρακτήρα του στο χώρο της εκπαίδευσης, ισχυριζόμενη ότι οι μαθητές «είναι θύματα της ορθόδοξης προπαγάνδας που γίνεται στα σχολεία». Αγνοεί ίσως ότι το Μάθημα των Θρησκευτικών όχι μόνο δεν προπαγανδίζει, αλλά αντίθετα είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, τους νόμους και τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών, συμβάλλοντας στο να υποβοηθούνται οι μαθητές για «να έχουν πίστη στα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης παράδοσης» (ν. 1566/1985, άρθ. 1). Με την αφοσίωσή της μάλλον στις αρχές της δικτατορίας του προλεταριάτου, με βάση τις οποίες η μειοψηφία κυβερνά και αποφασίζει για την πλειοψηφία, παρασύρθηκε και λησμόνησε ότι στην Ελλάδα έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και ότι η πλειοψηφία των γονέων και των μαθητών είναι ορθόδοξοι, που σημαίνει ότι οι ισχυρισμοί της για «ορθόδοξη προπαγάνδα» στους ορθόδοξους μαθητές είναι περίεργη και αβάσιμη. Διαφωτιστική για τις θέσεις της κας Ρεπούση είναι η απάντηση που έδωσε ο καθηγητής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιω. Κογκούλη, η οποία και φιλοξενείται παρακάτω στο blog του Συνδέσμου μας.

Η Διοικούσα Επιτροπή

Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης

-Επιστολή του καθηγητή Ιωάννη Κογκούλη στο «Βήμα»για το άρθρο της Ρεπούση

1 σχόλιο:

Παναής είπε...

Καλά αυτή η "κυρία"έχει μούτρα να μιλά ακόμη;Ή το κάνει επίτηδες για να τις δίνουν σημασία και να ασχολούνται μαζί της;Ο κ.Κοκγούλης έγραψε θαυμάσια επιστολή προς την εν λόγω "κυρία"και σας παρακαλώ πολύ να την διαβάσετε με προσοχή!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com