12 Δεκ 2010

«Τέκνα φωτός»

Του Πρωτ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα

Ζούμε, Χριστιανοί μου, σε καιρούς πονηρούς. Μέσα σε μία κοινωνία με ηθική διαφθορά και ποικίλη αθλιότητα. Το ηθικό και πνευματικό σκοτάδι είναι μία πραγματικότητα. Και το πρόβλημα που τίθεται σε μας που είμαστε μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, είναι το πώς ακριβώς θα ζήσουμε μέσα σε έναν τέτοιο κόσμο. Γι’ αυτό τα όσα γράφει ο Απ. Παύλος στους Χριστιανούς της Εφέσου σχετικά με το θέμα αυτό και που περιλαμβάνονται στο σημερινό αποστολικό αντάμωμα (Έφεσ. 2΄ 8-19), μας ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως.

Και το πρώτο μέτρο που υποδεικνύει ο Θείος απόστολος, για τη λύση του προβλήματος είναι: η φωτεινή παρουσία μας. «Είσασθε, λέγει, άλλοτε σκοτάδι ένεκα της απιστίας και των αμαρτιών σας. Τώρα όμως έχετε φωτισθεί δια του Κυρίου και είσθε φως. Ως τέκνα, λοιπόν περιπατείτε. Η ζωή σας πρέπει να είναι φωτεινή.

Πράγματι, οι χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε, «τέκνα φωτός», αστέρες πολύφωτοι, φως στο σκοτάδι. Διότι το κακό έχει εξαπλωθεί παντού και μετέβαλε την ημέρα σε αφέγγαρη νύχτα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι στο σύνολό τους είναι τυφλοί πνευματικά, έστω και αν ζουν στον αιώνα των φώτων. Δηλαδή όποιος αγνοεί τον Θεό και τον επί γης προορισμό του είναι βυθισμένος στο σκοτάδι. Εξακολουθεί να κοιμάται. Είναι μάλλον νεκρός. «Όνομα έχει και ου ζει».

Είναι, λοιπόν, ανάγκη να προσέχουμε πως θα συμπεριφερόμαστε στον σύγχρονο κόσμο. Είμαστε τέκνα φωτός. Να ακτινοβολούμε φως. Το φωτεινό μας παράδειγμα να είναι μία μαρτυρία ανάμεσα στους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι του σκότους σήμερα, εκτός από τα άλλα «έργα του σκότους», που κάνουν κρυφά και τα οποία είναι αισχρό και να τα αναφέρει κανείς, ζουν «εν κραιπάλη και μέθη». Μεθούν με οινόπνευμα και άλλα ποτά και ασωτεύουν. Αρέσκονται στο να πράττουν τα φαύλα.

Ο απ. Παύλος μας προτρέπει: Γεμίστε την ψυχή σας με πνεύμα άγιο. Να είσθε πάντοτε οι χαρούμενοι, οι δυνατοί, οι θαρραλέοι. Ολόφωτοι στην ψυχή και στο σώμα. Τέκνα φωτός!

«Η ΕΡΕΥΝΑ» 12/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com