2 Νοε 2010

Αντιπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Ρωμαιοκαθολικών για τη Μέση Ανατολή

Η Εκκλησία της Κύπρου απέστειλε από της 18ης μέχρι και της 24ης Οκτωβρίου εις Ρώμην δύο αντιπροσώπους τον Αρχιμ. Χυσόστομον Κυκκώτην και τον Πρωθ. Δημοσθένη Δημοσθένους οι οποίοι μετέσχαν ως ακροατές της Μεγάλης Συνόδου της Καθ. Εκκλησίας για την Μέση Ανατολή.

Το κυριότερο αντικείμενο που προέκυψε προς αντιμετώπιση από τους Πατέρες – Μέλη της Συνόδου ήταν η αριθμητική συρρίκνωση του Χριστιανισμού.

Οι αντιπρόσωποι της Κύπρου εξέθεσαν την άποψη για την επείγουσα διεθνή κατοχύρωση και διαφύλαξη του συνόλου της χριστιανικής παρουσίας στο χώρο της κοιτίδας του χριστιανισμού και την εξαιρετική σημασία της πατρογονικής εστίας όσον αφορά στον Ναό που δεν αποτελεί μόνο αντικείμενο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά επίσης είναι χώρος άσβεστου χριστιανικού χαρακτήρα και λατρευτικής ζωής των πιστών χριστιανών που είναι συνεχιστές της αρχαιότερης εικόνας της εντολής της αγάπης και της συμβίωσης στον κόσμο.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χυσόστομος Β΄ σε χαιρετισμό του προς την Σύνοδο που αναγνώστηκε αμέσως μετά το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου απευθύνει τον ασπασμό της αγάπης προς τον Πάπα Βενέδικτο ΧVI και προβαίνει σε υπενθύμιση του προβλήματος της Κύπρου που διαρκεί εδώ και 36 χρόνια με τις 520 Κατεχόμενες Εκκλησίες του νησιού μας εισέτι να καταστρέφονται από τις δυνάμεις εισβολής με την συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής από μέρους της Τουρκίας. Ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου αναγνώσθηκε στη Γενική Συνέλευση της Συνόδου.

Σε ειδική συνέντευξη που ο Πάπας Βενέδικτος ΧVI έδωσε προς τους Αντιπροσώπους της Εκκλησίας Κύπρου απηύθυνε τους πιο θερμούς χαιρετισμούς του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ευχαριστίες για την πολύτιμη συμμετοχή των αντιπροσώπων όπως επίσης και για τις τόσο σημαντικές παρεμβάσεις τους στην διάρκεια των συνεδριάσεων των Επιτροπών της Συνόδου.

Ενθυμάται πάντοτε με ευγνωμοσύνη και θαυμασμό την θερμή φιλοξενία από μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή κατά την εις Κύπρο επίσκεψη του στις 5 Ιουνίου 2010 που μαζί με την Ρώμη είναι μια από τις αρχαιότερες Εκκλησίες στον κόσμο.

Παρόλες τις ιστορικές δογματικές διαφορές που διαπιστώνονται υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα στον χώρο του σημερινού κόσμου των κοινωνικών προβλημάτων και των ευρύτερων αναγκών του όπου οι Εκκλησίες μπορούν να ομονοούν και να συνεργάζονται σε μια διακονία που αποτελεί οικουμενική δέσμευση της χριστιανοσύνης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό των θρησκευτικά λατρευτικών ελευθεριών.

Η επιστροφή των προσφύγων της Κύπρου στις Πατρογονικές τους Εστίες (Ancestral Homes) και τις 520 Κατεχόμενες Εκκλησίες τους σε παράλληλο με την διάσωση των Χριστιανικών πατρογονικών εστιών της Μέσης Ανατολής είναι καθήκον προς τις γενεές που ακολουθούν για μια απόλυτα εναρμοσμένη συμβίωση εν δικαιοσύνη.

Στην Σύνοδο μετέσχαν επίσης αντιπρόσωποι των Κοπτών, Αγγλικανών και Λουθηρανών.

του Πρωθ. Δημοσθένη Δημοσθένους Δρ. Θ. Σ.

Εκκλησία Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com