15 Οκτ 2010

Ιμάμηδες με γερμανικό δίπλωμα

Ο ιμάμης του τζαμιού στο Ντούισμπουργκ μιλά στους πιστούςΟ ιμάμης του τζαμιού στο Ντούισμπουργκ μιλά στους πιστούς

Ως «Πραγματική ευκαιρία για τους μουσουλμάνους», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung την απόφαση δύο γερμανικών πανεπιστημίων να δημιουργήσουν έδρα ισλαμικής θεολογίας και να εκπαιδεύουν στο εξής ιμάμηδες για τη μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας: «Τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα πείραμα με μη προβλέψιμο αποτέλεσμα. Για τους μουσουλμάνους της Γερμανίας είναι μια μοναδική ευκαιρία. Πρέπει ασφαλώς να γίνουν πολλά και πρέπει να έχουμε υπομονή. Διότι εάν αποτύχει αυτή η προσπάθεια οι συνέπειες θα είναι αρνητικές τόσο για τους μουσουλμάνους της Γερμανίας, όσο και για τις καθιερωμένες θεολογίες της χώρας μας.»

Τέλος η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ιμάμης με δίπλωμα», υπογραμμίζει τις σοβαρές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε αυτό το πείραμα: «Στο Ισλάμ υπάρχουν πολλά ρεύματα που δεν εκπροσωπούνται το ίδιο δυναμικά στη μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας. Έτσι οι ομοσπονδίες των μουσουλμάνων έχουν διαφορετικά συμφέροντα και απαιτήσεις και αυτό αφορά κυρίως στην εκπαίδευση των ιμάμηδων.

Επιπλέον τα κέντρα εκπαίδευσης της ισλαμικής θεολογίας είναι ανοιχτά και για τους μη μουσουλμάνους. Οι Γερμανοί έχουν πολλές απορίες γύρω από το Ισλάμ, πολλοί ξέρουν μισές αλήθειες ή έχουν μια εντελώς εσφαλμένη άποψη για τη μωαμεθανική θρησκεία. Οι μουσουλμάνοι θεολόγοι πρέπει να έχουν λοιπόν γερά νεύρα και να είναι καλοί διαφωτιστές.»

dw-world.del

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com