19 Οκτ 2010

Ομαδικά «πυρά» για τα μαθήματα επιλογής. « Περιφρόνηση και ουσιαστική κατάργηση» του μαθήματος των Θρησκευτικών

κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Τρίτος, κάνει λόγο για «πλήρη περιφρόνηση του μαθήματος και ουσιαστική κατάργηση» του μαθήματος των Θρησκευτικών

Ομαδικά «πυρά» για τα μαθήματα επιλογής

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους κόλπους των εκπαιδευτικών οι πληροφορίες γύρω από το πρόγραμμα επιλογής μαθημάτων που σχεδιάζεται από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για το νέο λύκειο. Βιολόγοι, χημικοί, φυσικοί, θεολόγοι και καθηγητές Πληροφορικής ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου να επανεξετάσει τις προτάσεις της.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις με πολλές συζητήσεις, προτάσεις και αναφορές στο διαδίκτυο, ενώ οι καθηγητές της Πληροφορικής ξεκίνησαν τη συλλογή «ηλεκτρονικών» υπογραφών διαμαρτυρίας επισημαίνοντας ότι στην ψηφιακή εποχή ο «πληροφορικός αλφαβητισμός» αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση. «Ο σκοπός του μαθήματος της Πληροφορικής στο λύκειο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, «πέρα από την απόκτηση προηγμένων ικανοτήτων χρήσης των ψηφιακών μέσων Πληροφορικής και επικοινωνίας είναι να αναπτύξουν οι μαθητές αναλυτική και συνθετική σκέψη, να αποκτήσουν ικανότητες μεθοδολογικού χαρακτήρα και να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες σχετικές με την αλγοριθμική και την ορθολογική χρήση των δεξιοτήτων αυτών στην καθημερινή ζωή». Παράλληλα, τονίζουν ότι η πληροφορική αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προώθηση όλων των επιστημών.

Τη διαφωνία της «με κάθε σχέδιο περαιτέρω υποβάθμισης της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και ιδιαίτερα της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», εκφράζει η Ενωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ). «Η ΕΕΧ είναι έτοιμη να συμβάλει με προτάσεις στο σχεδιασμό της δομής του νέου λυκείου, με στόχο ένα πραγματικά σύγχρονο και αποτελεσματικό λύκειο, το οποίο να εκπαιδεύει με επάρκεια τον πολίτη του 21ου αιώνα, αλλά και να προετοιμάζει τον αυριανό επιστήμονα», επισημαίνεται.

Βιολόγοι και θεολόγοι

Κοινωνικά καταστροφικό γεγονός χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο επιλογής του μαθήματος της Βιολογίας ο υπεύθυνος σχολικής Παιδείας της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων Ανδρέας Ζοάνος. «Στην εποχή που οι εφαρμογές των βιολογικών επιστημών καθαρίζουν όλο και περισσότερο τη ζωή μας και τη στιγμή που παγκοσμίως αναβαθμίζεται η διδασκαλία της Βιολογίας, στη χώρα μας προτείνεται η υποβάθμισή της. Ενας μαθητής μπορεί, δηλαδή, να ολοκληρώσει το λύκειο, χωρίς να διδαχθεί ούτε μια ώρα Βιολογία. Πιστεύουμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δε θα αφήσει τελικά να συμβεί αυτό το κοινωνικά καταστροφικό γεγονός», σημειώνει. Η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων σπεύδει να προκαταβάλει εκείνους που θα αναγνωρίζουν στενά συντεχνιακά συμφέροντα στην αντίδραση, καλώντας να αναλογιστούν «τις συνέπειες για τη διάρθρωση της αυριανής κοινωνίας, οι πολίτες της οποίας είτε θα συνεχίσουν να έχουν λειψή γνώση είτε δε θα έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να κρίνουν και να αποφασίζουν για τη ζωή τους, ελλείψει των ελάχιστων προαπαιτουμένων γνώσεων».

Το ενδεχόμενο επιλογής και του μαθήματος των Θρησκευτικών συσπείρωσε θεολόγους και ιεραρχία που ζητούν από την υπουργό, Αννα Διαμαντοπούλου, να αναθεωρήσει. Σε επιστολή του προς την υπουργό, ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Τρίτος, κάνει λόγο για «πλήρη περιφρόνηση του μαθήματος και ουσιαστική κατάργηση» του μαθήματος των Θρησκευτικών, τονίζοντας ότι «σε μια εποχή ανακατατάξεων και συγχύσεως ιδεών, όπου η βία έγινε σημαία, η εγκληματικότητα απλώνεται παντού και ο άνθρωπος εγκλωβίζεται σε απάνθρωπα πλαίσια, η νέα ελληνική γενιά έχει απόλυτη ανάγκη από το ηθοπλαστικό μάθημα των Θρησκευτικών». Επιστολή αναμένεται να σταλεί και από την Εκκλησία της Ελλάδος που, σύμφωνα με πληροφορίες, συντάσσεται με τις απόψεις των θεολόγων.

«Αγγελιοφόρος»19/10/2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι αδιανόητο ορισμένες κυρίες του Υπουργείου παιδείας να αποφασίζουν και να διατάζουν νέες μεταρρυθμίσεις χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει Ελληνικό σχολείο.
Επειδή 34 χρόνια υπηρέτησα στη Μέση εκπαίδευση,διαπίστωσα ότι πλέον όχι κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση,αλλά κάθε φορά που αλλάζει ο Υπουργός αναγγέλει και νέες μεταρρυθμίσεις. Επί τέλους οι ανίκανοι περί τα εκπαιδευτικά και οι πανηλίθιοι του Ινστιτούτου, που κατά κανόνα ανήκουν στο Συνασπισμό,δεν θα διαλύσουν την Ελληνική και Ορθόδοξη παιδεία όταν όλα τα κράτη επανέρχονται ιδιαίτερα στο μάθημα των Θρησκευτικών.
Σήμερα η Ελλάδα διαθέτει δύο Πανεπιστημιακές σχολές Θεολογικές διεθνούς κύρους, τις οποίες οι προδοτοπολιτικοί προσπαθούν να τις υποβαθμίσουν. Αρκετά έχουν κάνει στην Ελλάδα προσπαθώντας να την εξευτελίσουν και αυτή και τους Έλληνες πολίτες.
Πρόταση: Άν η κ. Διαμαντοπούλου έχει την στοχειώδη εντιμότητα να σηκωθεί και να φύγει. Η εκπαίδευση δεν έχει ανάγκη τις μεταρρυθμίσεις της αι αυτής και των άλλων κυριών.
Το θέμα της παιδείας είναι ΕΘΝΙΚΟ και πρέπει ε΄π'αυτού να υπάρξει
διακομματική επιτροπή που να αποφασίσει γιά 20 χρόνια την παιδεία που πρέπει να λάβουν τα παιδιά των Ελλήνων,γιατί όχι και των μεταναστών, αφού είναι στην Ελλάδα και μετέχουν της Ελληνικής παιδείας.
π. Ματθαίος

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο αυτό έπρεπε να μην ξαναδει ποτέ το ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ την εξουσία μέχρι την πλήρη και οριστική ανανέωση όλων των υπαρχόντων μελών του, διότι πρόκειται για επικίνδυνα αντορθόδοξο και ανήθικο κόμμα που απορθοδοξοποιεί ύπουλα την Ελλάδα μας.

Έπρεπε να είχαν χαλάσει τα πεζοδρόμια απο την κοσμοσυρροή στις διαμαρτυρίες και τώρα σχεδόν κανείς δεν αντιδρά...

Φαίδων

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com