27 Οκτ 2010

Κρήτη - Οι θεολόγοι ζητούν υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών σύμφωνα με την επιταγή του ελληνικού συντάγματος

Ανοιχτή συζήτηση-διαβούλευση πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «Οι θεολόγοι ζητούν υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών, σύμφωνα με την επιταγή του ελληνικού συντάγματος, και διαφωνούν απολύτως με την κατάργηση ή την υποβάθμισή του, μέσα από τη μετατροπή του σε επιλεγόμενο και μάλιστα με ένα σύστημα επιλογής που δεν θα εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες των μαθητών.

Η ένταξη του θρησκευτικού μαθήματος σε πολυπληθείς ομάδες-κύκλους επιλεγόμενων μαθημάτων, μαζί με μαθήματα που έχουν διαφορετική γνωστική αποστολή και δεν έχουν κάποια συγγένεια με τα Θρησκευτικά, ή έχουν ιδιάζουσα βαρύτητα στο σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την ύπαρξη του μαθήματος.

Το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ως αποστολή να ενημερώνει υπεύθυνα για τη θρησκευτική ιστορία αυτού του τόπου αλλά και να μελετά πτυχές του θρησκευτικού φαινομένου που έχουν πανανθρώπινη σημασία. Ο θεολογικός, ιστορικός, πολιτιστικός, ανθρωπολογικός και κοινωνικός προσανατολισμός του μαθήματος είναι ευρύς και επίκαιρος. Ως προς το περιεχόμενο και τη διδακτική τακτική σέβεται απόλυτα και δεν δεσμεύει τις επιλογές των μαθητών. Το μάθημα, με πολλά περιθώρια για βελτίωση, προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να προβληματιστούν, να μελετήσουν και να διαμορφώσουν υπεύθυνη στάση απέναντι σε σοβαρά ζητήματα των ημερών, όπως είναι τα ουσιώδη της τοπικής θρησκευτικής-πολιτιστικής παράδοσης και η διαπολιτισμικότητα, ο σεβασμός στην ετερότητα, η καταπολέμηση του φανατισμού, τα επίκαιρα μεγάλα ηθικά και κοινωνικά διλήμματα κτλ.

Για όλους αυτούς τους λόγους η ύπαρξη και η ενίσχυση του μαθήματος είναι επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας».

patris.gr/5

-Ανακοίνωση του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων για τη θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Κρητικοι ψευτοθεολογοι ας παυσουν να υποστηριζουν τον αντίχριστο Καζαντζακη και μετα θα τους υπολογίζουμε. Γιατί μαθαίνω ότι δεν ελέγχουν τον συμπατριώτη τους...

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Όποιο υποστηρίζουν τον βλάσφημο, απλά δεν είναι χριστιανοί. Στην Εκκλησία υπάρχουν και όρια. Άντε πια.

Χριστόφορος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com