28 Σεπ 2010

Προετοιμασίες για την τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, στο Πετς

Αίτημα για να ταξιδέψουν στο Πετς του Κοσόβου, όπου θα τελεστεί την Κυριακή η επίσημη ενθρόνιση του Πατριάρχη Σερβίας, Ειρηναίου, κατέθεσαν περίπου 10.000 πολίτες της Σερβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

Στην τελετή αναμένεται, επίσης, να παραστούν 400 αξιωματούχοι και ανώτατοι εκπρόσωποι ορθόδοξων εκκλησιών κι άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Την ευθύνη για την ασφάλεια των αξιωματούχων και των πολιτών θα έχουν η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) και η αστυνομία του Κοσόβου.

Η KFOR έχει δύσκολη αποστολή, να διασφαλίσει την ομαλή διοργάνωση της τελετής, καθώς στον αύλειο χώρο της μονής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, μπορούν να βρίσκονται περίπου 2.000 άτομα.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διοργανώνει την τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Ειρηναίου στη μονή του Πατριαρχείου του Πετς, έδρα του Σερβικού Πατριαρχείου, θα προσπαθήσει να τοποθετήσει γιγαντοοθόνες, ώστε όσοι από τους παρευρισκόμενους μείνουν έξω από τον αύλειο χώρο να μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Οι Αλβανοί κάτοικοι της πόλης, τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούν φορτηγά να μεταφέρουν τα απαραίτητα για την τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας.«Η πλειοψηφία των κατοίκων, όπως εγώ, δεν έχουμε πρόβλημα που την Κυριακή θα έρθουν εδώ Σέρβοι με λεωφορεία και θα μεταβούν στο Πατριαρχείο. Ας πάνε, ελπίζω μόνο να μην προκαλέσουν και να κατευθυνθούν προς τη μονή. Αυτές τις μέρες μας εξέπληξαν οι πολιτικοί μας που θέλουν να πάνε στο Πατριαρχείο. Μα ούτε στο τζαμί δεν πηγαίνουν, πώς θα πάνε στην εκκλησία; Αν με ρωτάτε, με ενδιαφέρει μόνο να έχω δουλειά και χρήματα, να έχω να φάω και δεν πιστεύω τους πολιτικούς, ούτε τους δικούς μας, ούτε τους ξένους», σχολίασε Αλβανός κάτοικος του Πετς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανακοινώσει ήδη ότι οι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν μόνον οργανωμένα, μέσω της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με λεωφορεία, στα οποία πρέπει να υπάρχει ιερέας.

Περίπου 400 αξιωματούχοι, εκπρόσωποι εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς και προσωπικότητες θα παρευρεθούν στην τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα παραστούν περίπου 50 ανώτατοι εκπρόσωποι εκκλησιών. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει ο απεσταλμένος του, μητροπολίτης Παρισίων, Εμμανουήλ, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο μητροπολίτης Καλίνικος. Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας θα είναι ο μητροπολίτης Ιλαρίων .

Ως εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα παραστεί ο εκπρόσωπος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών, Αρχιεπίσκοπος Κουρτ Κοχ και ο καθολικός επίσκοπος Κεντρικής Σερβίας, Στάνισλαβ Χότσεβαρ.

Στην τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας θα παραστούν επίσης εκπρόσωποι της Αρμενικής και της Συριακής Εκκλησίας. Πρόσκληση απεστάλη και στον Καθολικό Επίσκοπο Κοσόβου και στον Μουφτή.

«ana-mpa»28/09/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com