15 Σεπ 2010

Φωνή αίματος βοά

Μας διηγείται η Παλαιά Διαθήκη ότι, όταν ο Κάιν σκότωσε τον αδελφό του Άβελ, παρουσιάστηκε ο Θεός και τον ρώτησε: «Πού εστίν Άβελ ο αδελφός σου»; Και αυτός απάντησε ότι δεν ήξερε. Και του είπε ο Θεός, «τι πεποίηκας; φωνή αίματος του αδελφού σου βοά πρός με εκ της γης». (Γέν. Δ΄ - 10). Και την ίδια στιγμή ο Θεός καταράστηκε τον Κάιν.

Αυτή τη διήγηση της Αγ. Γραφής έντονα τη θυμούμαι όταν πάω στην παράλια περιοχή του χωριού μου, στην Αγ. Θέκλη, τον Αγ. Ευστάθιο και στον Ποταμό. Είναι οι χώροι, η περιοχή εκείνη που οι παππούδες μας το 1880-90 με αίμα και ιδρώτα την ξεχέρσωσαν και την έκαναν περιβόλια, ένα σωστό και πάντερπνον παράδεισο. Είναι η περιοχή που αναγιωθήκαμε μέσα στο άσπιλο περιβάλλον και πήραμεν εναύσματα γόνιμα. Τώρα, όλη εκείνη η περιοχή πουλήθηκε, σε ποιους;

Στους ξένους, στους αλλοδαπούς και κυρίως στους Άγγλους. Τι ειρωνεία! Εκεί που σαν έφηβοι και νέοι αγωνιζόμαστον εναντίον τους για τη λευτεριά, εκεί που ήταν τα κρυσφύγετα ταμπούρια του αγώνα 55-59, τώρα κύριοι είναι οι Άγγλοι και χαίρονται την πάντερπνη, όπως είπα, περιοχή, την ποτισμένη με το αίμα και τον ιδρώτα του μόχθου των γονιών και παππούδων μας. Κι αν πάμε τώρα εκεί και προσεκτικά αφυγκραστούμε, θα ακούσουμε μια βοή, ένα συριγμό. Είναι το αίμα των γονιών μας που πότισαν τη γη αυτή. Είναι το παράπονό τους γιατί ξεπουλήσαμε την πανάγιαν αυτή γη στους ξένους. Είναι γι' αυτό που θυμήθηκα την περίπτωση της Αγ. Γραφής και τη συσχετίζω με τη δική μας, την όντως θλιβερή.

Ξανάγραψα γι' αυτό το θέμα πολλές φορές. Ασφαλώς μερικοί θα με ονομάσουν βλάκα και τρελό. Μετά όμως θα αποδειχθεί. Εξάλλου, να θυμηθούμε το γνωμικό του σοφού λαού, «Από πελλόν τζιαι μωρό να μάθεις την αλήθεια».

«Σημερινή» 16/09/2010 - Σωκράτης Αριστοτέλους, Σωτήρα Αμμοχώστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com