29 Αυγ 2010

Βέλγιο- Ηχογραφημένα ντοκουμέντα για την υπόθεση του Καρδινάλιου Godfried Danneels

Διέρρευσαν ηχογραφημένα ντοκουμέντα στα οποία ακούγεται ο πρώην επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου, Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνεελς, να ζητάει από ένα από τα θύματά του να μην αποκαλύψει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από επίσκοπο, συγκαταλέγονται στα ενοχοποιητικά στοιχεία που έχουν προκύψει σχετικά με το σκάνδαλο που ταλανίζει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Στις ηχογραφημένες συνομιλίες, που καταγράφηκαν μυστικά από το θύμα και δημοσιεύτηκαν σε δύο εφημερίδες του Βελγίου ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Βελγίου, ακούγεται να προτρέπει το θύμα του να δεχτεί μία ιδιωτική συγγνώμη ή να περιμένει ένα χρόνο μέχρι ο επίσκοπος να συνταξιοδοτηθεί, προτού δημοσιοποιήσει το σκάνδαλο.

Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου, σε μία περίοδο που το Βατικανό δεχόταν επικρίσεις για τη φερόμενη συγκάλυψη παρεμφερών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε άλλες χώρες και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων κυριαρχούσαν στην ειδησεογραφία πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Εκπρόσωπος του Ντάνεελς αρνήθηκε ότι ο άλλοτε δημοφιλής αρχιεπίσκοπος Βρυξελλών θέλησε να συγκαλύψει την υπόθεση, η οποία οδήγησε στην αιφνίδια παραίτηση του επισκόπου της Μπριζ, 73χρονου Ροζέ Βανγκελούβε, αργότερα τον ίδιο μήνα, αλλά οι κασέτες τον εμφανίζουν να επιμένει να μη μαθευτεί.

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας του Βελγίου, Γιούργκεν Μετεπενίνγκεν, επιβεβαίωσε ότι το απομαγνητοφωνημένο υλικό που δημοσιεύτηκε στις φλαμανδικές εφημερίδες De Standaard και Het Nieuwsblad ήταν γνήσιο.

Οι βελγικές κασέτες αποτελούν ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο του πως ένας επιφανής Καθολικός ιεράρχης επιχείρησε να πείσει το θύμα, έναν 42χρονο ανιψιό του Βανγκελέβε, να σιωπήσει.

«Πρώτο Θέμα»29/09/2010

Ξένα σχετικά δημοσιεύματα

De Standaard Online - 'Kardinaal heeft écht nooit geprobeerd om zaak in doofpot te stoppen'

Danneels original story.

Δείτε σχετικά και

-Godfried Danneels- Ο Καρδινάλιος που για λίγες μόνο ψήφους έχασε την εκλογή του στον παπικό θρόνο

-Στο υπόγειο του σπιτιού του Καρδινάλιου Godfried Danneels βρέθηκαν στοιχεία της δικογραφίας της υπόθεσης Ντιτρού

-Το σόκ στη βελγική κοινωνία συνεχίζεται…

-Παραιτήθηκε ο παπικός επίσκοπος της Μπριζ, Ρότζερ Βανγκχελούβε, για σκάνδαλο παιδεραστείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com