11 Αυγ 2010

Ακατάλυτη η Εκκλησία

Οι διωγμοί δεν έγιναν όταν η Εκκλησία είχε ανδρωθεί, αλλά από την αρχή της ιδρύσεώς Της. Δεν καταδιώκονταν οι Απόστολοι; Δεν λιθοβόλησαν τον πρωτομάρτυρα Στέφανο; Τον άγιο Ιάκωβο, τον αδελφό του Ευαγγελιστή Ιωάννη, δεν τον αποκεφάλισαν στα Ιεροσόλυμα; Ο Πέτρος δεν κλείστηκε στη φυλακή;

Αλλά και έκτοτε δια μέσου των αιώνων ο διωγμός κατά των χριστιανών δεν έπαυσε.

Όμως, τι μας βεβαιώνει ο Κύριος; «Και πύλαι Άδου ουκ κατισχύσουσιν αυτής» (Ματθ. ΙΣΤ΄ 18). Όλες οι σκοτεινές δυνάμεις και αν πέσουν επάνω στην Εκκλησία, δεν θα κατορθώσουν να αναχαιτίσουν το απολυτρωτικό Της Έργο. Την Εκκλησία καμία δύναμη δεν θα μπορέσει να Την νικήσει. Πρέπει αυτό να γίνει φρόνημά μας. Η Εκκλησία του Χριστού είναι ανίκητη! Γιατί; Διότι η Εκκλησία δεν είναι ανθρώπινος οργανισμός. Είναι σώμα Χριστού! Και όπως το σώμα δεν μπορεί να χωρισθεί από το κεφάλι, κατά παρόμοιο τρόπο, όποιος πολεμά την Εκκλησία, τον Χριστό πολεμά! Αλλά ο Χριστός είναι «χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ. ΙΓ΄ 8). Δεν νικήθηκε μέχρι σήμερα. Και ούτε πρόκειται να νικηθεί ο Χριστός. Γι΄ αυτό και η Εκκλησία είναι ανίκητη. Το περίεργο είναι ότι οι εχθροί της Εκκλησίας δεν μπόρεσαν και δεν θέλουν να το καταλάβουν.

Ναι. Η Εκκλησία είναι ακατάλυτη! Και επειδή η Εκλησία είναι το ασφαλές καταφύγιο κάθε ψυχής και το μοναδικό εχέγγυο της σωτηρίας, γι΄ αυτό και οι ποικίλοι εχθροί της Εκκλησίας επιχείρησαν με κάθε τρόπο να Την διαλύσουν και να Την εξοντώσουν. Αλλά η Εκκλησία παρ΄ όλες τις καταιγίδες και τις σφοδρές θύελλες, όχι μόνο μένει ακατάβλητη, αλλά και κερδίζει κάθε φορά θαυμαστές νίκες. Η θεία προστασία της οποίας ακατάπαυστα απολαμβάνει η Εκκλησία κατά την πορεία των αιώνων είναι οφθαλμοφανές τρόπαιο, το οποίο στήνει πανταχού κατά μεγαλοπρεπέστατο τρόπο. Οι νέοι αγωνιστές της χριστιανικής θρησκείας είναι περικυκλωμένοι από ποικίλους εχθρούς, άοπλοι, αδύνατοι, ανίσχυροι, απροστάτευτοι. Αδιάκοπα βλέπει κανείς διωγμούς κατά της Εκκλησίας, ακατάπαυστα παρατηρεί να χύνονται ποταμοί αιμάτων χριστιανικών. Μυριάδες ολόκληροι υποβάλλονται σε απάνθρωπα και φρικώδη βασανιστήρια.

Οι Ρωμαίοι ευγενείς εγείρονται λυσσωδώς, με μανία πρωτοφανή, για να εξαφανίσουν τη νεαρή Εκκλησία εντελώς από προσώπου της γης. Μόρφωση και σκληρότητα, δύναμη και δολιότητα και δηλητηριώδεις πέννες, θρόνοι και φιλοσοφία, στρατεύματα στρατιωτών και όχλοι ειδωλολατρών ιερέων, Άδης και κόσμος, πάντες ενώνονται και συνασπίζονται σε κοινό και εξοντωτικό αγώνα κατά της Εκλησίας.

(Αρχιμ. ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ Ν. ΛΥΡΑΚΗΣ,Περιοδικό” Μεταμόρφωσις” Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου & Κορσέων, Δεκέμβριος 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com