Του Ιωάννη Βοΐλα
Έφυγε από κοντά μας και κατευθύνεται προς τους Ουρανούς ο γεραρός Επίσκοπος, πρώην Μητροπολίτης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας, Αυγουστίνος Καντιώτης.
Αυτή τη στιγμή αισθανόμεθα την ανάγκη να προπέμψουμε με τιμές και ευγνωμοσύνη τον ογκόλιθο της ορθοδοξίας, τον Μέγα Ιεράρχη και τον εκφραστή του Ελληνοχριστιανικού ιδεώδους, τον Αυγουστίνο Καντιώτη. Έφυγε αυτή η πολύπλευρη και πολυκύμαντη Εκκλησιαστική, Εθνική και Κοινωνική προσωπικότητα, η οποία προικισμένη με το χάρισμα του λόγου και εξοπλισμένη με την αγιογραφική και πατερική σοφία κήρυττε και δίδασκε το λόγο του Κυρίου μαγνητίζοντας και ηλεκτρίζοντας μικρούς και μεγάλους.
Φλογερή, αναθερμαινόμενη, παρορμητική, δεικτική και αρκετά πειστική οντότητα που ξεπερνούσε τα ανθρώπινα δεδομένα και ενεργούσε πολλές φορές υπερβατικά και μεταφυσικά. Ίσως τα στοιχεία αυτά που συνέθεταν την εικόνα του μεταστάντα να ήταν οι λόγοι και οι αιτίες που δυσκόλευαν ορισμένους να προσδιορίσουν το μέγεθος της προσωπικότητάς του.
Όσο τον προσέγγιζε κανείς τόσο διέβλεπε στο πρόσωπό του μια προέκταση του Ιωάννη του Χρυσόστομου και του Κοσμά του Αιτωλού. Βαθύτατα και εμφανώς επηρεασμένος από το πολυσχεδές έργο τους, το συνέχισε και το προέκτεινε, διανοίγοντας νέους δρόμους με δικές του αντιλήψεις, αρχές και ιδέες. Σ’ αυτά τα στοιχεία πατούσε και θεμελίωνε με τόλμη και θάρρος το πολυσήμαντο έργο του. Τα στοιχεία αυτά εκφράζουν μία αξιόλογη τοποθέτηση γύρω από τα Χριστιανικά, Κοινωνικά και Εθνικά θέματα.
Ανεπιφύλακτα ο κοιμηθείς Αυγουστίνος Καντιώτης δημιούργησε μια προχωρημένη θεωρία περί αυτών και μία σχολή που εκφράζει τον Καντιωτισμό. Τον Καντιωτισμό που προσέφερε και θα προσφέρει πολλά σε όλους και σε όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν και να υιοθετήσουν αυτά. Είχα την ευτυχία και την τιμή να τον ζήσω από κοντά και να συνεργασθώ μαζί του επί μία σχεδόν τριετία ως διοικητικός προϊστάμενος του Νομού Φλώρινας. Η συνεργασία μας υπήρξε άψογος και πολλαπλώς γόνιμος για το Νομό.
Κατά την πρώτη συνάντηση και επαφή που είχα μαζί του διαπίστωσα μία δοκιμασία που είχε διέλθει πρόσφατα και μία άλλη που διέρχονταν εκείνες τις μέρες.
Ο οξύς δημόσιος έλεγχός του αναφορικά με τις συμπεριφορές και τις ενέργειες κάποιων αξιωματούχων της εποχής εκείνης είχαν προκαλέσει την άμεση αντίδραση αυτών, οι οποίοι ατυχώς δεν δίστασαν προκειμένου να σταματήσουν τον έλεγχο αυτό, να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο απομάκρυνσής του και να τον καταγγείλουν ως επικίνδυνο και ψυχικώς νοσούντα και ότι ένεκα αυτών πρέπει να τεθεί εκτός Μητρόπολης και να του αφαιρεθεί προφανώς το δικαίωμα του κηρύγματος.
Η εγνωσμένη όμως Εκκλησιαστική και Εθνική προσωπικότητά του δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί αυτό το ατόπημα. Ο ίδιος δε την εποχή εκείνη έγραψε και δημοσίευσε το περίφημο «Ε ξ έ σ τ η μ ε ν» στο οποίο ανατρέπει και αντιστρέφει τις κατηγορίες με ένα ακαταμάχητο κατηγορώ προς τους κατηγόρους-συκοφάντες.
Στην ίδια συνάντηση, μας έκανε γνωστό ότι καταμηνύθηκε, προφανώς από τους ίδιους ανθρώπους, γιατί τάχα διενεργούσε παράνομο έρανο επειδή προσέφερε δωρεάν στο εκκλησίασμα μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, πήλινους κουμπαράδες με την παράκληση να ρίπτεται σε αυτούς από τους πιστούς ο ελάχιστος οβολός ημερησίως, ώστε να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό το οποίο επικουρικά θα βοηθούσε την προσπάθεια ανέγερσης περίκαλλου Μητροπολιτικού Ναού.
Και αυτή η ενέργεια κατά του Ιεράρχου έπεσε στο κενό. Διαβλέψαντες την άστοχη ενέργεια, τον πιθανό σκανδαλισμό των πιστών και τις τυχόν απρόβλεπτες παρενέργειες από την παραπομπή του σε ποινική δίκη, εγκρίναμε με σχετική διοικητική πράξη την προσπάθεια αυτή του Μητροπολίτη, παρά την αρχική αντίθεσή του και η υπόθεση τέθηκε στα αρχείο από τον τότε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Φλώρινας.
Παρά τις δοκιμασίες αυτές ο μέγιστος Ιεράρχης συνεχίζει επιτυχώς και δημιουργικά το πολύπλευρο και πρωτοποριακό έργο του. Συνεχίζει το τεράστιο πνευματικό, συγγραφικό, κηρυκτικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.
Ένα ελάχιστο δείγμα αυτού του έργου που ξεχωρίσαμε και που αξίζει να αναφερθεί αποτελεί η δημιουργία την ίδια εποχή οικισμού εντός της πόλης Φλώρινας, στον οποίο εγκατέστησε τους τσιγγάνους της περιοχής, αφού προηγουμένως τους βάπτισε ομαδικά στο Σακολέβα ποταμό. Το εγχείρημα αυτό της κοινωνικής ενσωμάτωσης αυτής της Ειδικής πληθυσμιακής ομάδας, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, Η τοπική Εκκλησία με την οικονομική συνδρομή της πολιτείας πραγματοποιεί μία ολοκληρωμένη ένταξη αυτών των ανθρώπων στο οργανωμένο κοινωνικό σύνολο με ταυτόχρονη απομάκρυνση αυτών από τον πλάνητα βίο και τις τυχόν έκνομες τάσεις και ενέργειες.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί επίσης η αυθύπαρκτη και απρόβλεπτη συμβολή του εκλιπόντα στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του Νομού Φλώρινας.
Ο θρύλος γύρω από την υπεράνθρωπη αυτή εκκλησιαστική προσωπικότητα συνέβαλε κατά τη γνώμη μας, στην αύξηση της περιέργειας και επιθυμίας για επικοινωνία και γνωριμία πολλών ανθρώπων με τον ογκόλιθο αυτό. Πολλοί υψηλά ιστάμενοι όπως και απλοί πολίτες επισκέπτονταν την Φλώρινα όχι μόνον για να θαυμάσουν την ομορφιά της, την ένδοξη ιστορία της και τους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς της αλλά και συγχρόνως να επικοινωνήσουν και να γνωρίσουν αυτό το σύνθετο Εκκλησιαστικό Φαινόμενο. Όταν έφευγα από την Φλώρινα για να υπηρετήσω άλλη περιοχή της Πατρίδας μας, τη στιγμή του αποχαιρετισμού μας επεσήμανα αυτή στον Σεβασμιότατο Αυγουστίνο λέγοντάς του «φεύγω» τη στιγμή που σας μελετούσα και ως αυθύπαρκτο θρησκευτικό τουριστικό φαινόμενο. Εντυπωσιάστηκε από τα λεχθέντα και μειδίασε ελαφρώς.
Αυτά τα ολίγα θελήσαμε ένδειξη θαυμασμού, τιμής να καταθέσουμε για τον Μεγάλο Εκλιπόντα σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του και κυρίως για το χρονικό διάστημα της διοικητικής μας διακονίας στο Νομό Φλώρινας.
Τελειώνοντας και μαζί με τις ευχαριστίες προς τον Θεό που μας χάρισε έναν τέτοιο άνθρωπο, προπέμπουμε τον Ιεράρχη που βίωσε άγια και προσέφερε τα μέγιστα στους συνανθρώπους και την Εκκλησία, με την ευχή, την ώρα αυτή που ανέρχεται στους ουρανούς , στην ανώτερη και μακαρία αυτή ζωή, να τοποθετηθεί εκεί που κατοικούν αυτοί που ευαρέστησαν τον Θεό με την ζωή και το έργο τους.
Σημ.: Ο κ. Ιωάννης Βοΐλας διατέλεσε προ ετών Νομάρχης Φλώρινας.
«Η ΕΡΕΥΝΑ» 29/08/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου