26 Ιουλ 2010

Κύπρος - Τέλος το ένα και μοναδικό βιβλίο στο σχολείο


Δημιουργείται τράπεζα εκπαιδευτικού υλικού από την αρμόδια Επιτροπή

Την κατάργησητου ενός και μοναδικού βιβλίου για κάθε μάθημα στο σχολείο, προωθεί η Επιτροπή Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΕΔΑΠ). Ήδη, ανεπίσημα, οι συντονιστές των μάχιμων εκπαιδευτικών που έλαβαν μέρος στη διαδικασία ετοιμασίας των νέων αναλυτικών, πήραν οδηγίες για να αξιολογήσουν το υφιστάμενο εκπαιδευτικό υλικό και να καταθέσουν προτάσεις για νέο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια τράπεζα εκπαιδευτικού υλικού για κάθε μάθημα έτσι ώστε ο κάθε δάσκαλος ή καθηγητής να μπορεί να αξιοποιεί διάφορες πηγές κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας στην τάξη.

Όπως τονίστηκε στον «Φ», θα καθοριστεί μια βάση -η ραχοκοκαλιά της ύλης κάθε μαθήματος- που θα είναι κοινή για όλους. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο της αυτονόμησης των σχολικών μονάδων, θα δοθεί η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να εμπλουτίσει το μάθημά του επιλέγοντας από αυτήν την τράπεζα άλλα βιβλία, ψηφιακούς δίσκους, φυλλάδια, ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο κοκ. Στο παρόν στάδιο, ζητήθηκε από εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Μαθηματικά και Μουσική να αποστείλουν εισηγήσεις και προτάσεις, ενώ η προσπάθεια αναμένεται να εντατικοποιηθεί και να επεκταθεί σε όλα τα μαθήματα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αξιολογηθεί αρχικά, από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις επιτροπές των αναλυτικών προγραμμάτων, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί στο μικροσκόπιο πανεπιστημιακών οι οποίοι θα αναλάβουν, επίσης, την επιμόρφωση των διδασκόντων. Όσον αφορά στα νέα ωρολόγια προγράμματα για τη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, υπολογίζεται ότι περί τα τέλη Αυγούστου θα συνεδριάσει η ΕΔΑΠ για να λάβει τελικές αποφάσεις. Εάν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, τότε η Επιτροπή θα παραδώσει το έργο της στον υπουργό Παιδείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και μερικές εβδομάδες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μελετούν τις αναθεωρημένες προτάσεις της ΕΔΑΠ.

«Φιλελεύθερος» 26/07/2010 – Χριστίνα Κυριακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com