21 Ιουλ 2010

Κόσοβο: Ανεξαρτησία και με τη βούλα . Έντονη ανησυχία σε πολλά κράτη ανά την υφήλιο.Φοβούνται αποσχίσεις


Τα θετικά νέα που περίμεναν οι Σέρβοι από τη Χάγη δεν έφτασαν ποτέ. Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε χτες ότι το Κόσοβο δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς αυτό δεν περιλαμβάνει απαγορεύσεις όσον αφορά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας, προκαλώντας ενθουσιασμό στην Πρίστινα και ικανοποίηση σε ΗΠΑ.

Η μη δεσμευτική απόφαση των δικαστών στην προσφυγή της Σερβίας κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, ελήφθη με πλειοψηφία 10 έναντι 4. Κατά την εξέταση της υπόθεσης οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τόσο τα επιχειρήματα των δυο πλευρών όσο και τις θέσεις που ανέπτυξαν εκπρόσωποι από 26 χώρες, ενώ μελέτησαν ορισμένες από τις ελάχιστες περιπτώσεις που παρουσίαζαν ομοιότητες με το αντικείμενο, όπως η διάσπαση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης σε μια σειρά από κράτη, στη βάση διοικητικών ορίων.

Ως την καλύτερη απάντηση σε όλο τον κόσμο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, την απόφαση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σκεντέρ Χισένι, που ήταν παρών στο δικαστήριο, κάλεσε τη Σερβία να συνομιλήσουν «ως δυο κράτη». Στην Πρίστινα, η ηγεσία του Κοσόβου ελπίζει πλέον να αναθερμανθεί η διαδικασία αναγνώρισής του, η οποία «κόλλησε» στα 69 κράτη, προκειμένου η κρατική υπόσταση να αναγνωριστεί από τουλάχιστον 100 χώρες για να ενταχθεί στον ΟΗΕ.

Ικανοποίηση των ΗΠΑ

Στην κατεύθυνση αυτήν, έσπευσαν αμέσως οι ΗΠΑ να συνδράμουν την Πρίστινα, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Π. Τζέι Κρόουλι, να υποστηρίζει ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου έκρινε ως νόμιμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ ο ίδιος κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους να συσπειρωθούν σε ένα κοινό μέλλον. Η αναφορά του δεν είναι τυχαία, καθώς πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία) αρνούνται να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, μπλοκάροντας με τον τρόπο αυτόν και την ευρωπαϊκή πορεία του.

Διπλωμάτες και αναλυτές εκτίμησαν χτες ότι η απόφαση αποτελεί αν όχι το τελειωτικό, τουλάχιστον ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα που δέχονται οι Σέρβοι, οι οποίοι δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους αλλά ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι δεν αλλάζει η κατάσταση. Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και το Βελιγράδι θα συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε να μη διευρυνθεί το μέτωπο των κρατών τα οποία αναγνωρίζουν την Πρίστινα. Στο πλευρό των Σέρβων τάχθηκαν αμέσως οι Ρώσοι με το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα να υποστηρίζει ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δε νομιμοποιεί την ανεξαρτησία, υπενθυμίζοντας με σαφή τρόπο ότι εξακολουθεί να ισχύει ψήφισμα του ΟΗΕ που αναφέρεται στο Κόσοβο ως τμήμα της Σερβίας.

Φοβούνται αποσχίσεις

Η χτεσινή εξέλιξη προκαλεί, πάντως, έντονη ανησυχία σε πολλά κράτη ανά την υφήλιο, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να «φουντώσει» αποσχιστικές τάσεις σε σχεδόν όλες τις ηπείρους. Ειδικότερα, στην Ευρώπη αναμένεται να πυκνώσουν οι φωνές των Βάσκων και των Καταλανών για αυτονόμηση από την Ισπανία, όπως και των Σερβοβόσνιων να αποσχιστούν από τη Βοσνία, ενώ εκτιμάται ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ζητήσουν επιτακτικά την αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης του κράτους τους. Επίσης, νέες φωτιές μπορεί να ανάψουν τα αιτήματα από Αμπχαζία, Οσετία και Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ προβληματισμός επικρατεί ακόμη και στην Κίνα, όπου οι αυτονομιστικές τάσεις σε ορισμένες περιοχές συγκρατούνται από τις αρχές της χώρας διά... πυρός και σιδήρου. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του ερευνητή στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων «Κλίνγκεντεϊλ», Εντουιν Μπέικερ, ότι για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '70 και την ανεξαρτησία του Πακιστάν, θα υπάρξει ένα νέο κράτος στον παγκόσμιο χάρτη που ανεξαρτητοποιήθηκε παρά τη σφοδρή αντίδραση της χώρας από την οποία αποσπάστηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δικαστική απόφαση είναι ένα πολύ άσχημο μήνυμα για πολλούς.

Αγγελιοφόρος.23/7/2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αίσχος στους εγκληματίες τους Αμερικάνους, δηλαδη στο εβραϊκο λόμπυ που διοικεί τις ΗΠΑ!

Φιλογείτων

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com