23 Ιουν 2010

Το ραδιόφωνο της Εκκλησίας, χορηγός σε έκθεση λειτουργικών σκευών από Ορθόδοξους και Ρωμαιοκαθολικούς ναούς της Τήνου

Έκθεση Εκκλησιαστικών Λειτουργικών Σκευών από Ναούς της Τήνου «Σκεύη ἱερὰ τῷ Θεῷ ἀνατεθειμένα»

26 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2010

Η εκκλησιαστική Αργυροχρυσοχοΐα, Κεντητική και Ξυλογλυπτική ανήκουν στις ιερές τέχνες, που τέθηκαν στην υπηρεσία της θείας Λατρείας και στο πέρασμα των αιώνων σημάδεψαν την εκκλησιαστική μας παράδοση, κληροδοτώντας μας έξοχα δείγματα πολιτισμικής παραγωγής. «Ζωγράφοι» του μετάλλου και της βελόνας συνέθεσαν αξιοθαύμαστα έργα εκκλησιαστικής τέχνης σημαντικού ενδιαφέροντος.

Η νήσος Τήνος, γνωστή περισσότερο ως νησί της Μεγαλόχαρης, πέραν της μεγάλης καλλιτεχνικής παράδοσης, διαθέτει στους ναούς της, Ορθόδοξους και Καθολικούς, μια μοναδική σειρά δειγμάτων έργων τέχνης εκκλησιαστικής Αργυροχρυσοχοΐας, Ξυλογλυπτικής και Χρυσοκεντητικής από τα οποία το αρχαιότερο χρονολογημένο είναι του 16ου αιώνα.

Δημιουργήθηκαν από Ηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Τηνιακούς κ.ά. καλλιτέχνες που στα εργαστήριά τους καλλιέργησαν με επιτυχία την ιερή αυτή τέχνη και αποκαλύπτουν μια άλλη, άγνωστη σε πολλούς, πτυχή της ανά τους αιώνες πορείας της. Μεγάλος αριθμός ιερών σκευών των ναών της τοπικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προέρχονται από εργαστήρια της Ιταλίας, όπως αποκαλύπτουν οι εγχάρακτες σε αυτά σφραγίδες.

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στην προσπάθειά του να κάνει γνωστά στο ευρύ κοινό τα έργα αυτά, διοργανώνει μεγάλη έκθεση στο μέγαρό του στην Τήνο, με 110 ιερά αντικείμενα επιλεγμένα και συγκεντρωμένα από όλους τους ναούς του νησιού, καθώς και από τη συλλογή του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας.

Στην έκθεση φιλοξενούνται:

    • Ευαγγέλια από το 18ο αιώνα, με αργυρές- επίχρυσες σταχώσεις και σμάλτα, με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση και εικονογραφικά θέματα
    • Δισκοπότηρα με πλούσιο διάτρητο, σφυρήλατο και εμπίεστο διάκοσμο
    • Σταυροί λιτανικοί, ξυλόγλυπτοι και αργυροί, με πρωτότυπα ανάγλυφα εικονογραφικά και φυτικά θέματα
    • Σταυροί ευλογίας και αγιασμού με ξυλόγλυπτους πυρήνες, δεμένοι με συρματερές επίχρυσες τεχνικές, στολισμένοι με πέτρες και ανάγλυφες συμβολικές παραστάσεις
    • Θυμιατήρια κατακοσμημένα
    • Εξαπτέρυγα ξυλόγλυπτα και αργυρά
    • Ξεχωριστή θέση κατέχουν οι αργυρές- επίχρυσες επενδύσεις Εικόνων, Χρυσοκέντητοι επιτάφιοι κ.ά. έργα υψηλής τέχνης επηρεασμένα από βυζαντινά πρότυπα και τη Δύση.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο κ. Ιωάννης Γκερέκος, συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων – μουσειολόγος. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο επιμελητής θα κάνει σειρά ξεναγήσεων και διαλέξεις με θέμα τις εκκλησιαστικές τέχνες.

Την έκθεση συνοδεύει έγχρωμος κατάλογος έκδοσης του Ι.ΤΗ.Π., με φωτογραφίες επιλεγμένων εκθεμάτων της κας Χρύσας Παρασκευά και κείμενα του επιμελητή κ. Ιω. Γκερέκου.

Χορηγός Επικοινωνίας: Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Διάρκεια έκθεσης:

26 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2010

Μέγαρο Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι περιμένεις από τον άξιο καθαιρέσεως,κοσμικότατο και προδότη της ορθοδοξίας κο Δωρόθεο Πολυκανδριώτη;

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ όχι μόνο στον οικουμενιστή ΔΩΡΟΘΕΟ αλλά και σε όσους τον προβάλλουν και επαινούν!

Φαίδων

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com