8 Ιουν 2010

Ορθόδοξοι στην Ενθρόνιση του Λουθηρανού Αρχιεπισκόπου Φινλανδίας

Φινλανδία 06-06-2010

(Πατήστε στα πλάγια των φωτογραφιών για να αλλάζουν)

Η ενθρόνιση του Λουθηρανού Αρχιεπισκόπου Φινλανδίας Κάρι Μιακίνεν πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2010 σε ένα παλαιό καθεδρικό ναό της αρχαίας πρωτεύουσας παρουσία της κρατικής ηγεσίας της χώρας καθώς και πολλών προσκεκλημένων από διάφορες χώρες του κόσμου.

Στην πανηγυρική ακολουθία παρέστησαν η Πρόεδρος της Φινλανδίας Τάρια Χαλόνεν, Πρόεδρος της Βουλής Σαούλι Νιγινιστιό, ο Υπουργός Πολιτισμού Στέφανος Βάλλιν, ο Αρχηγός των Ένοπλων Δυνάμεων στρατηγός Άρι Πουχελοϊνεν, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας αιδεσιμότατος Ισμαέλ Νόκο καθώς και ο Προκαθήμένος της Ορθόδοξης Αυτόνομης Εκκλησίας της Φινλανδίας Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φινλανδίας Λέων και ο Πρόεδρος του ΚΕΚ Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ (Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Την Ρωσική Ορθόδοξης Εκκλησία στην τελετή εκπροσώπησε η αντιπροσωπεία με Επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο οποίος ευρίσκεται στη Φινλανδία με αφορμή τη συμμετοχή στην ενθρόνιση του νεοεκλεγέντος Επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φινλανδίας, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χώρο του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στο Τούρκου, στις 6 Ιουνίου 2010.

Επίσης συλλειτούργησαν ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ Ηγούμενος Φίλιππος Ριαμπύχ, ο Προϊστάμενος της ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηγούμενος Νικήτας Ντομπρονράβωφ και ο τελών χρέη Γραμματέα επί των διαχριστιανικών σχέσεων του ΤΕΕΣ ιερέας Δημήτρης Σιζονένκο.

Στη λειτουργία παρέστησαν προσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Τούρκου κ. Α. Σβερτσκώφ. Ακόμα ήταν παρόντες ο Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φινλανδίας πάστορας Ρίστο Κάντελλ και ο πάστορας Τίμο Ροσκβιστ.

Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας ο Προϊστάμενος του Ναού εκ μέρους των ενοριτών καλωσόρισε συνεχάρη τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και τον συνεχάρη με την εορτή των Αγίων Πάντων εν τη Ρωσία διαλαμψάντων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίων χαιρέτησε τους ενορίτες και επίσης καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Λουθηρανικής Εκκλησίας και συγκεκριμένα τον πάστορα Ρίστο Κάντελλα για τους πολυετούς του κόπους στον τομέα των διαχριστιανικών σχέσεων και στο διάλογο με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

(Tμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας)

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ειναι φανερόν ότι οι Φαναριώτες με τους Ρώσους αμιλλώνται σε οικουμενιστικά ανοίγματα αλλά οι Αντιοχειανοί και οι της αυτόνομης Φινλανδίας όχι απλά ακολουθούν τους οικουμενιστές αλλά προσπαθούν ακόμη να τους ξεπεράσουν ορισμένες φορές.

Ούτε στην ενθρόνιση Ορθόδοξων Αρχιεπισκόπων δεν παρίστανται τόσες προσωπικότητες όσες στου Λουθηρανού προκαθήμενου στη Φινλανδία.

Ντροπή!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com