27 Ιουν 2010

«Ο ανθρωποκτόνος διάβολος»

Του πρωτ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα

Πολλοί θέλουν να πιστεύουν πως δεν υπάρχει διάβολος ούτε φυσικά δαίμονες. Ασφαλώς πλανώνται, όπως και σε άλλα ζητήματα της πίστεως. Η Αγία Γραφή καθώς και η Ιερά Παράδοση είναι σαφής και σ’ αυτό. Το σημερινό Ευαγγέλιο (Ματθ. η΄ 28-34, θ΄ 1) ομιλεί για τους δαιμονιζόμενους των Γεργεσηνών. Εκεί τα δαιμόνια τυραννούσαν δυο δυστυχισμένες υπάρξεις. Τους είχαν κάνει ράκοι, φόβητρα για ολόκληρη την περιοχή.

Μόλις όμως παρουσιάστηκε ο Κύριος τα δαιμόνια τρόμαξαν και αναγκάστηκαν να κάνουν μια σημαντική ομολογία. Ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα σε σένα και σε μας, Υιέ του Θεού; Μας χωρίζει χάσμα αγεφύρωτο. Τρέμουμε την παρουσία σου. Να πούμε στο σημείο αυτό ότι κάποτε ο διάβολος και οι δαίμονές του ήσαν άγγελοι φωτός, ένα από τα δέκα τάγματα και υπηρετούσαν πρόθυμα τον Θεό.

Από εγωισμό επαναστάτησαν κατά του Θεού και έκτοτε πολεμούν τον Θεό και τους ανθρώπους. Όπως βεβαιώνει ο Ευαγ. Ιωάννης ο Διάβολος «ανθρωποκτόνος ην απ’ αρχής» (Ιω. η΄ 44). Επιδιώκει τον θάνατο του αμαρτωλού. Αυτός γεμίζει τις κοινωνίες μας με το ψέμα και την απάτη.

Μεταξύ Θεού και δαιμόνων υπάρχει χάσμα μέγα. Ο διάβολος δεν είναι μόνο αντίπαλος της αλήθειας, αλλά και ο καταλύτης κάθε ηθικής αξίας και κάθε αρετής.

Είναι η προσωποποίηση του μίσους. Εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το ίδιο άσπονδο μίσος για το λογικό δημιούργημα του Θεού, τον άνθρωπο. Καταθλιπτικό είναι να ασχολείται κανείς με τον διάβολο και τα έργα του. Όμως είναι απαραίτητο, γιατί πολλές φορές εκμεταλλεύεται την άγνοιά μας και με πλάγιο τρόπο ζητάει να μας τραβήξει στο σκοτεινό του βασίλειο. Στις εισηγήσεις του και στα συμφιλιωτικά του κηρύγματα μια μόνη απάντηση ταιριάζει. Ένα γενναίο και αποφασιστικό όχι!

Ο διάβολος είναι ο υπ. αριθ. 1 εχθρός μας. Μετά την ηθική του πτώση συνεχώς πολεμάει τους ανθρώπους και θέλει την καταστροφή τους. Έχει δύναμη αλλά δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει χωρίς την άδεια του Θεού. Ο πιστός δεν φοβάται τον διάβολο. Με το όνομα του Χριστού και τη δύναμη του Σταυρού νικά την αμαρτία και απομακρύνει τον διάβολο.

Η τελική νίκη ανήκει στον Θεάνθρωπο Κύριο. Όταν ο Χριστός είναι μαζί μας δεν φοβούμεθα κανένα.

Η ΕΡΕΥΝΑ 27 /06/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com