2 Ιουν 2010

Διώξεις εναντίον μοναχών στην Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης;

Μοναχοί εγκαταλείπουν τα μοναστήρια για την απομάκρυνση του Επισκόπου Ράσκας Αρτεμίου

Στο πλευρό του Μητροπολίτη Αρτεμίου βρίσκονται οι Μοναχοί της Ιεράς Μονής Τσέρνα Ρέκας (Μαύρος ποταμός), σε ένδειξη διαμαρτυρίας όσον αφορά την απομάκρυνση και συνταξιοδότηση του Επισκόπου τους, από την Επισκοπή Ράσκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gr», δέκα περίπου μοναχοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι, παρά τις παρακλήσεις του Τοποτηρητή της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, Μητροπολίτου Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιου.

Συγκεκριμένα ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος, παρακάλεσε τους εν λόγω μοναχούς να δείξουν ταπεινοφροσύνη και να συνεχίσουν την μοναχικής τους υπακοή, στο μεσαιωνικό Σερβικό μοναστήρι.

Οι αδελφοί όμως της Μονής, αρνούνται την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας, όσον αφορά την συνταξιοδότηση του Επισκόπου Αρτεμίου και τον διορισμό του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου ως Τοποτηρητού.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Σερβικής Εκκλησίας, οι μοναχοί δεν έχουν το δικαίωμα να εγκαταλείψουν οικειοθελώς το μοναστήρι και να γραφτούν σε άλλη επισκοπή.

Για το λόγο αυτό, ζήτησαν από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο, να τους δώσει απολυτήριο και να μετατεθούν σε μοναστήρι άλλης Σερβικής Επισκοπής.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος αρνήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι είναι δεν είναι νόμιμο να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη Μονή και να πάνε σε άλλη Επισκοπή.

Να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης που είχε μαζί τους ο κ. Αμφιλόχιος, προσπάθησε να τους πείσει να μην εγκαταλείψουν το μοναστήρι.

Επίσης, ο κ. Αμφιλόχιος τους διαμήνυσε, ότι σε περίπτωση που δεν κάνουν υπακοή και να παραμείνουν στη Μονή, θα υποστούν τις συνέπειες, και θα παραπεμφθούν σε Εκκλησιαστικό δικαστήριο.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στο μοναστήρι των Ταξιαρχών κοντά στη Πριζρένη, οπού εκεί ο Ηγούμενος Βενέδικτος και η αδελφότητα αρνούνται την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και απειλούν, ότι σύντομα θα εγκαταλείψουν το μοναστήρι.

Ρομφαία

3 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Πολύ θλιβερά πράγματα.

Ο Θεος να βάλει το χέρι Του.

Σε μια επαρχία που ανθούσε ο μοναχισμός να κινδυνεύουν όλα να ανατιναχτούν στον αέρα!

Αν υπήρχαν σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Σεβασμιότατου γιατί δεν τον δίκασαν; Γιατί τον εκπαραθύρωσαν με τη συνταξιοδότηση; Τι θα πει συνταξιοδότηση επισκόπου;

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεος να βάλει το χέρι Του και να απαλλάξει την Εκκλησία της Σερβίας από τους αναξίους διαδόχους του π. Ιουστίνου Πόποβιτς. Τα όσα έγιναν εκεί τα επέτρεψε ο Θεός για να αποκαλυφθούν τα πραγματικά πρόσωπα των π. Αθαν. Γιέφτιτς και π. Αμφιλ. Ράντοβιτς.

ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
(ΥΠΑΓ. ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ)

Παναής είπε...

Οσοι μπορούν να πάνε στην φυλακή Περαία-Θεσσαλονίκης να δούνε τον π.Συμεών που βρίσκετε στην φυλακή κακουχούμενος ένα μήνα!Αντί να του δίνουμε υπομονή εμείς μας έδινε κουράγιο αυτός.Αλλα περίμενα να αντικρύσω και άλλα αντίκρυσα.Σεβάσμια,ασκητική,μορφή που σου εκπέμπει γαλήνη και ηρεμία.Ανθρωπος προσευχής.Πρόσωπο φωτεινό,και χαμογελαστό, νόμιζα έκανα επίσκεψη σε γέροντα του Αγίου Όρους ένοιωσα κάποια αλλοίωση κοντά του.Ευλογημένο τέκνο του Επισκόπου Αρτεμίου.Εφυγα με δύναμη απο τις φυλακές,ωφελήθηκα πολύ,εύχομαι να πάτε και εσείς να τον γνωρίσετε...να γνωρίσουμε απο κοντά πώς υπομένουν τους διωγμούς και τις συκοφαντίες οι Άγιοι άνθρωποι του Θεού.Οσοι μπορείτε πηγαίνετε αξίζει....

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com