2 Ιουν 2010

Παναγιώτης Τελεβάντος, Ανοιχτή Επιστολή προς τον Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ κ. ΠΟΡΦΥΡΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============

Νέα Υόρκη,

2 Ιουνίου 2010

Θεοφιλέστατε,

Με πολύ αγωνία και πόνο ψυχής σας απευθύνω την παρούσα επιστολή εξαιτίας του προβληματισμού μου από την ανάγνωση ρεπορτάζ της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”. Δίσταζα πολύ αν έπρεπε να σας γράψω. Η αμφίσημη όμως και επαμφοτερίζουσα ανακοίνωση της Π.Ε.Ε.Θ. εξετίναξε και τον τελευταίο δισταγμό της καρδίας μου και έτσι αποφάσισα να αναθεωρήσω την αρχική μου πρόθεση.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ”

____________

Δημοσιεύθηκαν πριν λίγες μερες στον ημερήσιο τύπο, μεταξύ άλλων, τα εξής ακατανόητα και καταρχήν τουλάχιστονύποπτα: “Μέλη της Ιεράς Συνόδου υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η επίσκεψη του Πάπα είναι επίσκεψη αρχηγού κράτους δεν υποχρεούνται να τον υποδεχθούν κατά την άφιξή του στην Πάφο, όπως θα πράξουν άλλοι Συνοδικοί. Οι ίδιοι προσθέτουν, ότι η πρόσκληση προς τον Πάπα δεν προέρχεται από την Εκκλησία της Κύπρου αλλά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό διευκολύνει τη θέση τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ φέρεται να εξέφρασε τη θέση ότι κάποια μέλη της Συνόδου μπορούν να παρευρεθούν στην υποδοχή του Πάπα στην Πάφο και κάποιοι άλλοι να είναι παρόντες κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα επισκεφθεί το δωμάτιο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και θα παρακαθήσει σε γεύμα.

Ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως όποιος παρευρεθεί στην υποδοχή προδίδει την πίστη και όποιος δεν παρευρεθεί την στηρίζει. Δεν αποτελεί θρησκευτικό γεγονός αλλά κυρίως πολιτικό η επίσκεψη του Πάπα, πρόσθεσε ο χωρεπίσκοπος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή όταν θα φτάσει ο Πάπας και πρόσθεσε, πως δεν θα ήταν φρόνιμο να φύγει από την Αρχιεπισκοπή για να μην συναντήσει τον Πάπα.”

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΥΟΝΤΑΙ

____________

Με συγχωρείτε, Αγιε Νεαπόλεως, αλλά δεν μας τα λέτε καλά! Ο Σεβασμιότατος Λεμεσού κάνει δηλώσεις εναντίον της έλευσης του Πάπα και βγαίνουμε όλοι (πρώτος και καλύτερος εγώ) και δίνουμε, με όλη μας την ψυχή, ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, τα εύσημα στο Σεβασμιότατο Λεμεσού. Οχι μόνον ανάρτησα με ενθουσιασμό τη συνέντευξη του Σεβασμιότατου στην ιστοσελίδα μου, αλλά επισκέφθηκα πλειάδα ιστολογίων, που ανάρτησαν τη συνέντευξη, και καταχώρησα επαινετικά σχόλια γι’ αυτήν.

Παράλληλα, όπως ίσως γνωρίζετε, έγραψα πολλά άρθρα για να υπερασπιστώ το Σεβασμιότατο για τις άδικες επιθέσεις που υπέστη από το Μακαριότατο, ορισμένους συνοδικούς και πολλούς άλλους παράγοντες για τις ορθές θέσεις που εξέφρασε με τη συνέντευξή του.

Και όχι μόνον αυτό! Φρόντισα με κάθε τρόπο να στείλω μήνυμα σε όλους να παραβλέψουν τα αρνητικά (υπάρχουν ορισμένα) της συνέντευξης του Σεβασμιότατου και να προβάλουν μόνον τα θετικά και να μην ασκήσουν κριτική εναντίον του. Ερχεστε όμως τώρα εσείς με τις δηλώσεις σας στο “Φιλελεύθερο” και μας φέρνετε τα πάνω κάτω.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΑΠΕΙΘΕΙΑ ΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ;

_________________

“Ανω ιερών ποταμών χωρούσιν παγαί”, Θεοφιλέστατε, με τις δηλώσεις σας. Πώς είναι δυνατόν, διερωτούνται οι πιστοί, ο Θεοφιλέστατος Νεαπόλεως πνευματικό τέκνο του Αγίου Λεμεσού να δηλώνει ότι δεν είναι φρόνιμο να φύγει από την Αρχιεπισκοπή για να μην παραστεί στην υποδοχή του Πάπα;!!!

ΟΥΤΕ ΦΡΟΝΙΜΟ, ΟΥΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟ

__________________

Πριν πάμε στο φρόνιμο (αν και δεν βλέπω πώς μπορούμε να χωρίσουμε τα δύο) ας συζήτησουμε το ορθόδοξο της δήλωσής σας. Ως ορθόδοξος επίσκοπος, Αγιε Νεαπόλεως, έχετε αδήριτη υποχρέωση να μην παραστείτε στην υποδοχή του Πάπα. Ούτε σε επίπεδο ψιλού λογισμού δεν έπρεπε να σας περάσει η ιδέα να παραστείτε, στην υποδοχή του αιρεσιάρχη, για τον απλούστατο λόγο ότι ΑΥΤΟ υπαγορεύει η πίστη μας. Πού εκ του αιώνος ηκούσθη ποτέ ορθόδοξοι επίσκοποι να προσκαλούν αιρεσιάρχες για ποιμαντορικές επισκέψεις στην επαρχία τους;

Τα παραμύθια περί προσκλήσεως του Πάπα από τον Πρόεδρο καλύτερα να τα αφήσουμε για παιδάκια από δυο χρόνων και κάτω. Ακόμη και οι κότες γνωρίζουν ότι ο Πάπας δεν δεχόταν με κανένα τρόπο να επισκεφθεί την Ελλάδα χωρίς προηγούμενη πρόσκληση από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ποιος νουνεχής άνθρωπος ανέμενε ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα τηρούσε διαφορετική πρακτική;

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΑΚΟΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ;

__________________

Επιπλέον, Θεοφιλέστατε, έχετε αδήριτη υποχρέωση να μην παραστείτε στην υποδοχή του Πάπα ως υπακοή στο Γέροντά σας, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε ιερατικό συνέδριο στη Λεμεσό, είπε ότι “προτιμά να εκδιωχθεί από το θρόνο του παρά να παρευρεθεί στην υποδοχή του Πάπα”!!. Πώς είναι δυνατόν να μην ισχύει αυτό για σας;Και εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται τόσος πολύς ηρωισμός. Ούτε εσείς, ούτε ο Αγιος Λεμεσού κινδυνεύετε με εκθρόνιση, όποια στάση και αν τηρήσετε κατά την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα.

ΤΙ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

___________

Δύο τινά συμβαίνουν Θεοφιλέστατε: Είτε εσείς γράψατε το Γέροντά σας στα κατύμματα των υποδημάτων σας ή αν έχετε την ευλογία του Σεβασμιότατου Λεμεσού να παραστείτε στην υποδοχή του Πάπα τότε υφίσταται τόσο οφθαλμοφανές πρόβλημα όσο η παρουσία ελέφαντα σε δωμάτιο. Μπορείτε να μας πείτε ποια από τις δύο εκδοχές σας τιμά;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ;

_______________

Νομίζω, Θεοφιλέστατε, ότι ήρθε η ώρα να σας καταστήσω κοινωνό ορισμένων πληροφοριών που κυκλοφορούν ευρέως. Αναφέρουν, λοιπόν, αυτές οι πληροφορίες ότι οι οικουμενιστικοί σχεδιασμοί για διοργάνωση “Διαθρησκειακού συνεδρίου” και πρόσκληση στον Πάπα να επισκεφθεί την Κύπρο είχαν αποφασισθεί λίγο μετά την ανάρρηση του Μακαριότατου στο Θρόνο μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Γέροντά σας.

Ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες, ζήτησε τη συνδρομή του Σεβασμιότατου Λεμεσού για την προώθηση του εθνικού μας θέματος μέσω των οικουμενιστικών σχεδιασμών που υλοποιεί. Οχι επειδή είναι συνειδητός οικουμενιστής (όπως άριστα γνωρίζετε ο Μακαριότατος ελάχιστο ενδιαφέρον για θεολογικά θέματα έχει), αλλά επειδή πιστεύει ότι έτσι θα προωθήσει λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Ο δε Αγιος Λεμεσού, κατά τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες, εξαργύρωσε ως αντάλλαγμα για την ανοχή του για τους οικουμενιστικούς σχεδιασμούς, την επισκοποίηση δικών του ανθρώπων. Εξ ου και η ακατανόητη σε πολλούς εμμονή του Μακαριότατου να επισκοποιήσει την υμετέραν Θεοφιλία. Ετσι ο Αγιος Λεμεσού απέκτησε προφανή υπεροχή εκκίνησης στο παιγνίδι της διαδοχής παρόλον ότι είχε χάσει τις εκλογές λόγω της “ιεράς” συμμαχίας και στους δύο (για να ακριβολογούμε και στους τρεις) γύρους, που χάρισαν τον επίζηλο θρόνο στον από Πάφου νυν Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Αυτές οι φήμες, όπως πιθανότατα γνωρίζετε, κυκλοφορούν ευρέως. Δεν είμαι φυσικά σε θέση να ελέγξω την ακρίβειά τους επειδή από 16ετίας ζω μακράν της Κύπρου αλλά και επειδή εξ ιδιοσυγκρασίας αρέσκομαι να ζω στο περιθώριο μακρυά από τα παρασκήνια.

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΜΑΥΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

____________

Ενα είναι το σίγουρο και καλόν είναι όχι μόνον εσείς αλλά και ο Σεβασμιότατος κ. Αθανάσιος να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη: Αν ο Αγιος Λεμεσού και ο Αγιος Αμαθούντος (ίσως και ο Αγιος Λήδρας) απόσχουν από τις εκδηλώσεις υποδοχής ενώ εσείς θα παραστείτε, όλοι αναξαίρετα, ακόμη και όσοι εξ ημών, κατά τους ευγενείς χαρακτηρισμούς του Μακαριότατου, είμαστε “ανεγκέφαλοι, επιπόλαιοι και ανόητοι”, θα πάρουμε χαμπάρι ότι οι ευρέως διαδιδόμενες πληροφορίες είναι δυστυχώς αληθείς.

Με την επίγνωση επομένως ότι θα υπάρξει αφόρητος σκανδαλισμός του ποιμνίου, αν ενεργήσετε με αυτή την αντοθρόδοξη και δόλια συμπεριφορά, σας παρακαλώ θερμά να ενεργήσετε ανάλογα. Αν τελικά παραστείτε στις εκδηλώσεις υποδοχής του Πάπα θα επιβεβαιώσετε αναπόφευκτα τις φήμες ότι υπάρχει συμπαιγνία στα παρασκήνια για τους οικουμενιστικούς σχεδιασμούς μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Λεμεσού, παρά τη διαφαινομένη διαφωνία,για ευνόητους λόγους, στο προσκήνιο. Ας μην τους αναλύσουμε για να μην επιμηκύνω αχρείαστα την έκταση της επιστολής.

Θεοφιλέστατε! Για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις υποδοχής του Πάπα.

ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΣ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΠΟΛΗΠΤΕΣ

_____________

Από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση παρασπονδίας. Αν εσείς συμπεριφερθείτε ως Ορθόδοξοι ιεράρχες εμείς θα σας προσφέρουμε την εν Χριστώ υπακοή, την ανυστερόβουλη αγάπη και τον ειλικρινή σεβασμό, όπως έχουμε κατά Θεόν χρέος. Αν εσείς όμως παρασπονδίσετε με την ορθόδοξη πίστη τότε η στάση μας θα είναι ανάλογη. Ούτε προσωπολάτρες είμαστε, αλλά ούτε και προσωπολήπτες. Ενα ζητούμε από τους πνευματικούς μας πατέρες: Να μην πατούν την πίστη μας. Δεν νομίζω ότι ζητούμε πολλά! Δεν συμφωνείτε; Σε κάθε περίπτωση δεν ζητούμε τίποτε διαφορετικό από ότι ο Χριστός και η Εκκλησία διδάσκουν για τον καλό ποιμένα.

ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΑΣ;

_________________

Πριν περατώσω την παρούσα ανοιχτή επιστολή θα μου επιτρέψετε μου να κάνω αναφορά στις δηλώσεις του Αγίου Πάφου μόλις πληροφορήθηκε τη συνέντευξη του Αγίου Λεμεσού. Διερωτήθηκε εύλογα ο Σεβασμιότατος: Μα τι είπε ο Μητροπολίτης Λεμεσού που δεν το είπα πρώτος εγώ; Θεοφιλέστατε! Μήπως έχει άδικο; Δεν είπε ο Αγιος Πάφου τα ίδια (και με ακόμη μεγαλύτερη ίσως σαφήνεια) για τον αιρετικό χαρακτήρα του Παπισμού; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο Αγιος Πάφου είναι οικουμενιστής ή νεωτεριστής; Απλά, όπως και ο Μακαριότατος, νοσούν από σοβαρή λοίμωξη οξείας “εθναρχίτιδος”.

Οπως ίσως γνωρίζετε δεν είμαι εξ εκείνων που είναι αντίθετοι με την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων και της Ελληνορθόδοξης αγωγής της παιδείας μας από τους πνευματικούς μας πατέρες. Το αντίθετο! Υποστηρίζω εκ βαθέων και επαίνεσα δημόσια κατ’ επανάληψη, την ορθή στάση του Μακαριότατου, του Αγίου Πάφου και άλλων συνοδικών για το εθνικό μας θέμα όπως και την προσπάθειά τους να διατηρήσουν αλώβητο τον Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της παιδείας μας.

ΓΙΑΤΙ ΑΣΚΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΦΟΥ;

____________

Γιατί, επομένως, ασκούμε τόσο δριμεία κριτική εναντίον του Αγίου Πάφου; Για ένα λόγο και μόνον: Επειδή θα συμμετάσχει στις οικουμενιστικές ασχημίες της υποδοχής του Πάπα. Αρνούμαστε κατηγορηματικά, Θεοφιλέστατε, ότι η καταπάτηση του θελήματος του Θεού θα ευοδώσει τους αγώνες της πατρίδας μας.

Αν, όμως, τελικά εσείς συμμετάσχετε στην υποδοχή του Πάπα σε τι ακριβώς θα διαφέρει η στάση σας από τη στάση του Αγίου Πάφου; Επομένως γιατί είναι έντιμο να ασκούμε έντονη κριτική εναντίον του Αγίου Πάφου, ενώ εσάς να σας αφήνουμε στο απυρόβλητο; Και αν αφρόνως τηρήσουμε αυτή τη στάση ποιος Θεός θα μας κρίνει;

Πριν όμως μας κρίνει όλους ο Αγιος Θεός κρίνατε υμείς ο φημί Θεοφιλέστατε!

ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΕΚΤΕΝΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ

__________

Προσεύχομαι διακαώς ο Αγιος Θεός να λαλήσει αγαθά εις την καρδίαν σας. Σας παρακαλώ όμως θερμά μη στηριχτείτε στις προσευχές μου. Αν ήξερα να προσεύχομαι θα είχα κάνει προκοπή. Γι’ αυτό κάνετε εσείς προσευχή. Ερωτήσατε τη συνείδησή σας αλλά και το Γέροντά σας και πράξετε κατά Θεόν. Δεν ζητούμε τίποτα άλλο από σας εκτός από το να μείνετε πιστός στους όρκους της αρχιερωσύνης σας.

Ασπάζομαι τη δεξιά σας,

Παναγιώτης Τελεβάντος

1 σχόλιο:

EΛΕΥΘΕΡΟΣ σκοπευτής είπε...

Πάντως προτιμώ να δώ ελέφαντα σε δωμάτιο παρά τους Ιεράρχες(ιδιαίτερα τον κ.Πορφύριο και κ.Επιφάνειο πνευματικά παιδιά του Λεμεσού)στην υποδοχή του Πάπα,κ.Τελεβάντο κάποιο πνευματικό παιδί του Λεμεσού μου είπε οι πιό πάνω Ιεράρχες έχουνε ελεύθερη βούληση(μας φώτισε)και θα την χρησιμοποιήσουν όπως πρέπει...Ελπίζουμε,λιγάκι χλωμό το βλέπω..."Δέν θα ήταν φρόνιμο να φύγω απο την Αρχιεπισκοπή για να μην συναντήσω τον Πάπα",καλά φένεται ότι απο διακριτικούς Ιεράρχες μπούχτισε η Κύπρος.Καλά κ.Πορφύριε και κ.Επιφάνειε ξεχάσατε που μεγαλώνατε στην αγκαλιά του γέροντα Αθανασίου είσασταν παιδιά υπακοής τώρα γιατί ακολουθάτε τις προσταγές του Αρχιεπισκόπου λες και είστε "τσιράκια "του;Ο γέροντας σας δεν θα πάει και προτειμά να χάσει τον θρόνο του παρά να παρευρεθεί στην υποδοχή του Πάπα και εσείς φλερτάρετε με τους λογισμούς σας και αφήνετε να επηρεάζει την ελεύθερη βούληση σας ο Μακαριώτατος!Εσείς τουλάχιστον έχετε και μιά Αγιορείτικη παράδοση στις πλάτες σας,πώς μπορείτε να λέτε κ.Νεαπόλεως Πορφύριε τέτοια λόγια,θα πήγαινε και ο γέροντας σας ο Ιωσήφ ο σπηλαιώτης να υποδεχθεί τον Πάπα;Εσείς κ.Επιφάνειε τζάμπα κυκλοφοράτε στις βιβλιοθήκες του ΑΠΘ!Τί τα διαβάζετε αφού δεν τα πράτετε;Σάν ηγούμενος του Μαχαιρά και επίσκοπος Λύδρας και ακόμη σαν φοιτητής της θεολογικής στην Θεσσαλονίκη με τόσους τίτλους και Αξιώματα γιατί δεν πέρνετε θέση δίπλα στον γέροντα σας(μήπως σας επεβλήθει σιωπή απο τον γέροντα σας,δεν είστε και δόκιμος)τι παιχνίδια παίζετε απορώ;Η σιωπή για θέματα Πίστεως είναι τρίτο είδος Αθεϊας σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά.Αλλά τα γνωρίζετε εσείς!Το θέμα είναι πώς τα γνωρίζετε;"ο Παπισμός με την ηθικήν του είναι κατα πολύ αρειανισμός.(άρα οι Ίεράρχες της Κύπρου έχουν διακαή πόθο,ορισμένοι εντάξη,να υποδεχθούν έναν χειρότερο του Αρείου,ο οποίος παπισμός ταλαιπωρεί την Μία Αγία Ορθοδοξη Εκκλησία σχεδόν 1000 χρόνια και οι φύλακες της Ορθοδοξίας της Κύπρου κάνουν τους "κινέζους",φραγγέλιο σας αξίζει διότι βάζετε τον λύκο στο μανδρί...Ο Θεός θα μας κρίνει όλους και Δοξάζω τον Θεό που δεν έγινα Επίσκοπος...) Το δόγμα περι του αλαθήτου του πάπα είναι όχι μόνον αίρεσις αλλά παναίρεσις."Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς,Άνθρωπος και Θεάνθρωπος",διαβάστε το!!! Ελπίζουμεν πάντως οι Αγαπητοί Ιεράρχες της νήσου των Αγίων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αλλιώς ήρθε η ώρα να ψάχνουν όσοι Κύπριοι μπορούν για άλλο νησί διότι ένα τσουναμάκι να σας κάνει εκεί κάτω θα θυμηθείτε την Μετάνοια,και τα υπόλοιπα που ξεχνάτε...Ο καλός Θεός να μας φωτίζει στο δρόμο του διότι όπως πάμε πρέπει να φάμε σκαμπίλια μπόλικα για να έρθουμε εκεί που μας θέλει...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com