16 Ιουν 2010

Το Παπικό πρωτείο και ο Άγιος Κυπριανός Καρχηδόνας (200-258 μ.Χ.)

"Ο Θάσκιος Καικίλιος Κυπριανός είναι ο πρώτος Πατέρας και διδάσκαλος της δυτικής Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται απο την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 2 Οκτωβρίου και απο την Ρωμαιοκαθολική(παπική)στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι διακηρύξεις του για τη μοναδικότητα της Εκκλησίας και του επισκοπικού αξιώματος,το οποίο εγγυάται την ενότητα και την καθολικότητά της,εδράζονταν στα λόγια του ίδιου του Κυρίου, ο Οποίος,απευθυνόμενος προς τον Απόστολο Πέτρο ,ομίλησε για την οικοδόμηση Μίας Εκκλησίας υπό έναν ποιμένα(ΜΑΤΘ.16,17-18).

Όπως η ευαγγελική αλήθεια δεν καλλιέργησε κανένα προσωπικό-πέτρειο πρωτείο εξουσίας ή δικαιοδοσίας στο μυστήριο της οικοδόμησης της Εκκλησίας, κατά τον ίδιο τρόπο και η διδασκαλία του αγίου απώθησε αυτή την ερμηνεία.

Ο Κυπριανός,με ιδιαίτερη προσοχή και σαφήνεια,δίδαξε στο πλήρωμα της Εκκλησίας την ΙΣΟΤΙΜΙΑ των Αποστόλων...Οι βασικές αυτές εκκλησιολογικές θέσεις δεν άφηναν περιθώρια για ανάπτυξη πρωτείων μέσα στην Εκκλησία του Χριστού.Σύμφωνα με τον άγιο,ένα ήταν το μόνο γνήσιο και αποδεκτό πρωτείο της Εκκλησίας και αυτό ήταν η αλήθεια της. Συνεπής σε αυτή τη διδασκαλία του, ο Κυπριανός δεν αναγνώριζε πρωτείο δικαιοδοσίας(primatum jurisdictionis)επί των άλλων τοπικών Εκκλησιών στο Ρωμαίο επίσκοπο. Ούτε συγκατένευσε στην αποδοχή του τίτλου επίσκοπος των επισκόπων:neqvue enim quisquam nostrum episcopum se episcoporum constituit,που ήθελε να επιβάλει για λογαριασμό του ο επίσκοπος Ρώμης Στέφανος.

Ο ιερός Πατέρας υποστήριξε τη λειτουργία του συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας,το οποίο,μάλιστα, υιοθέτησε εμπράκτως στην ποιμαντική του διακονία..."

(Φώτιος Ιωαννίδης,ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ,εκδόσεις Μπαρμπουνάκη,2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com