23 Μαΐ 2010

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος για την επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο

Αναφορά στην επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο έκαναν σε ομιλία και συνέντευξη αντίστοιχα τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της τράπεζας που παρετέθη στην Ιερά Μονή του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ " Ευχήθηκε να συγκληθεί σύντομα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος στην Αγία Ειρήνη Κωνσταντινουπόλεως” .

Όπως διαβάζουμε (εδώ)«Στο Ναό αυτό υπενθύμισε ο Πατριάρχης πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συναυλία ρωσικής εκκλησιαστικής μουσικής με έργα και του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. «Ελπίζουμε εκεί που έγινε η συναυλία σας, στον ιστορικό Ναό της Αγίας Ειρήνης να μπορέσουμε να συγκαλέσουμε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο μας. Όχι ύστερα από δέκα και είκοσι χρόνια αλλά ύστερα από ένα, δύο το πολύ τρία χρόνια. Και αυτό εις έπαινο της Ορθοδοξίας και εις διάψευση όλων εκείνων των ετεροδόξων αδελφών μας οι οποίοι ειρωνικώς λέγουν ή αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ορθοδοξία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αυτήν την Σύνοδο την οποία χρόνια τώρα εξαγγέλλει και προετοιμάζει. Θα είναι και μία απάντηση στους αδελφούς μας τους Καθολικούς οι οποίοι λένε ότι χωρίς Πάπα, χωρίς ένα κεντρικό πρόσωπο διοικητικής εξουσίας οι Ορθόδοξοι και οι άλλες μη Καθολικές Εκκλησίες είναι διαλυμένες και δεν μπορούν να έχουν ουσιαστική ενότητα. Εμείς δεν έχουμε πάπα αλλά έχουμε ενότητα» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

Σε συνέντευξή του (εδώ)« ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος απαντώντας στην ερώτηση « Πολλοί εκτιμούν ότι η επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδος δεν θα δώσει λύσεις σε προβλήματα εσωτερικής ενότητας» είπε: «Η Εκκλησιαστική Σύνοδος είναι θαύμα και μυστήριο. Οταν οι ιεράρχες συνέρχονται εν τω Πνεύματι Αγίω για την επίλυση σπουδαίων υποθέσεων, η έχθρα και οι διαφωνίες φεύγουν και παραμένει, σύμφωνα με τον μακαριστό μου προκάτοχο Πατριάρχη Μόσχας Σέργιο, “το πρόγραμμα του Αγίου Πνεύματος”. Πολλές φορές διαπίστωσα ότι σε φαινομενικά αδιέξοδες καταστάσεις, ξαφνικά με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος βρέθηκε μια κοινή λύση. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η Σύνοδος, η οποία έχει να συγκληθεί εδώ και μερικούς αιώνες, θα λύσει αμέσως τα προβλήματα. Είναι απαραίτητο όμως κάτω από τις σημερινές συνθήκες να επαναλειτουργήσει ως η συνέλευση ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η επιτυχία της επικείμενης Πανορθόδοξης Συνόδου εξαρτάται τόσο από το θέλημα του Θεού όσο και από το με ποιες σκέψεις οι Εκκλησίες θα στείλουν τους αντιπροσώπους τους. Να προσευχηθούμε και να εργαστούμε για την επίτευξη της ίδιας άποψης μέσα στο πνεύμα της εν Χριστώ αγάπης».

Ο π. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός σε ομιλία του (εδώ) απαντά στο ερώτημα αν μπορεί σήμερα να συγκληθεί Οικουμενική Σύνοδος λέγοντας: «Αν δεν έχουμε θεουμένους, δε μπορούμε να έχουμε Οικουμενική Σύνοδο. Ή, αν δεν έχουμε επισκόπους που αγωνίζονται για την πίστη του Χριστού και ακολουθούν τους αγίους τους θεουμένους, διαφορετικά όποια Σύνοδος που θα γίνει στο μέλλον που θα διεκδικήσει τον τίτλο Πανορθοδόξου και Οικουμενικής Συνόδου και θα εναντιώνεται εις τον λόγο και την πολιτεία και την πράξη των θεουμένων, δηλαδή των αγίων, θα αποδειχθεί και εύχομαι να μη γίνει αυτό, ψευδοσύνοδος, ληστρική σύνοδος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com