5 Μαΐ 2010

Παναγιώτης Τελεβάντος, Για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============

Ο π. Μιχαήλ Βοσκός είναι γυιος ανθρώπου για τον οποίο τρέφω βαθύτατο σεβασμό και ειλικρινή αγάπη: Του αείμνηστου θεολόγου Ανδρέα Βοσκού.

Ενός έντιμου ανθρώπου, αγωνιστή της πίστης μας και πατέρα μιας θαυμάσιας χριστιανικής οικογένειας του οποίου όλα τα παιδιά έγιναν κληρικοί, μοναχοί ή σύζυγοι ιερέων.

Ο Π. ΜΙΧΑΗΛ ΒΟΣΚΟΣ

_________

Γι' αυτό όσα γράφει τα λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη. Ο ίδιος, άλλωστε, είναι ένας εξαίρετος κληρικός της Εκκλησίας. Εξυπακούεται οίκοθεν ότι η χειροτονία αυτού του είδους των κληρικών τιμά το Σεβασμιότατο Λεμεσού. Μακάρι όλοι οι επίσκοποι να χειροτονούν κληρικούς όπως τον αιδεσιμολογιότατο π. Μιχαήλ Βοσκό.

ΤΙ ΚΑΤΑΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ

_________________

Επί της ουσίας των όσων αναφέρει το σχόλιο:

Παραθέτω πιο κάτω συνοπτικά αυτά που διά μακρών εξέθεσα στον π. Μιχαήλ τηλεφωνικά.

Οι πληροφορίες που είχα από τρεις αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου είναι ότι ο Σεβασμιότατος Λεμεσού, όπως άλλωστε ΟΛΟΙ ανεξαίρετα οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Κύπρου, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο για να διοργανωθεί το “Διαθρησκειακό συνέδριο” της Λευκωσίας.

Εδωσαν επίσης ΟΛΟΙ τη συγκατάθεσή τους για να απευθυνθεί πρόσκληση στον Πάπα καθώς επίσης να σταλεί αντιπροσωπεία αρχιερέων να υποδεχθεί τον Πάπα και να συναντηθεί μαζί του στην Αρχιεπισκοπή κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα τρεις συνοδικοί (που ανήκουν σε διάφορες ομάδες της Συνόδου) με διαβεβαίωσαν ότι αυτή είναι η αλήθεια των πραγμάτων.

ΤΑ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

_________________

Αλλά υπάρχει ένα άλλο γεγονός που ουδείς απροκατάληπτος άνθρωπος μπορεί να παραγνωρίσει:

Τα ανακοινωθέντα που εκδίδει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ για όλες τις οικουμενιστικές ενέργειες των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το ανακοινωθέν που εξεθόθη σήμερα αναφέρει ότι ΟΜΟΦΩΝΑ οι Αρχιερείς της Κύπρου εξουσιοδότησαν μέλη της Συνόδου να αντιπροσωπεύσουν τη Σύνοδο στην υποδοχή του Πάπα στην Πάφο και στην αντίστοιχη υποδοχή του στην Αρχιεπισκοπή.

Με βάση αυτά τα δεδομένα έγραψα πολλά άρθρα και σχόλια τους τελευταίους μήνες.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο Π. ΜΙΧΑΗΛ

_________________

Ο π. Μιχαήλ στο σχόλιο που μου έστειλε και ανάρτησα στην ιστοσελίδα μου μεταξύ άλλων διατυπώνει την άποψη ότι ο Σεβασμιότατος Λεμεσού άλλα φρονεί.

Επιπλέον!

Ο π. Μιχαήλ επικοινώνησε με το Σεβασμιότατο Λεμεσού, μετά την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε, με δική μου πρωτοβουλία, και μου έδωσε διαφορετική εικόνα των πραγμάτων. Συγκεκριμένα μου ανέφερε ότι ο Αγιος Λεμεσού διαφώνησε με όλες τις οικουμενιστικές ενέργειες και ότι κατέθεσε τη διαφωνία του στη Σύνοδο.

ΑΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙ ΚΑΚΟΔΟΞΑ ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΑ;

________________

Διετύπωσα την απορία στον π. Μιχάηλ:

Αν όντως ο Αγιος Λεμεσού συκοφαντείται, αν όντως δίνει μάχες εναντίον του Οικουμενισμού στη Σύνοδο, αντίθετα με όσα με διαβεβαίωσαν τρεις Κύπριοι Ιεράρχες, και αν όντως δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του στην έκδοση κοινών ανακοινωθέντων που παρουσιάζουν την Ιερά Σύνοδο ΟΜΟΦΩΝΑ να παίρνει αποφάσεις και να προβαίνει σε οικουμενιστικές ενέργειες γιατί σιωπά;

Βάσει ποιας λογικής ή ποιμαντικής ευθύνης ανέχεται να συκοφαντείται και δεν εκδίδει ανακοινωθέν με το οποίο να εξηγεί την αλήθεια στους σκανδαλισθέντες πιστούς;

Αντιλαμβάνομαι να ανέχεται να συκοφαντείται όταν κατηγορείται για ανηθικότητες ή άλλες αμαρτίες αλλά να σιωπά όταν κατηγορείται για ενέργειες που προσβάλλουν την πίστη της Εκκλησίας;!!! Πρόκειται για εντελώς άγνωστη πρακτική στη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας και ΚΑΘΟΛΟΥ συμβατή με την ορθόδοξη παράδοση.

Γιατί δεν δημοσιοποιεί (με κόσμιο τρόπο ασφαλώς) την αλήθεια; Γιατί δεν εξηγεί ότι τα ανακοινωθέντα της Συνόδου που τον παρουσιάζουν σύμφωνο με αυτές τις ενέργειες είναι ανακριβή και γιατί δεν καθιστά παγκοίνως γνωστές τις θέσεις του στο ποίμνιο της Εκκλησίας;

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΣ Ο ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

_____________

Εφόσον αρνείται να το κάνει είναι φυσικό να προκαλείται απολύτως ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΣ σκανδαλισμός στη συνείδηση των πιστών αφού ΔΕΝ διαψεύδει τα κοινά ανακοινωθέντα που τον παρουσιάζουν ΟΜΟΦΩΝΟΥΝΤΑ και συμπράττοντα με τις οικουμενιστικές ενέργειες.

Αν, έστω και τώρα, ο Σεβασμιότατος εκδώσει ανακοίνωση ότι τα ομόφωνα ανακοινωθέντα της Συνόδου δεν τον εκφράζουν με την πιο γνήσια χαρά και ευτυχία θα δημοσιεύσω τη δήλωσή του! Και όχι μόνον θα τη δημοσιεύσω! Θα τον επαινέσω υπέρμετρα, όπως έχω χρέος και έναντι του ιδίου και έναντι του Θεού και έναντι της Εκκλησίας και προπαντός έναντι της συνείδησής μου. Αν όμως εξακολουθήσει να σιωπά είμαι απολύτως υποχρεωμένος να δέχομαι τα ανακοινωθέντα της Συνόδου που τον παρουσιάζουν ως ΟΜΟΦΩΝΟΥΝΤΑ με τις οικουμενιστικές ενέργειες απολύτως ορθά και με βάση αυτά να ασκώ κριτική ΟΧΙ για τον άνθρωπο, ΟΧΙ για τον επίσκοπο, ΟΧΙ για τη διανονία του, ΟΧΙ για το πνευματικό του έργο, αλλά για ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ που προάγουν την αίρεση του Οικουμενισμού και προσβάλλουν ευθέως την πίστη μας.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

_________________

Η παράκληση, πρόσκληση και πρόκληση προς το το Σεβασμιότατο Λεμεσού είναι σαφέστατη: Ας διαχωρίσει τη θέση του ΕΣΤΩ και τώρα και υπόσχομαι να διαγράψω όλες τις οικουμενιστικές ενέργειες τις οποίες τυχόν έπραξε στο παρελθόν και επιπλέον υπόσχομαι να τον προβάλω ως υπόδειγμα προς μίμηση προς τους άλλους ιεράρχες.

ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΠΟΛΗΠΤΗΣ ΕΙΜΑΙ

_______________

Με τη χάρη του Θεού με κανένα δεν έχω προσωπικές διαφορές. Ο Σεβασμιότατος Λεμεσού, ο Μητροπολίτης Κύκκου, ο Μητροπολίτης Πάφου, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος υπήρξαν από δεκαετίες όχι απλά γνώριμοι αλλά και φίλοι μου και ορισμένοι από αυτούς συμφοιτητές μου. Με τον Αγιο Κιτίου, με τον Μητροπολίτη Κηρυνείας ακόμη και με το Μακαριότατο, όταν ήταν Μητροπολίτης Πάφου, διατηρούσα άριστες σχέσεις όπως και οι ίδιοι μπορούν να διαβεβαιώσουν. Επομένως ούτε προσωπικές διαφορές έχω με κανένα ούτε όμως και προσωπολήπτης είμαι. Οταν κάνουν ή λέγουν κάτι που είναι σύμφωνο με το Ευαγγέλιο θα τους επαινώ και όταν προβαίνουν σε ενέργειες που προσβάλλουν την πίστη μας θα ασκώ κριτική. Οχι επειδή έχω την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κάποιος που λαμβάνει υπόψη την κριτική μου: Ας είμαστε σοβαροί! Ποιος είμαι, σε τελευταία ανάλυση, για να με υπολογίζουν οι άλλοι; Ούτε οι έπαινοι που απονέμω ή η κριτική που ασκώ αποσκοπούν στη... “σωτηρία” της Εκκλησίας. Η Εκκλησία ΔΕΝ χρειάζεται σωτήρες! Της φτάνει ο Χριστός! Ο μόνος λόγος που εκδικώ τα δικαιώματα του Κυρίου και επαινώ ή ελέγχω είναι για να μη βρεθώ αναπολόγητος εν Ημέρα Κρίσεως γιατί σιώπησα όταν η πίστη μας προσβάλλεται τόσο σοβαρά την ώρα που οι φρουροί της πίστεως (δηλαδή οι επίσκοποι) ΟΜΟΦΩΝΑ διοργανώνουν Διαθρησκειακά συνέδρια, ΟΜΟΦΩΝΑ προσκαλούν τον Πάπα και ΟΜΟΦΩΝΑ απεφάσισαν να στείλουν αντιπροσωπείες για να υποδεχθούν τον Πάπα στην Πάφο και στην Αρχιεπισκοπή.

Αν ο Σεβασμιότατος Λεμεσού αρνηθεί να δημοσιοποιήσει την όποια τυχόν διαφωνία του με τα ΟΜΟΦΩΝΑ ανακοινωθέντα της Συνόδου είμαι απολύτως υποχρεωμένος να δεχθώ τις πληροφορίες που μου έδωσαν οι τρεις αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου ως ορθές τοσούτον μάλλον εφόσον η μαρτυρία τους επιβεβαιώνεται από τα ανακοινωθέντα της Ιεράς Συνόδου που παρουσιάζουν το Σεβασμιότατο Λεμεσού ως απολύτως ΟΜΟΦΩΝΟΥΝΤΑ με τις οικουμενιστικές ενέργειες.

Υπάρχουν πολλές άλλες παράμετροι του σχολίου του π. Μιχαήλ που θα μου δοθεί ίσως η ευκαιρία να αναδείξω στο μέλλον.

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Απορώ ειλικρινά πού βρίσκετε αυ΄το το υπέροχο και εύστοχο φωτογραφικό υλικό.

Θερμά συγχαρητήρια.

ΠΑΝΑΗΣ είπε...

O αγαπητός γέροντας Λεμεσού μόνο ανέκδοτα για τον πάπα είναι καλός να λέει και ότι διαχώρισε την θέση του στην Σύνοδο και είπε ότι δεν θα πάει στην φιέστα που ετοιμάζουνε για τον ΝΟ λάθος.Αυτά μήπως είναι αρκετά για έναν λόγιο Ιεράρχη που έκανε χιλιάδες ομιλοίες.Γιατί σιωπά μια και είναι και Αγιορείτης και μιλά όλο για τον γέροντα Παϊσιο;Γιατί δεν ξεκαθαρίζει την θέση του σε μα ς στο ποίμνιο του τους λεμεσιανούς.Γιατί σιωπά σε θέματα πίστεως;Δέν γνωρίζει οΑγιος Λεμεσού ότι η σιωπή σε θέματα πίστεως σύμφωνα με τον Αγιο Γρηγόριο Παλαμά είναι τρίτο είδος ΑΘΕΙΑΣ;Γιατί ομοφώνισε με τους συνοδικούς οΑγιορείτης γέροντας μας να έρθει ο πάπας και τώρα κάνει τον κινέζο;Γιατί τον ενοχλεί το ΠΑΧΟΚ που ενημερώνει για τις αιρέσεις του παπισμου και οικουμενισμού;Γιατί εφ'οσον έκανε τόσες εκατοντάδες ομιλοίες τώρα που το σίδερο βράζει δεν κάνει καμια ομιλία για τον παπισμό;Γιατί δεν κάνει ομιλίες για τον λαϊκό οικουμενισμό και γιατί δεν μιά ποτέ για την μασωνία παρ'όλο που του έχουνε θέση ερωτήματα και απέφυγε να τα απαντησει;Γιατί δεν μιμήτε τον Αγο Πειραιώς,να κάνει ένα συνέδριο και να καλέσει όλοι την ναυαρχίδα του ατιοικουμενιστικού και αντιπαπικού αγώνα(π.Θεόδωρο Ζήση,π.Γ.Μεταληνό,π.Γκοτσόπουλο,κ.Δ.τσελεγγίδη κα άλους αδελφούς και πατέρες,έτσι θα αποκτήση περισσότερο κύρος στην Σύνοδο και θα κάνει και καλό στο προφίλ του,και θα του βάζουμε και στρωτές μετάνοιες απο το μοίλι.Να αφήσει την διπλωματία με μας τους πιστούς και να εξηγηθεί σαν άντρας εάν θέλαι να είναι επόμενος τοις Αγιοίς Πατράσιν.Άϊντε να δούμε και καμιά έκπληξη.Απ της πολλές πνευματικές ομοιλίες γίναμε πολύ πνευματικοί άνθρωποι που πλέον περνάμε μέσα απο τοίχους,έχει λεπτίνη η σάρκα μας, εδώ στην λεμεσσό ,όλοι μας κατοικοεδρεύουμε στην γνόφο της νοεράς προσευχής μην μας ενοχλάτε για θέματα πίστεως,αυτά είναι για τούς κάτω εμείς είμαστε πάνω(στα σύννεφα μάλλον)έχασα τον μπούσουλα μου απο το πολύ οινό-πνευμα πουλάμε και πνεύμα...θα επανέλθουμε...συν Θεό.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com