21 Φεβ 2010

Για τις θλίψεις και δοκιμασίες (Γέροντος Φιλοθέου)


Του πρωτ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα

«Εδώ δεν έχουμε πατρίδα αληθινή, είμεθα ξένοι! Η πατρίδα μας είναι στους ουρανούς. Γνωρίζω καλά πόσο μεγάλη ωφέλεια προξενεί η πρόσκαιρη ασθένεια σε εκείνους που έχουν υπομονή στις θλίψεις, δεν γογγύζουν, αλλά λέγουν σαν τον Ιωβ δόξασοι ο Θεός.
Όλοι οι άγιοι και οι δίκαιοι στον κόσμο αυτό είχαν ασθένειες, θλίψεις, στερήσεις, διωγμούς, εξορίες, βασάνους, τιμωρίες, εάν όμως δεν έχουν υπομονή, δεν θα αγίαζαν γι αυτό ο Κύριος είπε: όποιος έχει υπομονή μέχρι τέλους, εκείνος θα σωθεί. Με την υπομονή τους οι άγιοι αγίασαν και έλαβαν μεγάλη χάρη και εδώ στη γη και στους ουρανούς.
Οι άγιοι πάντες, προφήτες, Απόστολοι, Μάρτυρες, όσιοι και δίκαιοι και ο ίδιος ο αναμάρτητος Κύριός μας, είχαν θλίψεις. Πώς εμείς θέλουμε, χωρίς θλίψεις και πειρασμούς να σωθούμε;
Οι ασθένειες είναι δώρον Θεού, είναι σημείο της αγάπης του Θεού. Μας παιδεύει εδώ στην πρόσκαιρη ζωή ολίγον για να μας αναπαύσει στην αιώνια, και ολίγα παιδευθέντες μεγάλα ευεργετηθήσονται, λέγει το άγιο Πνεύμα. Όλοι οι άγιοι είχαν ασθένειες, θλίψεις πειρασμούς στην πρόσκαιρη ζωή, αλλά τώρα χαίρουν και θα χαίρουν αιώνια.
Εμείς οι αμαρτωλοί οφείλουμε να πιστεύουμε και να παραδεχόμαστε, ότι όσα κάμνει ο Κύριος είναι …. Είναι δίκαια και ωφέλημα. Θεωρώ αναγκαίο να σου υπομνήσω ό,τι κι εγώ και συ και όλοι οι Χριστιανοί οφείλουμε να έχουμε υπομονή στις θλίψεις. Χωρίς θλίψεις, ασθένειες και πειρασμούς είναι δύσκολο να σωθούμε.
Στους πειρασμούς, τις θλίψεις, τους κινδύνους, τις στενοχώριες, να καταφεύγεις δια της προσευχής, προς τον Θεό ζητώντας βοήθεια. Μπορείς όμως να βάζεις και μεσίτες προς τον Θεό για τα αιτήματά σου την Κυρία Θεοτόκο και όλους τους Αγίους, οι οποίοι, επειδή έχουν λάβει χάρη, μπορούν να σε βοηθήσουν».
«Η ΕΡΕΥΝΑ» - 21/02/2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω κάτι;
Αφού στο άρθρο ομιλεί ο π.Φιλόθεος, ο π.Πολύκαρπος που γράφετε πού κολλάει; Τί δουλειά έχει; Ο συντάκτης του άρθρου είναι ή δεν είναι ο π.Φιλόθεος;

Φαίδων

aktines είπε...

Είναι αποσπάσματα λόγων του π. Φιλοθέου που δημοσίευσε ο π. Πολύκαρπος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com