16 Δεκ 2009

Ο Μητρ. Μεσσηνίας Χρυσόστομος ομιλεί εναντίον του κατηχητικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών και υπέρ του προαιρετικού εκκλησιασμού των μαθητών.


Στην ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας και στο 2ο τεύχος του νεανικού περιοδικού «Κοινωνίας Πρόσβαση» (Απρίλιος 2009) φιλοξενείται συνέντευξη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας προς μαθητές.
Ανάμεσα στα άλλα ο Μητροπολίτης αναφέρεται στο μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο αποσυνδέει ολοκληρωτικά από την Εκκλησία και αρνείται τον κατηχητικό του ρόλο. Επίσης προτείνει τον εκκλησιασμό των μαθητών «για όσα παιδιά θέλουν»!
Διαβάστε απόσπασμα της συνέντευξης αυτής παρακάτω:
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Ωραία! Τώρα, για το μάθημα των Θρησκευτικών, γιατί ακούγονται και διάφορα. Εσείς πιστεύετε ότι οδηγεί τα παιδιά στην Εκκλησία;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ: Το μάθημα των Θρησκευτικών στα πλαίσια της γενικότερης προσφοράς παιδείας, πρέπει να παραμείνει στα σχολεία. Δεν είναι δουλειά του σχολείου να κάνει κατήχηση. Την κατήχηση την κάνει η Εκκλησία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο τρόπος που γίνεται το μάθημα των Θρησκευτικών, δηλαδή γίνεται πάρα πολύ τυπικός και ας πούμε πολλά παιδιά που ξέρω εγώ βαριούνται.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ: Όλα τα πράγματα που γίνονται με μια τυπικότητα και χωρίς να προσπαθούμε να αναδείξουμε την ουσία του μαθήματος, στο τέλος εκφυλίζονται και καταστρέφονται, όπως έγινε και με το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, όπως έχει γίνει και με το μάθημα της Ιστορίας. Το θέμα είναι καθαρά εκπαιδευτικό. Δεν είναι θέμα της Εκκλησίας. Εάν η Εκκλησία κληθεί να αναλάβει αυτή τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, τότε εκείνη θα έχει και την ανάλογη ευθύνη και την ανάλογη υπευθυνότητα να ανταποκριθεί, έτσι όπως απαιτείται.….
ΕΡΩΤΗΣΗ:Κυρίως πολλά παιδιά πάνε στην Εκκλησία μόνο τις μεγάλες γιορτές ή ακόμα χειρότερα μόνο με το Σχολείο.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι θέμα επιλογών δικών τους και επιλογών των γονέων τους, να θέλουν τα παιδιά τους να έχουν μια τέτοια εκκλησιαστική ζωή κι έναν τέτοιο εκκλησιαστικό προσανατολισμό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και μόλις πάνε θεωρούν «χαβαλέ» την Εκκλησία.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ: Γι αυτό λοιπόν θα πρέπει τα σχολεία να αφήνουν ελεύθερα τα παιδιά να πηγαίνουν, όσα παιδιά θέλουν, όσα πιστεύουν και όσα το επιθυμούν. Δε χρειάζεται να επιβάλλουν στα παιδιά να πηγαίνουν στην Εκκλησία.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Οι περισσότεροι πάνε με το φόβο για να μην πάρουν απουσία.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ: Εντάξει, λανθασμένη εκπαιδευτική διαδικασία!
Πηγή: Θρησκευτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com