10 Δεκ 2009

Προσπάθειες του Παπισμού σε Ιωάννινα και Πρέβεζα


Στον πρόσφατα ανακαινισμένο Παπικό ναό της Πρέβεζας την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, τιμήθηκε ο προστάτης της Ρωμαιοκαθολικής κοινότητας της Πρέβεζας και του φερώνυμου ναού.
Τα τελευταία χρόνια, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας Ιωάννης Σπιτέρης, και ο λειτουργός της Ηπείρου Τζούλιο Γκραμένια που ανήκει στο Τάγμα των Καπουκίνων, πηγαίνουν στην Πρέβεζα.
Φέτος υπήρξε και χορήγηση για πρώτη φορά, του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας σε τέσσερα μικρά παιδιά από την περιοχή, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είχαν προετοιμαστεί από τον π. Τζούλιο. Στην τελετή έδωσε το παρόν ο Δήμαρχος της πόλης καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας Ιωάννης Σπιτέρης τόνισε ότι «μία κοινότητα είναι ζωντανή μόνον όταν χορηγούνται σ’ αυτήν τα Μυστήρια της Χριστιανικής Μύησης (Βάπτισμα, Χρίσμα, Ευχαριστία). Και γι’ αυτό προσευχόμαστε να συνεχίσει».

Ιωάννινα - Λειτουργία του Λόγου

Στα Ιωάννινα λειτούργησαν στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Οικογένειας για την εκεί Ρωμαιοκαθολική κοινότητα.
Εκεί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας, παρουσίασε και το βιβλιαράκι της Θείας Ανάγνωσης, «Lectio Divina», που πρόσφατα εξέδωσε για λογαριασμό των Παπικών η Βιβλική Εταιρία της Ελλάδας. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται η εξήγηση του Ευαγγελίου κάθε Κυριακής.
Στα Ιωάννινα υπάρχει ένας πυρήνας μέσα στην κοινότητα που προσεύχεται και χωρίς την παρουσία του ιερέα, γι΄αυτό και τους εξηγήθηκε πως μ’ αυτό το βοήθημα ανάγνωσης της Αγίας Γραφής, μπορούν να συνέρχονται από μόνοι τους και να μελετούν προσευχόμενοι το Ευαγγέλιο της Κυριακής χωρίς την παρουσία του ιερέα τους.
Τους ενθάρρυνε μάλιστα, όταν δεν υπάρχει λειτουργός ιερέας να τελούν μαζί, το πρώτο μέρος της Λειτουργίας, δηλαδή τη Λειτουργία του Λόγου.

1 σχόλιο:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Η παρουσία των αρχόντων δείχνει ένα σεβασμό στην πίστη μέρους του λαού και δεν είναι επιλήψημη.
Ο οικείος Μητροπολίτης κ. Μελέτιος βεβαίως εφησυχάζει...Αρκεί που δεν είναι "παλαιοημερολογίτες" ώστε να ξιφουλκήσει λαύρος προειδοποιώντας και αποφαινόμενος περί απουσίας της χάριτος...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com