8 Οκτ 2009

Γι΄αυτό δεν μιλάει ο Αρχιεπίσκοπος;


Το «Βήμα – 08/10/2009» σε άρθρο του γράφει ότι «Oι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας εισέρχονται σε νέα εποχή. Αυτό φαίνεται καθαρά και από τη θερμότητα των συζητήσεων που έχουν ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όταν συναντώνται……..
Οι πάγοι που επικρατούσαν τα τελευταία δύο χρόνια στις σχέσεις του κ. Ιερωνύμου με την κυβέρνηση και τον κ. Κ. Καραμανλή αποτελούν παρελθόν. Η αλλαγή στο τιμόνι της ηγεσίας της χώρας και η εκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου προκαλεί αισιοδοξία στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου αφού ο κ. Ιερώνυμος ήταν ένας από τους ελάχιστους αρχιερείς που είχε πολύ καλές σχέσεις με το ΠαΣοΚ από τη δεκαετία του ΄80.
Τη δεκαετία του ΄80 αλλά και του ΄90
ο Αρχιεπίσκοπος ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας είχε πολύ καλές σχέσεις με πολλά κυβερνητικά στελέχη και βοηθήθηκε στη συντήρηση των ιστορικών μοναστηριών της επαρχίας του αλλά και στην ανάπτυξη του φιλανθρωπικού του έργου.
Το 1998 όταν ο κ. Ιερώνυμος διεκδίκησε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο πολλά γνωστά στελέχη του Κινήματος, με πρώτο τον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Αλ. Παπαδόπουλο, στήριξαν με διακριτικό τρόπο την εκλογή του………

Το πρόσωπο-«κλειδί»

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Παπανικολάου (στη φωτογραφία συζητώντας με τον κ. Γ. Παπανδρέου , παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου , στη διάρκεια της προχθεσινής ορκωμοσίας του νέου Πρωθυπουργού) αποτελεί το πρόσωπο«κλειδί» στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την Αγία Φιλοθέη, όπου εδρεύει η Αρχιεπισκοπή. Καθηγητής στο Κολλέγιο Αθηνών όπου διδάσκει Θρησκευτικά, εφημέριος στην Αγία Μαρίνα Θησείου και με σπουδές στη Γενεύη, ο 34χρονος πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει καλές σχέσεις με στελέχη του ΠαΣοΚ, με πρώτο τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και με άλλους καθοριστικούς παράγοντες της νέας κυβέρνησης για την Εκκλησία, όπως η νέα υπουργός κυρία Αννα Διαμαντοπούλου .
Ο κ. Παπανικολάου άρχισε να καλλιεργεί τις σχέσεις του με τον κ. Παπανδρέου και την κυρία Διαμαντοπούλου από το 2003
με τη βοήθεια της τότε διευθύντριας του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και στελέχους του ΠαΣοΚ κυρίας Εφης Μητώση.
Ενίσχυσε, όπως λέγεται, τις σχέσεις
αυτές όταν ως καθηγητής του Κολλεγίου Αθηνών ανάμεσα στους μαθητές του βρισκόταν και η κόρη του κ. Γ. Παπανδρέου, Μαργαρίτα. Και ως αρχηγός του ΠαΣοΚ ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Αγία Μαρίνα Θησείου όπου είναι εφημέριος ο Αρχιμανδρίτης και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το έργο του.

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Πως δεν μιλά ο Αρχιεπίσκοπος; Λαλίστατος είναι, αλλά πάντα με τη λάθος πλευρά.
Στη Θεσσαλονίκη με τον εκπρόσωπό του μας είπε να γίνουμε Ουνίτες.
Είναι υπέρ του συμφώνου ελύθερης συμβίωσης και υποστηρίζει τον απογαλακτισμό του κράτους από την Εκκλησία ή για να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα του πρωθυπουργού στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας.
Ο Θεός να μας φυλάγει. Και στην Πολιτεία και στην Εκκλησία οι χειρότεροι ηγέτες πηδαλιουχούν το σκάφος.
Πολλή προσευχή και εγρήγορση πατέρες και αδελφοί.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ των εφημερίδων και την αναδημοσίευση από το μπλογκ των ΑΚΤΙΝΩΝ

"Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Παπανικολάου ... Καθηγητής στο Κολλέγιο Αθηνών όπου διδάσκει Θρησκευτικά ... και με σπουδές στη Γενεύη".

Ο πρωτοσύγκελος θα είχε προφανώς δάσκαλο τον μακαρίτη Δαμασκηνό Ελβετίας. Αυτόν που μας έλεγε ότι όλες οι θρησκείες είναι ίδιες και ότι έχουν μόνο διαφορετικούς τρόπους λατρευτικής "έκφρασις"!

Το αμερικανικό Κολέγιο είναι αυτό που επανδρώνει σήμερα το Κοινοβούλιο. Αλλά και το εκκλησσιαστικό Διαβούλιο. Αποτελεί το εκκολαπτήριο όθεν εξέρχονται άπαντες οι διαμορφωτές της κοινής παγκοσμιοποιητικής γνώμης (think tank) σε συνεργασία, φυσικά, με την "αγία" παπική Έδρα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com