24 Οκτ 2009

ΠΑΦΟΣ: Διχόνοια για την ανέγερση νέου καθεδρικού ναού


Αντιπαράθεση κοσμικών με την Εκκλησία

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης σημειώνεται σε σχέση με το αίτημα της Μητρόπολης Πάφου για την ανέγερση νέου καθεδρικού ναού στα όρια του δημόσιου κήπου.
Ο Χάρης Κωμοδρόμος, εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτών για την Ανέγερση του Ναού στα όρια του δημόσιου κήπου, χαρακτήρισε όψιμο το ενδιαφέρον του ΕΤΕΚ για την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης. Ο κ. Κωμοδρόμος ανέφερε ότι αν το ΕΤΕΚ ενδιαφερόταν πραγματικά για τη σωστή ανάπτυξη του κέντρου, όταν κτίζονταν τα πολυώροφα εκτρώματα που έχουν κτισθεί στην περιοχή, όπως είπε, θα έπρεπε να ενδιαφερθούν πιο έντονα «παρά να διαμαρτύρεται τώρα για την ανέγερση ενός ιερού ναού που θα καλύψει κάτω από το 5% του χώρου του δημόσιου κήπου».
Χαρακτήρισε επίσης αξιοπερίεργη τη σφοδρότητα της αντίθεσης ορισμένων οργανωμένων συνόλων για την ανέγερση του ναού. Ο Χάρης Κωμοδρόμος επεσήμανε ακόμα πως εφόσον δεν έχει εξετασθεί ακόμη η αίτηση για παρέκκλιση, θα πρέπει όλοι να αναμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν προτού τοποθετηθούν.
Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κουτσόλαμπρος, εκ μέρους του ΕΤΕΚ, ανέφερε ότι η θέση του τεχνικού επιμελητηρίου σε σχέση με την ανέγερση του καθεδρικού ναού είναι ξεκάθαρη. Ο κ. Κουτσόλαμπρος κατέστησε σαφές πως πρέπει να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του κέντρου της πόλης καθώς επίσης και ο χαρακτήρας του δημόσιου κήπου.
«Η χωροθέτηση νέου καθεδρικού ναού στην Πάφο θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα θέματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Τα τοπικά σχέδια, μέσα από μακρόχρονη επιστημονική τεκμηρίωση, εντόπισαν και συνεχίζουν να εντοπίζουν τη μεγάλη έλλειψη χώρων πρασίνου στα αστικά κέντρα της Κύπρου και την επιτακτική ανάγκη αύξησής τους.
Η κατάργηση έστω και μέρους ενός υφιστάμενου, θεσμοθετημένου μέσω του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, αστικού πάρκου, αντιβαίνει στην όλη φιλοσοφία και το όραμα των τοπικών σχεδίων, που είναι τα επιστημονικά εργαλεία που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ανάπτυξης της πόλης σφαιρικά».
Από την πλευρά του ο βοηθός γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Ανδρέας Ευλαβής, έκανε λόγο για κατάντημα του δημόσιου κήπου, σημειώνοντας ότι ενώ κάποτε ο δημόσιος κήπος αποτελούσε το σημείο αναφοράς της πόλης, σήμερα έχει αφεθεί με έναν εγκληματικό τρόπο, κατά την έκφρασή του, στο έλεος του μαρασμού.
Η σημερινή κατάσταση του κήπου όπως έχει, ανέφερε, προσβάλει όλους, τονίζοντας ότι όραμά του είναι όπως ο δημόσιος κήπος καταστεί πνεύμονας πρασίνου, γιατί η Πάφος το χρειάζεται.

«ΑΛΗΘΕΙΑ» - Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009
==== ==== === === === ===
ΣΧΟΛΙΟ ΑΚΤΙΝΩΝ

Η σημερινή Μητρόπολη της Αθήνας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1981 και του 1999.
Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προτείνει εδώ και χρόνια κάποιες περιοχές και έχει ζητήσει έκταση για να κατασκευαστεί ο νέος Μητροπολιτικός Ναός της Αθήνας. Mέχρι τώρα όμως δεν έγινε τίποτα γιατί αντιδρούν οι «γνωστοί άγνωστοι».

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί χρειάζεται νέο καθεδρικό η Αθήνα;
Έχετε πάει Κυριακές να τον δείτε μισοάδειο;
Ή θέλουμε νέους γιγάντιους ναούς σαν τον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών δίχως πιστούς;
O μακαρίτης Φώτης Κόντογλου χαρακτήριζε την μητρόπολη Αθηνών «έκτρωμα των Βαυαρών» και είχε δίκιο.Τα ταπεινά και κατανυκτικά εκκλησάκια χρειαζόμαστε, το ήθος και την κατάνυξη τους και όχι άλλους μεγαλοϊδεατισμούς.

aktines είπε...

Aγαπητέ Misha
Η σημερινή μητρόπολη Αθηνών πράγματι είναι «έκτρωμα των Βαυαρών».
Τα ταπεινά και κατανυκτικά εκκλησάκια είναι καλά για όσους αναπαύονται σ΄αυτά. Σήμερα όμως υπάρχει ανάγκη και κατανυκτικών ναών και συνειδητοποιημένων πιστών.
Φυσικά πολλά εξαρτώνται από το ζήλο των κληρικών.
Στην πρωτεύουσα του κράτους όμως πρέπει να υπάρχει και καθεδρικός ναός και αυτό δεν έχει σχέση με μεγαλοϊδεατισμούς .
Τουλάχιστον άς εκπληρώσουν το Τάμα του Γένους προς τον Ελευθερωτή μας Κύριο ημών Ιησού Χριστό, που μας ελευθέρωσε από τον Τουρκικό ζυγό στα 1821.

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν να μην δημοσιεύεται απόψεις του Μisha που εμφορείται απο αισχρές απόψεις και ιδέες, τις οποίες προβάλλει και στην σελίδα του, μαζί με αισχρότητες.

Φημίζεστε προς το παρόν για την αυστηρότητα σας σ' αυτά τα θέματα και πολύ σωστά κάνετε τηρώντας αξιοπρεπή συνέπεια ως πραγματικό χριστιανικό blog που σέβεται τον εαυτό του.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε δίκαιο αδελφέ μου, το blog ΑΚΤΙΝΕΣ, σε αντίθεση με άλλα που κάνουν τον αγωνιστή αλλά επιτρέπουν να γράφουν άνθρωποι που εμφορούνται απο αισχρές απόψεις και λοιδωρούν την χριστιανική ηθική, διακρίνεται για την χριστιανική ευαισθησία του.
Και όπως είπατε για την αξιοπρέπεια του.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε απόλυτο δίκαιο αγαπητοί μου.
Έχω στο παρελθόν και εγω επισημάνει αυτά σε άλλα site και δυστυχώς δεν εισακούσθηκα όσο θα έπρεπε και γι' αυτό αποχώρησα.
Αυτό όμως το blog κάνει την μεγάλη διαφορά.
Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ που δρα αστραπιαία και γρήγορα σε κάθε αισχρότητα.
Έχει την ταπείνωση και το θάρρος να το κάνει. Γι΄ αυτό και θα ευλογείται απο τον Θεό σε αντίθεση με άλλα.
Ελπίζω οι αγαπητές "ΑΚΤΙΝΕΣ" να μην απογοητεύσουν ποτέ.

Φιλόθεος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com