14 Οκτ 2009

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής και οι "δήθεν"


Ορκίστηκαν... κατά βούληση

Όπως αναφέρει το «ΈΘΝΟΣ», ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των 300 βουλευτών το πρωί της Τετάρτης, με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, δύο εκπροσώπους των μουσουλμάνων της Θράκης να τηρούν διαφορετικό τυπικό, όπως και στελέχη της κυβέρνησης.
Η Β΄ Αντιπρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, κ.Ελσα Παπαδημητρίου (της Νέας Δημοκρατίας) προήδρευσε της διαδικασίας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.
Μετά τη σχετική δέηση οι βουλευτές ορκίστηκαν όπως ορίζει το τυπικό στο Ευαγγέλιο, με αρκετά στελέχη της κυβέρνησης να επιλέγουν μία «ηπιότερη» στάση χωρίς ανάταση χειρός, όπως ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ο Δημ.Δρούτσας, ο Σπ.Κουβέλης και η Φώφη Γεννηματά, τους οποίους «συνέλαβε» ο φακός, αλλά και οι Ν.Σηφουνάκης, Μ.Δαμανάκη, Μ.Τσόκλη.
Η πρακτική αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη καθώς είχε ακολουθηθεί και σε προηγούμενες ορκωμοσίες.
Την αντίθετη οδό επέλεξε η βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη που ορκίστηκε κανονικά, αντίθετα με την υπόλοιπη Κ.Ο. του κόμματος, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν.
Επιστολές προς το προεδρείο με τις οποίες τάσσονται υπέρ του πολιτικού όρκου έστειλαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος ορκίστηκαν και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές από τη Θράκη με επίκληση του Κορανίου.

======== ====== ===== =
Σύμφωνα με
Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλ. Τσίπρας έστειλε επιστολή στον προσωρινό Πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιεί τον όρκο που προτίθενται να δώσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ορκωμοσία στη Βουλή, σύμφωνα με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και την απόσυρση νόμων και πρακτικών που εμποδίζουν τη θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκείας
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Προς
Τον προσωρινό Πρόεδρο

της Βουλής των Ελλήνων

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2009

Κύριε Πρόεδρε,
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 3, παρ.2 ) οι εκλεγέντες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, υποχρεούνται να δώσουν όρκο που ορίζεται από το άρθρο 59 του Συντάγματος.
Είναι γνωστή η θέση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την ανάγκη διαχωρισμού εκκλησίας- κράτους και την απόσυρση νόμων και πρακτικών, που εμποδίζουν την θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκείας. Θεωρούμε ότι ο τύπος του όρκου που έχει καθιερωθεί παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκείας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος καθώς και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Κατόπιν τούτων σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο,
«Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.»
13/10/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

==== ==== ======= ====
ΑΝΤΙ ΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι "δήθεν" ξεκίνησαν νωρίς... (Greekalert)

Με επιστολή προς το προεδρείο της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ξεκίνησε τα δήθεν...νωρίς νωρίς...

Και δεν μας λες Τσίπρα....
Οι βουλευτές της Θράκης που είναι μουσουλμάνοι.... αντιμετώπισαν ποτέ κανένα πρόβλημα;
Ορκίζονται ή δεν ορκίζονται κανονικά στο Κοράνι;
Άρα που είναι το πρόβλημα;
Που δεν διασφαλίζεται το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκείας;
Όπου πιστεύει ο καθένας εκεί και ορκίζεται!
Με λίγα λόγια είστε και δήθεν και δειλοί....γιατί δεν τολμάτε να πείτε την αλήθεια...
πείτε πως το πρόβλημα σας δεν είναι ο όρκος ή ο οποιοσδήποτε όρκος αλλά η ίδια η θρησκεία...και όχι οποιαδήποτε θρησκεία...μια συγκεκριμένη!!!
Πιο απλά...εσείς που δήθεν κόπτεστε περί ανεξιθρησκείας είστε οι πρώτοι που προσπαθείτε να θέσετε υπο διωγμό όσους θέλουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους να δηλώνουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις...
Εσείς που δήθεν υπερασπίζεστε τις ελευθερίες... κάνετε ότι μπορείτε να τις περιορίσετε....
Και τέλος ....
ποιούς νομίζετε πως δουλεύετε;
Τι θέλετε να πείτε;
Θέλετε να σας πιστέψουμε πως εσείς όλη αυτή την σικέ ιστορία την κάνετε λόγω πραγματικής ιδεολογικής συνείδησης;
Και τι σόι όρκος είναι αυτός που λέτε πως θα κάνετε;
Ακόμη και εκεί ξεχυλίζετε από υποκρισία
Τι λέει ο όρκος;
Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου
Ποιός την έχασε να την βρείτε εσείς;
Να είμαι πιστός στην Πατρίδα..
Σε ποιά πατρίδα να μας πείτε...είναι βασικό το δημοκρατικό πολίτευμα
Ποιό δημοκρατικό πολίτευμα; το πολίτευμα των κουκουλοφόρων; των τρομοκρατών ή του πλιάτσικου;
Να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου
εδώ γελάμε και γελάμε δυνατά...τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;
τελικά δεν αλλάζετε με τίποτα
είσασταν, είστε και θα είστε για τα πανηγύρια...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι δικαιολογίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι για γέλια.
Γιατί δεν λένε ξεκάθαρα τι τους ενοχλεί;
ΕΥΤΥΧΙΑ

ΛΩΤ είπε...

1.Τι θα πει προτιθέμεθα να δώσουμε τον εξής όρκο; Το πνευματικό τέκνο του Σημίτη δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτά που δίδασκε ο γέροντάς του (Ααρών Αβουρί), πως δε χωρεί δηλαδή αυτοσχεδιασμός και ιδιωτική πρωτοβουλία σε δημόσιου χαρακτήρα διαδικασίες όπως η αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες, και επομένως για την ταυτότητα του νομικού λόγου και ο ποιητικός αυτοσχεδιασμός του όρκου;
2. Ο υποτακτικός του Αλαβάνου και οι όμοιοί του, δεν έδειξαν περιφρόνηση στη Βουλή, με την μη προσέλευσή τους σε αυτή; Αν όχι γιατί κατηγορούσαν τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ για ασέβεια, όταν η βουλή εξέταζε ένα "σκάνδαλο" 50 εκατομμυρίων ευρώ που υπάρχουν ακόμη (όσα δανείζεται το ελληνικό κράτος κάθε 8 ώρες για να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις), το οποίο άλλωστε με θεσμικά μέσα αποδείχθηκε ανύπαρκτο για τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ;
3.Το στρατηγείο του Τσίπρα, για την ακρίβεια ο πέριξ αυτού χώρος είναι ο παράδεισος των εμπόρων ναρκωτικών και όχι η Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com