3 Σεπ 2009

Ρόουαν Ουΐλλιαμς. Αρχιεπίσκοπος ή Aρχι-αιρετικός;

Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του οικουμενισμού γίνονται πολλές προσπάθειες για ένωση των χριστιανών. Έχουμε όμως παράλληλα και προσπάθεια αναβίωσης διαφόρων κινημάτων νεοειδωλολατρίας.
Κάποιοι μάλιστα μιλούν για «ενιαίο κοσμικό θείο» («Εν το παν» ολισμός). Η ολιστική δε θεώρηση του κόσμου οδηγεί στην θεοποίηση της φύσεως (πανθεϊσμός).
Ο Δρυϊδισμός είναι μια σύγχρονη μορφή νεοπαγανιστικής λατρείας και ένα από τα πολλά κομμάτια του ευρύτερου νεο-παγανιστικού κινήματος.
Ο Δρ. Ρόουαν Ουΐλλιαμς Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, έγινε επίτιμο μέλος της Αδελφότητας των Δρυίδων της Ουαλλίας (ΣΣ. ο κ. Ουΐλλιαμς είναι Ουαλλός και όχι Άγγλος) σε μια μεγάλη τελετή στο Σαίντ Νταίηβιτς της Ούαλλίας.
Εχρίσθη Δρυϊδης-Βάρδος από τον Αρχιδρυΐδη της Βρετανίας Δρα Ρόμπυν Λιούζ και έτσι έγινε μέλος ενός σωματείου, πού αριθμεί μεταξύ των μελών του και τη βασίλισσα της Αγγλίας! (ΣΣ. Υπενθυμίζουμε ότι η βασίλισσα της Αγγλίας είναι η ανωτάτη αρχή, η κεφαλή της Αγγλικανικής «εκκλησίας»).
Όλα αυτά έγιναν τον Αύγουστο του 2002, δηλαδή δυο μόλις μήνες πριν από την επίσημη ανάληψη από τον Δρα Ούΐλλιαμς των καθηκόντων του ως Αρχιεπισκόπου Καντέρμπουρυ.
Oι Δρυίδες ήταν μέλη ιερατικού σωματείου των αρχαίων Κελτών, δεν είχαν ναούς, συνέρχονταν μέσα στα δάση και τελούσαν τις πανθεϊστικές λατρείες τους μέσα σε σπηλιές, προσέφεραν δε και ανθρωποθυσίες. Είχαν αιρετό, ισόβιο αρχηγό, τον «Μεγάλο Δρυΐδη» και ασκούσαν εξουσία.
Όταν οι Ρωμαίοι τους έδιωξαν από τη Γαλατία, κατέφυγαν στη Βρετανία. Καταδιώχθηκαν όμως και από εκεί και τελικά εξαφανίστηκαν κατά τον α΄ μ. Χ. αιώνα.

Δρυϊδικά Τάγματα

Στην Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική έχουν αναπτυχθεί πολλά νεοπαγανιστικά Δρυϊδικά τάγματα.
Παρά τους διαφορετικούς κανόνες και τα έθιμα, τα τάγματα αυτά έχουν πολλά κοινά κι ενώνονται κάτω από το Συμβούλιο των Βρετανών Δρυίδων (Council of British Druids), ένα εθνικό φόρουμ όπου συζητούνται όλα τα θέματα που απασχολούν τις οργανώσεις των Δρυίδων.Κάθε τάγμα απολαμβάνει πλήρη αυτονομία, αλλά ο στόχος που μοιράζονται όλοι είναι να διαδώσουν τις αξίες του Δρυϊδισμού.

Το Αρχαίο Τάγμα των Δρυίδων (AOD)

Το Αρχαίο Τάγμα των Δρυίδων (Ancient Order of Druids, AOD), για παράδειγμα, είναι ένα από τα παλιότερα και μεγαλύτερα, έχοντας τις ρίζες του στο τάγμα του Henry Hurle, που ιδρύθηκε το 1781.
Το AOD διατηρεί στοές σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες στοές είναι αποκλειστικά για άντρες, αλλά σήμερα έχουν δημιουργηθεί και ορισμένες γυναικείες.
Το τάγμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους Τέκτονες και τις Ροταριανές Λέσχες (Rotary Clubs), και εμπλέκεται ενεργά σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των Παιδιών σε Ανάγκη (Children In Need).Σε τελετή του AOD, στη Στοά της Albion, στο Blenheim Park, ήταν που παρίστατο ο νεαρός ακόμη Γουίνστον Τσώρτσιλ τον Αύγουστο του 1908…

Βάρδοι Gorsedd

Μια διαφορετική Δρυϊδική ομάδα τώρα, γνωστή ως Βάρδοι Gorsedd του Caer Abiri, ιδρύθηκε στο Avebury της Αγγλίας στις 23 Σεπτεμβρίου του 1993.
Τα τελετουργικά που διεξάγονται στο Avebury σχετίζονται με τον ηλιακό κύκλο, τον ετήσιο θάνατο και την αναγέννηση του Θεού Ήλιου και της διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης του με τη Θεά Γη.
Γάμοι (handfastings) και ευλογίες παιδιών γίνονται σε αρχαίο πέτρινο κύκλο, όπως και η ένταξη νέων μελών.
Οι υποψήφιοι για την ένταξη συγκεντρώνονται στο κέντρο ενός δαχτυλιδιού που σχηματίζεται από τους Δρυίδες, οι οποίοι κατευθύνουν το πνεύμα του Βαρδισμού (Βardism) και το Δέος (Awen) προς τους αρχάριους.
Μόλις αντιλαμβάνονται ότι έχουν λάβει την πνευματική ενέργεια, τα νέα μέλη ευλογούνται από την ομάδα.
Στους Gorsedd περιλαμβάνονται τραγουδιστές, συγγραφείς, ποιητές, καθώς και μέλη αναγνωρισμένων Δρυϊδικών ταγμάτων, Wiccans, Σαμάνοι και Χριστιανοί.

Το Στενό Τάγμα των Δρυίδων (Insular Order of Druids, IDO)

Το Στενό Τάγμα των Δρυίδων (Insular Order of Druids, IDO) είναι ένα σχετικά καινούριο τάγμα που δημιουργήθηκε στο Στόουνχεντζ το 1993, κατά τη διάρκεια του Θερινού Ηλιοστάσιου.
Η βάση του βρίσκεται στο Portsmouth και η ομάδα με το κάπως παράξενο αυτό όνομα ξεκίνησε τις δημόσιες συγκεντρώσεις στο Druids’Arms, στην Binstead Road.
Όταν τους το επιτρέπουν, γιορτάζουν τις εποχιακές γιορτές των Δρυίδων στο Στόουνχεντζ, το οποίο είναι «κλειστό» το μεγαλύτερο διάστημα εξαιτίας των αλλεπάλληλων συγκρούσεων μεταξύ της πολιτείας και διάφορων μυητικών ταγμάτων.
Το IDO νοιάζεται για την ανάπλαση των αυθεντικών κέλτικων τελετουργικών και τα μέλη του τιμούν τη Γη σαν Μητέρα. Παράλληλα ασχολούνται με την επίτευξη της πνευματικότητας, την οποία οι Δρυίδες αποκαλούν Awen και μέσω της οποίας οι άνθρωποι φτάνουν στον πραγματικό σοφό (Οak Wise) εαυτό τους.
Το IDO παρουσιάζεται ως μια σαμανική ομάδα Δρυίδων που προωθεί τα πνευματικά και ομαδικά ταλέντα των οπαδών της, ενώ τάσσεται ενάντια στη θρησκευτική προκατάληψη.
Όπως και το Αρχαίο Τάγμα Δρυίδων, το IDO διεξάγει «σταυροφορία» για την απελευθέρωση του δικαιώματος της λατρείας στο Στόουνχεντζ.
Τρεις είναι τέλος οι βαθμοί μύησης των Δρυίδων στο συγκεκριμένο Τάγμα: ο Βάρδος (Bard/Fili), ο Ovate/Vate και ο Δρυίδης (Druid). Ο βαθμός του Βάρδου περικλείει την εξιστόρηση, τη μουσική και το γράψιμο, του Ovate τη μαντεία και τη φιλοσοφία, ενώ του Δρυίδη την προώθηση της αρμονίας στο φυσικό κόσμο.

Τάγμα των Βάρδων, των Ουαττών και των Δρυίδων (OBOD)

Ένα Δρυϊδικό Τάγμα και πιθανότατα το πιο ενεργό στο σύγχρονο Δρυϊδισμό– είναι το Τάγμα των Βάρδων, των Ουαττών και των Δρυίδων (Order of Bards, Ovates and Druids, OBOD), το οποίο συστάθηκε το 1964.
Το OBOD είναι ένα διδακτικό τάγμα, που για περισσότερο από μια δεκαετία διεξάγει μαθήματα δι’ αλληλογραφίας στο Δρυϊδισμό .
Είναι επίσης υπεύθυνο για την Εκστρατεία για την Ατομική Οικολογική Ευθύνη (Campaign for Individual Ecological Responsibility), καθώς και για το Πρόγραμμα Εμφύτευσης του Ιερού Δέντρου (Sacred Tree Planting Program).
Αντίθετα με το Αρχαίο Τάγμα των Δρυίδων, το OBOD προωθεί τη σεξουαλική ισότητα. Το OBOD έχει τις ρίζες του στην τελετή του Toland’s Primose Hill, στα 1717.

Χριστιανισμός και Δρυϊδισμός

Τώρα πώς συμβιβάζεται η χριστιανική ιδιότητα, και μάλιστα ενός «αρχιεπισκόπου» ο οποίος θεωρείται πνευματικός ηγέτης των εβδομήντα εκατομμυρίων πιστών της Αγγλικανικής «εκκλησίας» σ’ όλο τον κόσμο, με την πανθρησκεία, την ειδωλολατρία και τις ανθρωποθυσίες των Δρυϊδών, μόνο όσοι χαιρέτισαν την εκλογή του μπορούν να μας το πουν.
Σύμφωνα με τα πρότυπα της «Νέας Τάξης» που προωθείται, έχουμε σχετικοποίηση της αλήθειας ενώ το ευαγγέλιο αναφέρει : «ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή· οὐδεὶς ἔρχεται πρὸς τὸν πατέρα εἰ μὴ δι᾿ ἐμοῦ»(Κατά Ιωάννην 14:6)
Ο Δρ. Ρόουαν Ουΐλλιαμς πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να συμμετέχει σε προσευχές και ύμνους που επαινούν άλλους θεούς ενώ ο Αληθινός Θεός της Αγίας Γραφής ζητά (Έξοδος 20:3)«οὐκ ἔσονταί σοι θεοὶ ἕτεροι πλὴν ἐμοῦ»;

ΠΗΓΕΣ
http://www.cobdo.org.uk/html/the_druids.html
http://www.squidoo.com/obod
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/wales/2172918.stm
http://www.abiri-gorsedd.org.uk/
http://www.druidry.org/
Περιοδικό: «Η Δράσις μας», 1/2003
Περιοδικό «mystery» τ. 26, Ιανουάριος 2007

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ
Πιστεύει στο Θεό ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Ρόουαν Ουΐλλιαμς ;
Ρόουαν Ουΐλλιαμς, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ και Δρυϊδης-Βάρδος
Δρυίδες και 'χριστιανοί' σε "διάλογο" και όχι μόνο...
Ο δαιμονικός Δρυϊδισμός

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Πολύ χρήσιμα όλα αυτά.Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ
ΘΕΛΗΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Φρικτά πράγματα
Γι΄αυτό μεγάλο ποσοστό των Άγγλων κατάντησαν όπως βλέπουμε καθημερινά.
Οι Ορθοδοξία άραγε πως πάει στην Βρετανία;
Άγγελος (Βέροια)

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com