14 Σεπ 2009

Στη Νότιο Κορέα η επόμενη Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (2013)


Η Κεντρική Επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών απεφάσισε όπως η επόμενη 10η Γενική Συνέλευση του 2013 οργανωθεί στη Νότιο Κορέα. Σημειώνουμε ότι η Γενική Συνέλευση συνέρχεται κάθε επτά χρόνια. Υποψήφιες χώρες για να φιλοξενήσουν τη Γενική Συνέλευση εκτός της Νοτίου Κορέας, ήταν η Ρόδος, με πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Δαμασκός της Συρίας, με πρόσκληση του Πατριαρχείου Αντιοχείας και η Αντίς-Αμπέμπα, με πρόσκληση του Αιθίοπα Πατριάρχη Παύλου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όταν πληροφορήθηκε για την υποψηφιότητα της Δαμασκού, απέσυρε την υποψηφιότητα της Ρόδου και προσφέρθηκε αντί της Γενικής Συνελεύσεως, να φιλοξενήσει είτε στη Ρόδο είτε στην Κρήτη την Κεντρική Επιτροπή προ της Γενικής Συνελεύσεως.
Διεξοδική συζήτηση διεξήχθη για τη μορφή που πρέπει να λάβει η επερχόμενη Γενική Συνέλευση, αν θα είναι δηλαδή η μέχρι τώρα μορφή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Εκκλησιών μελών ή αν θα λάβει το χαρακτήρα της διευρυμένης Συνελεύσεως με τη συμμετοχή εκκλησιαστικών οργανισμών και Εκκλησιών μη μελών του Συμβουλίου.
Οι Ορθόδοξοι εκπρόσωποι διατύπωσαν πολλές επιφυλάξεις για τον προτεινόμενο νέο τύπο Συνελεύσεως γιατί, αφ’ ενός μεν, υποβιβάζεται η εκκλησιαστική εκπροσώπηση, αφ’ ετέρου δε οι Ορθόδοξοι θα καταστούν και πάλιν μειοψηφία.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Συνελεύσεως. Της Επιτροπής προετοιμασίας προεδρεύει ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

της Α.Π του Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασιλείου
Εκκλησία της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com