9 Αυγ 2009

Η "κυρά του Αιγαίου" και οι Νεοέλληνες


Τρίζουν τα κόκαλα της “κυράς του Αιγαίου”, που είναι θαμμένα από το 1982 στο νησί της, κάτω από το σημείο που βρισκόταν ο ιστός, στον οποίο για 26 ολόκληρα χρόνια καθημερινά υψωνόταν η ελληνική σημαία, σαν αγκάθι για τους απέναντι, με την προβοκάτσια που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες στην ακριτική Ρω.
Εκεί που η Δέσποινα Αχλαδιώτου, σύμβολο αγνού πατριωτισμού, ηρωική μορφή που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, είχε προβλέψει τι μπορεί να συμβεί με τους Τούρκους και ύψωνε κάθε πρωί την γαλανόλευκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γείτονες αμφισβήτησαν την ελληνικότητα του νησιού. Το ξανάκαναν το 1975, όταν η “κυρά της σημαίας” εγκατέλειψε για λίγες ημέρες λόγω ασθένειας το νησάκι όπου έζησε 55 ολόκληρα χρόνια.
Και πάλι τότε “δημοσιογράφοι” προσπάθησαν να προκαλέσουν ένταση και να παίξουν για λογαριασμό των γειτόνων το βρόμικό πολιτικό παιχνίδι τους. Τον Αύγουστο του 1975, ο τούρκος δημοσιογράφος Ομάρ Κασάρ και ακόμη δύο άτομα εκμεταλλεύτηκαν την ολιγοήμερη απουσία της κυράς του νησιού, αποβιβάστηκαν εκεί και τοποθέτησαν πάνω σ' ένα κοντάρι τεσσάρων μέτρων τη σημαία τους (τα προεόρτια των γεγονότων με τα Ίμια).
Η κυρά της Ρω την κατέβασε αμέσως όταν γύρισε και σήκωσε τη γαλανόλευκη. Στη 1 Σεπτεμβρίου 1975, μάλιστα, κατέπλευσε στο Καστελόριζο το ανθυποβρυχιακό σκάφος "Γ. Πεζόπουλος" σε συμπαράστασή της. Όμως δεύτερη τουρκική σημαία τοποθετήθηκε αυτήν τη φορά στη νήσο Στρογγυλή απέναντι, στα νότια του Καστελόριζου.
Οι τουρκικές προκλήσεις δεν πτόησαν την ατρόμητη κυρά της Ρω, που μόνη στο νησάκι της συνέχιζε ν' ανεβάζει την ελληνική σημαία κάθε πρωί. Η γυναίκα της μοναξιάς, της αντίστασης, σύμβολο αγνού πατριωτισμού και αγάπης για την πατρίδα. Τώρα, πάλι δημοσιογράφοι στήνουν στο νησί το παιχνίδι της αμφισβήτησης. Τώρα που οι γείτονες αισθάνονται δυνατοί καθώς τους ακούμπησε στην πλάτη το χέρι του πλανητάρχη.
Δεν είναι τυχαία όσα γίνονται στο ακριτικό νησί με τα “δημοσιογραφικά συνεργεία” να το περικυκλώνουν καθημερινά. Δεν είναι τυχαίο και πως μετά την επέμβαση του λιμενικού οι τελευταίοι “δημοσιογράφοι” επιβιβάστηκαν σε τουρκικό πολεμικό πλοίο για να απομακρυνθούν από την περιοχή. Τίποτα δεν είναι τυχαίο από όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο καλοκαίρι. Όλα εντάσσονται στο παιχνίδι των τούρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο.
Αν το όνομα της “κυράς της Ρω” το αναζητήσετε σήμερα ανάμεσα σε αυτά των 100 σημαντικότερων Ελλήνων, θα απογοητευτείτε. Δεν θα το βρείτε πουθενά, όπως δεν θα βρείτε και τα ονόματα πολλών ακόμη που θυσίασαν τη ζωή τους για τα ιδανικά τους.
Θα ήταν άλλωστε περίεργο να περιέχεται στους σημαντικούς Έλληνες μια καθημερινή απλή γυναίκα που έζησε όλη τη ζωή της υπερασπιζόμενη ένα κομμάτι ελληνικής γης, πίνοντας βρόχινο νερό.
Σήμερα οι Νεοέλληνες ακούγοντας “Ρω” πιστεύουν πώς πρόκειται για νέο σιντί του Σάκη Ρουβά.
Αν τους πεις πως είναι η εσχατιά της Ελλάδος στο Αιγαίο, σ’ απαντούν. “Άσε μας, ρε φίλε. Για ένα νησάκι στο Αιγαίο κάνεις έτσι; Έχουμε σοβαρότερα πράγματα για να ασχοληθούμε”.
Του Βασίλη Παπαδημούλη
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – 06/08/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com